Pienoismallit.net

SBD-3 Dauntless

Douglas SBD Dauntless oli Yhdysvaltalainen lentotukialuksilta toimiva syöksypommittaja, jota käytettiin toisessa maailmansodassa. Sitä käytettiin Tyynenmeren alueella. Vaikka se oli vuonna 1941 vanhentunut, konetta käytettiin edelleen menestyksekkäästi. Se ei ollut erityisen haavoittuva, vaan se kesti iskuja. Midwayn taistelussa Dauntlessit upottivat neljä japanilaista lentotukialusta. Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien (USAAF) versio tunnettiin nimellä A-24 Banshee. Dauntlessia käyttivät Yhdysvaltojen lisäksi Australia, Chile, Ranska, Meksiko, Marokko, Uusi-Seelanti ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Joulukuussa 1941 tätä konetyyppiä käyttivät seuraavat USA:n lentotukialukset: USS Enterprise, USS Lexington, USS Saratoga sekä USS Yorktown.

Yleiset ominaisuudet

Miehistö: 2
Pituus: 10,08 m
Kärkiväli: 12,65 m
Korkeus: 4,14 m
Siipipinta-ala: 30,19 m²
Tyhjäpaino: 2 905 kg
Lentopaino: 4 843 kg
Suurin lentoonlähtöpaino: 4 853 kg
Voimalaite: 1 × Wright R-1820-60 -tähtimoottoria

Suoritusarvot

Suurin nopeus: 410 km/h
Lentomatka: 1 243 km
Lakikorkeus: 7 780 m
Nousukyky: 8,6 m/s
Siipikuormitus: 160,4 kg/m²

Aseistus

Tykit
2 × 12,7 mm eteenpäinampuvaa konekivääriä
1–2 × 7,62 mm taakseampuvaa konekivääriä
Pommit
1020 kg pommeja

Näin kertoo asiasta Wikipedia.

Rakennussarja oli Trumpeterille ominaiseen tapaan mukava ja helppo kasattava. Isompia ongelmia ei ollut. Kittaustakin joutui tekemään hyvin vähän. Malli kuvaa vuonna 1942 USS Yorktownilta toiminutta konetta. Koneyksilöstä ei ole minulla tietoja. Maalattu Revellin Aqua coloreilla. Siirtokuvat oli hyvälaatuisia ja asettuivat hyvin Tamiyan pehmentimellä. Lakattu lopuksi mattalakalla. Ohjaamoon ostin etsimittaritaulun joka nyt ei näy.

Kommentit

Aika raikkaat sävyt. Siistiä rakentelua! Yläpinnan lentojarrut saa auki vaan lennossa, maavaihtomekanismi estää niiden käytön maassa =)
Tuossa oli ainut vaihtoehto laittaa nuo jarrut noin. En tiedä miks ei ollut kiinni vaihtoehtoa.
Moi.

Hieno malli kaiken kaikkiaan! Kuvissa tosi hyvä ja luonnolloinen valaistus, jotain lentokenttä-taustaa vasten menisi helposti oikeasta koneesta.

Netti on pullollaan kuvia, jossa nuo jarrut on auki lentokentällä.

Puolikkaan jätin pois, koska tykkään itse kulutetummasta kalustosta, tosin se on täysin maku-asia!

-JT
Vai netti pullollaan, joo malleja =) Jarrut voi avata maassa huoltotöitä varten ohjaamossa olevalla kahvalla jossa haitalla suojattu asento "maintenance". Tällöin jarrujen vääntötankoihin asennetaan huoltolukot. Ei se ketään haittaa vaikka mallissa nou laipta olisivat missä asennossa tahansa, mallari valitsee mallinsa esitysasun aivan vapaasti, turhantiedonmestarit tykkäävät vaan tietää miten asiat oikeasti ovat.
AJ 1.2.2018 21:25 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, Erittäin hieno ison 1/32 skaalan Douglas Slow But Deadly-3 Dauntless. Eipä se ole turhaa tietoa tietää missä asennossa laipat ovat, sehän on realismia ja esikuvanmukaisuutta - hyvä että Jari B toi asian esille. Eikä noita huoltolukkoja olisi ylivoimaista asentaa näin ison skaalan koneeseen. Mutta kuten Paavo jo edellä totesi Trumppa tarjosi vain tuon auki vaihtoehdon - kenties Trumppa ajatteli juuri huoltotöitä…

Joka tapauksessa näyttävä ja hieno iso SBD-3 lekomalli; hyvää työtä Paavo! Terkuin, AJ
Siistiä ja huolellista työtä. Vanhennus aika sopivan huomaamatonta. Väri on yllättävän sininen. Tai sitten se on näytön asetuksista johtuvaa. Sama se, näyttävä "vanha rouva".

E-P
Maalausohjeen mukaan ois ollut vielä paljon sinisempi. vaalensin jonkin verran tuota sävyä. Kiitoksia kaikille kommenteista.
Ai noin hienon siitä olisi saanut. Harmi, että myin pois ko. mallin. Hyvää työtä!
Hieno on. Jarruasennoista en tiedä, mutta värit miellyttää! Kiittäen kumarran!

yst.terv. Seppo V
Peik Linturi kirjoitti:
Ai noin hienon siitä olisi saanut. Harmi, että myin pois ko. mallin. Hyvää työtä!
Hienosta nyt tiedä. Haluutko ostaa sen takaisin? :) samaan hintaan saat sen :)
Paavo Virolainen kirjoitti:
Peik Linturi kirjoitti:
Ai noin hienon siitä olisi saanut. Harmi, että myin pois ko. mallin. Hyvää työtä!
Hienosta nyt tiedä. Haluutko ostaa sen takaisin? :) samaan hintaan saat sen :)
;-)