Pienoismallit.net

B-24D Liberator

Tämä on Italerin uudelleenpaketointi vanhasta Minicraftin 1/72 skaalan B-24D Liberatorin mallisarjasta. Oli kyllä melko kauhea rakennettava, mutta tulipahan saatua valmiiksi asti. Tämän mallin kohdalla se suurin kannustin löytyi omasta suvusta - nimittäin isoäitini veljenpoika, kersantti Allen Harju toimi Liberatorissa konekivääriampujana II-maailmansodan aikana Euroopan rintamilla - rakensin tämän mallin kunnioittamaan hänen muistoaan. Maaleina käytin Humbrolin ja Vallejon tuotteita.

Kommentit

Ompa tyylikäs Liberator. Noi taisteluvauriot varsinkin. Itselläni on tekeillä se Minicraftin malli tohon Italia-ryhmikseen. Mikä tässä tuotti hankaluuksia?
Todella upean näköinen raskas pommari. Hienot ovat sävyt ja huolella rakennettu, kokoakin varsin kunnioitettavasti vaikka mittakaava 1:72. Taitaapi kärkiväli oli lähemmäs puolta metriä? IT:n tai hävittäjien osumat todella hyvin mallinnettu, siitä ehdottomasti plussaa. Vielä kun koneeseen liittyy tunnearvoa suvun kautta niin mikäpä sen parempi mallailukohde. Hieno on!
Komea kapistus. Rohkeasti rämäksi viritelty. Ja rohkeaa hommaa on ollut tuo KK-ampujan pestikin aikanaan. Raskaan näköinen lentolaite, jonka fiilis ja karakteri välittyy mallista hyvin. Onkohan tuo yläpinnan väri se kuuluisa "olive drab"?
Hieno. Niin kuin tosissaan. Vauriot on hyvin uskottavan näköiset ja tuo kivasti tunnelmaa mukaan - se näyttääkin siltä, että olis joskus nähnyt vähän äksöniä. Pohjasta olisi toisaalta kiva ollut nähdä kuva…

Anyway, hieno on - sitäkin enempi, kun huomioi mittakaavan :)

Plussaa taustoista.
"rakensin tämän mallin kunnioittamaan hänen muistoaan."

Nämä tällaiset jutut tietysti toimivat hyvinä motivaatiotekijöinä. Täysi kunnioitus sukulaisellesi.

Toteutus on hieno. Taisteluvauriot malleissa eivät ole kovin yleisiä, joten siitä plussaa. Maalaus taattua Raimo- laatua.

Itse en kuitenkaan luokittelisi tätä "vaikeimpien" mallien joukkoon, vaan lähinnä helpoimpien. Noh, vertaan tietysti siihen mitä itse teen.
Mallihan on maalauksineen tuttua laadukasta Raimoa. Taisteluvauriot eivät omiin silmiini näytä sikäli aidoilta,että nyt ne näyttävät siltä,kuin olisivat syntyneet paksuun panssarilevyyn ohuen alumiiniverhoilun sijaan. Taka-ampumokin on kadonnut jättämättä mitään jälkiä (johtoja,kiinnikkeitä ym.) olemassaolostaan.
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Mallihan on maalauksineen tuttua laadukasta Raimoa. Taisteluvauriot eivät omiin silmiini näytä sikäli aidoilta,että nyt ne näyttävät siltä,kuin olisivat syntyneet paksuun panssarilevyyn ohuen alumiiniverhoilun sijaan. Taka-ampumokin on kadonnut jättämättä mitään jälkiä (johtoja,kiinnikkeitä ym.) olemassaolostaan.
Kiva, että sinä otit puheeksi nuo jutut.
Veli-Matti Sivonen totesi "taka-ampumokin on kadonnut jättämättä mitään jälkiä (johtoja, kiinnikkeitä) - oletko ihan todella varma, että tiedät kaikki mahdolliset tavat miten tuollainen taka-ampumo voi kadota?
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/00/29/140029.jpg[/img]
Samu Sahlsten kirjoitti:
Mikä tässä tuotti hankaluuksia?
Osien huono yhteensopivuus kauttaaltaan - runkon puoliskot kierot, kaikki 4 kpl siiven puolikkaita kieroja.
Onko mestareiden suosituksia 1/72 Liberator -mallisarjaksi?
Hieno on!! Tykkään erityisesti noista ilmataisteluvaurioista…
On se komee !
Hienosti tehty kokonaisuus! Mittakaava varsinkin kertoo haasteen suuruudesta, olet mielestäni onnistunut hyvin tässä mallissa.(Pitäisi itse aloitella alas ammutun 109:n koostaminen, tästä tuli pari hyvää ideaa!) Arvioin vähän päälle neljän, koska malli näyttää mielestäni hienolta ja jotenkin pidän mallin kokonaisulkoasusta, vaikka iskemät onkin varmaan haastellista saada tehtyä tähän skaalaan.)
Nätti malli. Jotenkin tulee mieleen Shep Painen "The Lady Be Good", siis positiivisessa mielessä.
Tosin hänen 1/48 dioramassa Liberator oli heikommassa kunnossa.

Toivottavasti sukulaisesi ei ollut mallintamasi koneen taka-ampujana.

T. Jake
Hieno sovitus lentävästä kappaleesta nimeltä Liberator.
Muiden kanssa on samaa mieltä noista taistelun jäljistä. Herkkua mallailun saralle ja hyvä esimerkki muille.
Oliko sukulaisesi taka-ampujana? Toivottavasti ei ainakaan tässä koneeessa.
Moneskohan Liberator sinulta?
-Timppa
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Toivottavasti sukulaisesi ei ollut mallintamasi koneen taka-ampujana.

T. Jake
Kersantti Allen Harju oli Liberatorin "yläampuja" - paikka siis oli rungon yläosassa ohjaamon takana. Allen selvityi sodasta ja eli pitkän elämän - hän kuoli vuonna 2008.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/00/48/140048.jpg[/img]
Timo Rissanen kirjoitti:
Oliko sukulaisesi taka-ampujana?

-Timppa
Kersantti Allen Harju oli Liberatorin "yläampuja" - hänen paikkansa oli siis koneen rungon yläosassa ohjaamon takana. Allen selviytyi sodasta ja eli pitkän elämän - hän kuoli vuonna 2008.
Tässä vielä liitteenä kuva Allenista vuoden 1943 kesäkuulta - hän on kuvassa lapsuudenkotinsa edustalla siskonsa Linnean kanssa - tuossa vaiheessa Allen oli vielä korpraali ja ikää oli huimat 19 vuotta.
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/00/47/140047.jpg[/img]
Liberator on vaikuttavan näköinen lentolaite, ja malli näyttää upeasti esikuvalleen. Taisteluvauriot ovat onnistuneet hienosti. Sarja voi olla kamala, mutta malli on upea!
Hieno malli! Nätisti maalattu ja nuo nelosmoottorin lapakulmat mukavana yksityiskohtana. Taisteluvaurioista voi olla montaa mieltä, mutta niiden mallintaminen on todella hankalaa muoviin. Kyllä tuossa on mielestäni onnistuttu kiitettävästi.
Heikki Kuusela kirjoitti:
nelosmoottorin lapakulmat mukavana yksityiskohtana.
Hyvä kun huomasit - itse tajusin asian vasta kun malli oli muuten jo ihan valmis - palamaan syttyneen pysäytetyn moottorin potkurien lapakulmien "nollaaminen" oli kuitenkin melko oleellinen toimenpide. Niinpä sitten veistelin potkurit irti ja liimasin ne nollakulmaan - samalla toki onnistuin koheltamaan keulan konekivääreistä 2 kpl poikki, mutta sehän oli korjattavissa …