Pienoismallit.net

Pz.Kpfw.IV Ausf.G

#605 Kursk

12.7.1943, Unternehmen Zitadelle, Prochorowka. LSSAH Obersturmführer Rudolf von Ribbentropin kuudes komppania oli heräilemässä kukkulalla 252.2. kun miehet saivat tiedon vihollisen liikehdinnästä lähimaastossa. Komppanialla oli käytössään ainoastaan seitsemän Pz IV-vaunua ja muut komppaniat eivät olleet lähistöllä, joten heidän tuli valmistautua ottamaan vihollinen vastaan. Hetken päästä neuvostotankkeja alkoikin tulla näkyviin pohjoisesta, Prochorowkan, suunnalta. Ribbentrop alkoi laskea vaunuja, kunnes lopetti yli neljänkymmenen jälkeen. Prochorovkan taistelu, jota on useissa lähteissä kuvattu historian suurimmaksi tankkitaistelu, oli alkanut. Ribbentropin kohdalla päivä oli hänen toinen syntymäpäivänsä, koska nähdessään neuvostoliiton sotakoneet edessään hän ei jaksanut uskoa selviytyvänsä päivästä hengissä.

Motivaatio vaunun tekemiseen lähti George Nipen kirjoittamasta: Blood, Steel and Myth -kirjasta joka on aivan erinomainen tutkielma Kurskin taistelun etelänpuoleisista (esim. LSSAH, Totenkopf ja GD) tapahtumista. Kirjassaan Nipe osoittaa Prochorowkan taistelun laajuuden olevan myytti. Neuvostoliitolla oli taistelussa mukana satoja tankkeja, mutta saksalaisilla huomattavasti vähemmän. Kirjassa on mukana von Ribbentropin haastattelu päivän tapahtumista ja ne tempasivat lukijan mukanaan, seurauksena siis tämä malli.

Mallin esikuvasta ei ole tiettävästi valokuvia, joten käytin referensseinä muita Panzer IV kuvia Kurskin ajoilta ja star-decalsin maalausohjeita, joissa on kuvattuna toinen LSSAH:n Pz. IV. Kiitokset näistä kuuluu taas AJ:lle. Malli on tarkoituksella säistetty aika hennolla kädellä, koska se oli aivan uusi.

Dragonin malli oli sitä tuttua Dragonia. Ohjeissa oli virheitä ja ajoittain sai tapella aika kauankin että sai osat sopimaan toisiinsa. Toisaalta malli on todella yksityiskohtainen ja osia riittää vaikka muille jakaa. Itse mallin löytäminen meinasi muodostua ongelmaksi, mutta lopulta löysin sen eräältä "suht" hintatietoiselta kanadalaiselta myyjältä. Kokonaisuudessaan projekti oli kuitenkin varsin mukava.

Malli on tehty suoraan laatikosta, paitsi antennin venytin itse ja siirtokuvat on Peddinghausilta (numerot) ja miljoonalaatikosta (palkkiristit).

Malli on maalattu, kurattu jne. lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja Vallejon tuotteilla.

Oli mukava osallistua tähän ryhmikseen, sain siitä mukavasti potkua takamukselle mallin valmistumiseksi, edellisestä onkin kulunut liikaa aikaa, tosin työ- ja muiden kiireiden takia. Toivottavasti keväällä saisi enemmän aikaiseksi.

Kommentit

Heikki R 5.1.2018 16:39 Vastaa lainauksella
Ompas mukava nähdä nelosen malli. Hyvin toteutettu, camo vastaa hyvin LAH:n nelosia. Numeron väritys on kyseenalainen valko/musta reunus keskeltä avoin oli yhtymän vaunuissa yleisesti…mutta aina on se epävarmuus kun kuvaa ei ole. Nelonen on malli josta riittäis panssarinrakentavalle runsaasti rakennettavaa variaatiota piisaa.

terv: Heikki R
Esko P. 5.1.2018 18:46 Vastaa lainauksella
Kiitti paljon kommentista!
Olen tietoinen tuosta numerojutusta. Päädyin tähän versioon useita referenssejä vertailtuani ja lopulta AJ:n tietämyksen pohjalta, kuten kirjoitin tuossa selitysosassakin.
Pelkästään Dragonin silpusta rakentuvan nelosen saaminen kasaan näin lyhyessä ajassa on jo hatun noston arvoinen suoritus. Valmiiksi maalatusta mallista puhumattakaan. Lopputuloskin näyttää oikein mainiolta. Mielenkiintoinen aihevalinta myöskin. Vaunua komentanut Rudolf von Ribbentrop on käsittääkseni edelleen elossa,eli melko reilusti on elinpäiviä Kurskin jälkeenkin kertynyt…
Esko P. 5.1.2018 19:26 Vastaa lainauksella
Kiitti taas kommentista ja samassa luulossa olen Ribbentropin suhteen.
AJ 14.1.2018 17:58 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Huippumallausta!!!

Rippentrop, Rudolf von, 14+ Abschüsse (1. / 12.SS-Pz.Divs.) - Ritterkreuz 15.7.1943 (sai RK:n vasta 20.7.1943, vaikka myönnetty 15.7.1943).

Rudolf von Rippentrop menehtyi vuonna 2015, Wiesbadenissa Saksassa; hän oli syntynyt 11.5.1921.

Rudolf von Rippentrop taisteli myös Suomessa, sillä kuten uutisoitu, ulkoministeri Joachim von Ribbentropin vanhin poika Rudolf toimi SS Nordin tiedustelupataljoonan joukkueenjohtajana Kiestingissä. Hän haavoittui siellä käteen ja sai Suomen neljännen luokan vapaudenristin 1.10.1941.

Rippentropin kunniamerkit:
Iron Cross II: 19 June 1940
Infantry Assault Badge in Bronze: 1 October 1940
Wound Badge in Black: 18 April 1940
Finnish Cross of Liberty IV: 1 October 1941
Iron Cross I: 18 March 1943
Wound Badge in Silver: 1 May 1943
Knight's Cross of the Iron Cross: 15 July 1943
German Cross in Gold: 25 August 1944
Wound Badge in Gold: 20 December 1944

15.6.1943 Rudolf von Rippentrop:sta tuli 6.Kompanian päällikkö, II.Panssaripataljoona, 1.SS-Panssarirykmentti (6.Ko./II./SS-Pz.Rgt.1) ja tässä roolissa hän osallistui veriseen Prochorowkan taisteluun Panzer IVG Late vaunullaan #605. Juuri tämän vaunun Esko on yllä hienosti mallintanut.

LSSAH:n Panzer IV:ten taktisten numeroiden väri Kurskissa oli musta ja reunat (ääriviivat) valkoiset; kuvat voi katsoa esim. mm. seuraavista opuksista:
Patrick Agte: Jochen Peiper, Commander Pz.Rgt. Leibstandarte, 1999
Rolf Michaelis: Panzer Divisions of the Waffen-SS, 2013
George M. Nipe Jr.: Blood, Steel, and Myth: The II.SS-Panzer-Korps and the Road to Prochorowka, 2013
Christopher A. Lawrence: Kursk: The Battle of Prokhorovka, 2015

Rudolf von Rippentrop kuvaili omin sanoin Prochorowkan taistelua unohtumattomaksi, kauheimmaksi päiväkseen ja helvetiksi. Omaa selviytymistään ko. taistelusta ja päivästä, hän kuvaili sanoilla "Neu geboren - bei Prochorowka" eli vapaasti käännettynä uudelleen syntynyt Prochorowkassa. Kuten Esko edellä kirjoitti Rudolf von Rippentrop oli jo mentaalisti hyväksynyt kuolevansa Prochorowkan taistelussa, mutta koska hän ei kuollutkaan, hän koki syntyneensä uudestaan (ns. second chance).

Nykyisin kenties Rudolf von Rippentrop:n sanottaisiin kärsineen voimakkaasta post-traumaattisesta stressihäiriöstä (PTSD) tuolloin ja hänet olisi passitettu sairaalaan, mutta hän vain jatkoi sotimista käskyjen mukaan. Rudolf von Rippentrop:n sota päättyi vasta antaumiseen amerikkalaisille joukoille 8.5.1945.

Erinomainen vaunumalli Rudolf von Rippentrop:n Panzer IVG Late #605 vaunusta Prochorowkan taistelussa. Suurin osa LSSAH:n Panzer IVG:stä olivat minttiuusia Pz IVG Lateja, joten kulumia yms… oli erittäin vähän. LSSAH:n Panzer IVG Earlyt olivat vanhempia vaunuja, mutta nekin hyvässä kondiksessa. Tämän olet ottanut hienosti huomioon mallintaessasi PzIVG Late #605 vaunua.

Huippuvaunumallausta, voisi olla viikon malli. Sopisi muuten vallan mainiosti aihealueen dioon, Rippentrop figu torniin, aavaa steppeä alustaksi ja lähestyviä T-34/76 vaunuja… Terkuin, AJ
Esko P. 14.1.2018 21:48 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ taas kommentista ja avusta tosi paljon!
Esko P. 18.1.2018 18:19 Vastaa lainauksella
Osaatko AJ sanoa miksi Ribbentrop on saanut ritariristin ennen saksanristiä? Eikö ne myönnetty yleensä toisessa järjestyksessä, vai olenko ymmärtänyt taas jotain väärin?
AJ 1.2.2018 20:23 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Vaikkakin ritariristi on pykälän ylempi mitali niin tuo kultainen saksanristi lienee ollut alunperin jopa harvinaisempi mitali, muttei sitten enää loppusodan aikana. Useat saksalaiset sotilaat saivat ritarinristin ensin ja sitten vasta kultaisen saksanristin.

Joka tapauksessa, molemmet mitskut sekä ritariristi, että kultainen saksanristi vaativat/tarvitsivat sen, että molemmat rautaristit - I ja II luokat - oli jo myönnetty saajalle.
www.wehrmacht-awards.com/german_cross/conditions_recipients.htm
www.quanonline.com/military/military_reference/german/badges/ironcross/gcross.php
en.wikipedia.org/wiki/German_Cross

Terkuin, AJ
Esko P. 2.2.2018 07:43 Vastaa lainauksella
Ok, uusi tieto taas mulle. Kiitos AJ taas tästä!
Moro Esko!

Harvemmin näitä "Nelosia" näkee, joten tervetullut tämä malli ja hienosti tehty! Hyvä lisä tuo historiikki ja myös AJ:n asiantuntevat lisäykset!

YT
Kalle
Esko P. 10.3.2018 00:28 Vastaa lainauksella
Kiitti Kalle!