Pienoismallit.net

Westland Lysander

LY-118

Westland Lysander oli kaksipaikkainen metallirakenteinen tiedustelu-ja maayhteistoimintakone jota valmistettiin yhteensä 1670 kpl. Verhous oli duraalilevyä ja kangasta. Koneesta rakennettiin kolme eri versiota Mark 1, Mark 2 ja Mark 3. Ensimmäinen ja jälkimmäinen olivat Mercury moottorilla varustettuja, Mk 2:ssa oli Perscus moottorit.

Suomi päätti Talvisodan aikana hankkia Englannista 17 Lysander Mk.1 konetta, tilaus tehtiin 8.1.1940. Yhdeksän ensimmäistä konetta lähetettiin laivalla Ruotsiin koottavaksi ja loput kahdeksan konetta oli tarkoitus lentää Suomeen. Göteborgin tehtaalla kootut yhdeksän konetta saivat tunnukset LY-114 - LY-122. Lennettäväksi tarkoitetuista koneista vain kolme lähti matkaan ja yksi ( LY-124 ) niistäkin tuhoutui Norjan Stavangerissa 2.3.1940 osuessaan pakkolaskussa kiviaitaan. Vain kaksi siis lennettiin, LY-123 ja LY-125. Suomella oli siis yhteensä 11 Lysanderia joista viimeinen saatiin 3.5.1940.

LY-118 kuvattuna sellaisena kuin se oli heinäkuussa 1942 Hirvaksessa, jolloin kuului 2/LeLv 16:n vahvuuteen. 9.8.1942 koneen moottori pysähtyi startin jälkeen ja se syöksyi metsään. Koneen ohjaaja kers. U.Paavolainen loukkaantui ja kers. K.Södergård selviytyi vammoitta. Koneella lennettiin yhteensä 130h 20min. 10.10.1942 kone poistettiin.

Eduardin Profipack sarja on itseasiassa Mk.3 koneesta mutta siitä huolimatta päätin koneesta tehdä Suomiversion. Näkyvin ulkoinen ero on taka-ampumon lasituksessa ( kuomun etureuna pitäisi olla suora ). Tämä sarja oli suhteellisen hyvälaatuinen ja sisälsi sisäetsit ja erinomaiset Eduardin kuomumaskit. Sarjassa oli siirtokuvat ainoastaan Englantilaisille koneille.

Mallin ohjeet olivat huonot ja epätarkat, tarkkana sai olla että osat menee oikeisiin kohtiin. Kone meni kaikesta huolimatta kuitenkin suhteellisen hyvin kasaan lukuun ottamatta lasituksia jotka olivat todella hankalat saada paikoilleen, vieläpä kun ne tulivat siipien sekä ylä-ja alapuolille. Sivujen lasit mm. olivat liian käyrät joten niitä piti taivutella ja tukea liimausvaiheessa että sai ne sopimaan niin kuin piti. Tuskaa se tuotti mutta lopputulokseen olen kuitenkin hyvinkin tyytyväinen, siististi istuu ja raamien maalaus onnistui myös hyvin kiitos erinomaisten maskien. Ainoa ongelma tuli taka-ampumon kuomussa, se oli alunperin tarkoitus laittaa kiinni asentoon, mutta ei se käynyt mitenkään…etureunan kulma on väärä. No…ratkaisin asian jättämällä kuomun auki ;-). Taka-ampumon kk:n jalusta oli myös melko heppoista etsiä joten jouduin hieman modifioimaan että jaksoi kannatella tuon kk:n.

Sarjassa oli myös laskutelineisiin kiinnitettävät siivekkeet pomminripustimille, mutta niitä en asentanut kun ei itse ripustimiakaan sarjassa ollut. Valokuvien perusteella oli sekä että koneita ja tilanteita juuri tuon suhteen. Moottoriin lisäsin työntötangot ( 0,6mm teräslankaa ) ja tuet moottorista pakokaasunkeräimeen.

Koneen rekisteritunnukset ja sivuvakaajan "lentävä neito" on tehty maalaamalla, kansallisuustunnukset ovat siirtokuvia ja S.B.S Model:n arkilta. Laskutelineiden lampunpohjat tehty foilaamalla. Maalaukset ja lakkaukset tuttuun tyyliin LifeColorin, Tamiyan ja Vallejon akryylimaaleilla ja lakoilla…ja siveltimillä edelleen. Kevyt säistäminen Tamiyan tuotteilla.

Kuvat otettu keinovalossa ( mitenkäs muuten tähän aikaan vuodesta ) lisäsalamaa apuna käyttäen, joten pahoittelut kuvien heikosta laadusta ja mahdollisista sävyvirheistä.

Kommentit

Nätti. Tai siis niin nätti kuin nyt Lysander voi olla.

Hyvät sävyt ja saumojakin korostettu (sorruin muistelemaan vanhoja). Laskuvalot on kivat.

Tuo takalasin erilainen muoto on aika silmiinpistävä. Olisiko kannattanut muuttaa… ihan helppoa se ei taitaisi olla.

Pakokaasujen keräinrengas on sen värinen kuin sarjojen ohjeet yleensä komentaa, mutta ei se nyt oikein realistiselta vaikuta. Wikipediassa on kiva värikuva jossa ehkä on - tai sitten ei - oikean värinen pakoputki.

Rungon kansallisuustunnusten koko tainnut vaihdella?
Ihan tyylikäs Älysanteri. On tainnut tulla juuri huollosta kun on noin puhtoinen. Tai sitten pölyt on lisätty huomaamattomasti pintaan. Harvemmin nähty mallailukohde.
Annoin likaa pojoja tämän laskurin mukaan. Mutta on vaan minun silmääni kaikkine yksityiskohtineen ja "sisälmykset" myös tehty niin taidolla ja tunteella, että mielestäni annoin tähdet oikein. Lasiosat eivät ole mitään ihan helpoimpia missää Lysanderissa, mutta niissä olet onnistunut mainiosti. Kokonaisuus hivelee silmiä ja malli on sopivan siisti. Great.
Tosi hieno älysanteri. Hyvä, että tässä mallisarjassa on huomioitu, että MK I ja Mk III:ssa oli sama moottori ja moottoripellityksissä on ne venttiilipatit oikeissa paikoissa. Hyvä että Markku itse huomasi eron taka-ampumon lasituksessa.
Referenssit kertovat, että alapinnan värin tulisi olla "hopea". Mitä se sitten tarkoittaakaan: Hopeaa, alumiinipronsia tai jotain harmaata? Hankala juttu ilma värikuvia.
Kiitos hienosta mallista. Voi kun joskus ehtisi tehdä 1/72 skaalassa kitbashingin Airfixin, Revellin ja Matchboxin sarjoista käyttäen sarjojen parhaita osia ja piirteitä lopulliseen malliin. (Pavlalta taitaa olla 1/72 MK I, mutta sitä sarjaa ei ole tullut hommattua)
Kiitos arvosteluista Sakari, E-P ja Timo!

Sakari, no joo, ei tuosta sarjan mukana tulleesta lasista kyllä Mk 1:n lasia saa tekemälläkään, etureunan muodon lisäksi tuo ruutujakokin menee hieman erilailla. Jokin USA hemmo oli modannut Suomi Lysanderiin oikeanlaisen takakuomun ( Gavian sarjaan ), tiedä sitten olkiko jokin lisäosa? Eikä muuten tuota Mk 3:n takakuomuakaan juuri kukaan ole esittänyt kuomu kiinni, liekö muutkin todenneet että siinä on jokin mitoitusvirhe?

Olen tietoinen kyllä noista Mercury moottorien cowlingeista ja niiden sävyistä, itseltä ei nyt sellaista sävyä vain löytynyt jollainen se kulahtaneena on ( sään ja lämmön vaikutuksesta ehkä hieman vaaleampi ) joten tein sen tuohon sävyyn. Eikä tuokaan nyt kaukana ole todellisesta…mielestäni. Kansallisuustunnusten koko tosiaan vaihteli koneen rekisteritunnusten ja hieman vuosiluvunkin mukaan. Kirjan valokuvien perusteella LY-118 tunnukset kesällä -42 olivat noin. Tästä sarjastahan ei Suomi ohjeita ollutkaan vaan maalauskaaviot ja muut tiedot on pähkäilty juuri lähinnä kirjojen avulla.

E-P, kone on mielestäni niin puhtoinen kuin se kuvien perusteella kesällä -42 oli. Laskutelineistä ja pohjasta löytyy hieman lika jäämiä. Kone tuli muuten peruskorjauksesta 25.3.1942 kun se sitten elokuussa jo syöksyi metsään.

Timo, kyllä ne korkeatkin pisteet kelpaa, kiitos, mukava jos tykkäät lopputuloksesta.
Kiitos Mika kommenteista! Olin todella jo kahden vaiheilla hankinko sarjaa lainkaan ( kun ei tuota Mk 1:sta löytynyt tuohon skaalaan ) tietäen tuosta lasitusongelmasta, mutta kaiken uhallakin päätin sen hankkia ja "kynsin hampain" vastoin periaatteitani tein siitä kuitenkin tämän Suomiversion. Se minulle anteeksi annettakoon :-).

Joo, tuosta alapinnan sävystä kävin minäkin kamppailua mielessäni kun hieman ristiriitaista tietoa oli riippuen lähteistä. Päättelin kuitenkin sen olleen juuri tuota vaalean harmaata tässä yksilössä. SIH 13 kirjassa mm. on kuva ko. koneesta juuri tullessaan korjauksesta maaliskuussa 1942 ja aivan selvästi väri silloin oli tuo vaalean harmaa. Jotkut koneyksilöt olivat kylläkin hopean? sävyisiä siihen asti kunnes saivat DN värityksen 1943? ( mikäli pysyivät lentokuntoisina siihen asti ).

Ei muuta kuin Lysander työn alle jossain vaiheessa, ihan mielenkiintoisia nämä hieman harvemmin esiintyneet koneet.
Ryhdikäs ja symppis Lysander. Oikein mieleinen malli noin huolellisesti rakennettuna. Hyvät värit ja kuvat. Komea kone katsella Suomi-tunnuksilla. Englannin Shuttlewordissa lentelivät lentonäytöksessä umpimustalla 1:1 Lysanderilla muiden klassikkojen ohella. Vahinko, ettei yhtään ole meillä säilynyt … mutta onneksi on nämä pienoismallit.
Kiitos IT kommentistasi. Juurikin näin, on todella harmi että niin kovin vähän on Suomen kirjavasta lentokalustosta jäänyt jälkipolvien ihmeteltäväksi.
AJ 14.1.2018 16:40 Vastaa lainauksella
Moi Markku, Ei ole vaikeaa kompata kaikkia kehuja yllä, loistosuoritus! Tykkäsin historiaosuudesta, rakentamiskuvauksesta ja itse lekomallista eli tykkäsin kaikeista. Huippusuoritus, voisi olla aivan hyvin viikon malli. Parhain terveisin, AJ
Kaunis malli!
Kuomun raamitus erinomainen ja maalausrajat onnistuneet. Itse olisin kaivannut hieman säistämistä, mutta se on toki subjektiivinen näkemys.

YT
Kalle
Kiitos kommenteista AJ ja Kalle.