Pienoismallit.net

Type XXVIIB “Seehund”

Vuoden vaihteen ryhmikseen valikoitui varastooni päätynyt outous, sukellusvene. Ihan piristävää oli välillä kokeilla tälläistä vesipetoakin. Valintaan vaikutti myös vasemman käden tilapäinen kömpelyys, tässä sarjassa osia oli kohtuullisen vähän ja suurin osa niistä suhteellisen suurikokoisia.
Ainoa outous osissa oli läpinäkyvän kupolin esittäminen normilla harmaalla muovilla. olisiko yksi kirkasosa nyt nostanut paljoa hintaa.

Pakkauksen mukana tuli siirtokuvat ja maalauskaaviot kahteen eri yksilöön, mutta hylkäsin tällä kertaa molemmat ja päädyin netistä löytämäni kuvan perusteella tekemään mallissani olevan täplämaalauksen.
Telakka uutta en mallistani tehnyt, vaan yritin välittää kuvaa pidemmän aikaa vedessä viettänyttä alusta.

Kokeilin sävytellä aluksen vesirajan alaista osaa vihreän eri sävyillä kuvaamaan levittymistä ja tehdä vesirajan yläpuolista osaa säiden armoilla olleen oloiseksi ja suolaveden piiskaamaksi.

Esikuva, eli tyyppi XXVIIB "hylje" sukellusvene suunniteltiin 1944 toimimaan rannikkovesissä. Kohtuullisen pienessä veneessä toimi kahden hengen miehistö. Vaikka aseet oli ulkoistettu, ei sisällä ole varmasti ollut liikoja tiloja.
Seehundeja tilattiin vaatimattomasti heti 1000kpl, tarkoituksena oli suoltaa 25-45 uutta venettä kuukaudessa, mutta sodan realiteetit laski koko tuotannon kaikkine alatyyppeineen 285 veneeseen.

Operatiiviseen käyttöön hylje otettiin 31.12.-44 jolloin 18 alusta lähetettiin siirtopurjehdukselle hollantiin.
Osasto joutui epäonnekseen myrskyyn ja vain kaksi hyljettä selviytyi.
Hylkeillä suoritettiin 142 purjehdusta joilla saaliksi kertyi 9 upotettua ja 3 vaurioitettua liittoutuneiden alausta.
Omat tappiot olivat 35 alusta, jotka johtuivat pääosin sään vaikutuksesta, amiraali Sir Charles Little olikin tyytyväinen että hylkeet tulivat näyttämölle vain hetkeä ennen esirippua, niiden havaitseminen pienen koon ja hiljaisuuden takia oli hyvin vaikeaa.
Viimeinen tehtävä oli hiukan ironisesti toimittaa ruokaa Dunkirkiin piiritetyille saksalaisille joukoille 2.5.-45

Kommentit

Näyttäisi varsin hienosti toteutetulta mallilta, varsinkin kun mallarin tietää aikaisemmista malleistaan.
Minä jäin nyt kaipaamaan lähikuvia. Parikin riittäisi. Yksi ehkä "… vesirajan yläpuolista osaa säiden armoilla olleen oloiseksi ja suolaveden piiskaamaksi…". Ja toinen kannelta, tuosta köydestä - vai mikä se onkaan ja vielä vaikkapa härvelin takapäästä, joss näkyisi paremmin potkurit, peräsin ym.

Jätänkin siksi vielä pojottamatta. Mutta kyllä sinne neljän ++ puolelle menee.
Kiitoksia kommentista, koitanpa napata kuvia lisää jossain välissä tänään. Karu totuus paljastuu…
Juke 2.1.2018 11:27 Vastaa lainauksella
Olen myös muutaman Artmasterin resiinisen Seehunden tehnyt 1:87 mittakaavaan. Niitä malleja vaivasi sama kupoli-asia. Mietin asiaa jonkun aikaa ja löysin ratkaisun. Askarteluliikkeistä löytyy erikokoisia "irtosilmiä" upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Googly.jpg joista saa sopivan kupolin. Linkin kuvassa isompi silmä, mutta niitä löytyy ihan 3mm halkaisiasta lähtien.
Nerokkaan yksinkertaista, minä keksin kyllä tapoja kuvun tekemisessä mutta jokaiseen kuului riski vammautumisesta tai tulipalosta ;).
Noita pitääkin hakea, kiitos vinkistä.
Rakennusjälki on taattua laatua, ja tuo camo näyttää mainiolle. En edes tiennyt tuollaisesta värityksestä aiemmin. Kiva nähdä malleja myös vähemmän tutuista aiheista!
Kiitos kommentista. Tuo täpläkaavio on saattanut olla varsin tehokaskin. Jos oikein historiikki sivuston jutun ymmärsin niin nämä veneet väijyivät saalista matalissa vesissä joko ilman konevoimaa tai hitaasti ajaen jottei ääniä kuuluisi. Silloiset kaikuluotaimet eivät näin pieniä kohteita tahtoneet havaitakkaan. Ilmatähystystä ajatellen tuollainen täplitys on varmasti rikkonut hyvin veneen muodot ja laikut saattaneet näyttää valon heijastumilta.