Blackburn/VL R.29 Ripon IIF
2/LLv 36, 30.11.1939, Kallvik

Suomessa haluttiin samoihin aikoihin korvata I.V.L. A.22 ”Hansa”. Uutta tyyppiä piti pystyä käyttämään sekä maa-että vesikoneena telinettä vaihtamalla. Erinäisten vaiheiden jälkeen valinta päätyi Blackburn T.5D Ripon II koneeseen. 1.9.1928 tehdyllä sopimuksella ostettiin yksi kone ja valmistuslisenssi.
Valmistuksen aloituksessa ilmeni erinäisiä viiveitä. Lisäksi lentokonetehdas teki useita kokeiluja erilaisilla moottoreilla. III-sarjan koneet, jota malli edustaa, tilattiin 1933. Niissä moottorina oli Bristol Pegasus II. Kone olikin itseasiassa enemmän Blackburn Baffin kuin Ripon. Kaikenkaikkiaan Riponeja valmistettiin Suomessa 25 kappaletta.
Lainaus ryhmiksen säännöistä:
”1. Teemana suomalaisuus. Rakentajan on kerrottava, miten valittu aihe liittyy Suomeen ja suomalaisuuten ja/tai miten aihe ilmentää suomalaisuutta. On hyvä huomioida, että aiheet eivät rajaudu itsenäisyyden sataan vuoteen, vaan aiemmasta historiastakin voi aiheensa valita.”
Perustelut mallin sopivuudesta suomalaisuus ryhmärakenteluun:
Talvisotaan kuuluu paljon suomalaisuutta. Siitä ei varmasti tarvitse puhua sen enempää. Ainakin ennen suomalaisuuteen kuului myös tietynlainen itsetekemisen meininki. Ehkäpä näihin Valtion Lentokonetehtaan tuotoksiin voidaan soveltaa sitä periaatetta? Tietynlaisena suomalaisena jääräpäisyytenä voitaisi ehkä pitää myös sitä, että mallari jatkoi projektin loppuun, vaikka helpompiakin mallisarjoja aiheesta löytyy (Koran resiiniset. Ehkei niistä tosin löydy III-sarjan kellukekonetta?)?
Malli kuvaa LLv 36:n konetta Helsingin itäpuolella Kallvikissa Talvisodan ensimmäisenä päivänä 30.11.1939.
Maalauskaavio on kuvitteellinen. Se tiedetään valokuvien perusteella, että marraskuun puolivälissä näissä oli varsin raskas tilapäinen raitatyyppinen suojamaalaus. 9.9. aloitetussa keskustelussa pohdittiin tätä asiaa, kiitos Raimo. Määräystä suojamaalauksen poistamiseksi ei ilmeisesti ollut, joten jos kone vain jätettiin ns. ”säiden armoille”, niin on se saattanut näyttää tältä 30.11. Jätin tässä itselleni taiteellista vapautta.
Mallisarja on aivan ensimmäinen vacuni. Olipahan varsin pitkä ja opettavainen projekti. Malli oli erityisen työläs sen vuoksi, että käytännössä pintadetaljitkin piti tehdä kaikki uusiksi kittaamalla, hiomalla ja kaivertamalla. Sen verran ”karkeaa” oli Broplanin jälki. Juhlavuoden kunniaksi voi hyvällä mielellä ottaa tällaisen haasteen vastaan. Käytännössä kaikki pikkudetaljit ovat skrätsiä, paitsi kk:t ovat Airfixin Blenheimistä, pommiripustimet, mittaritaulu ja alasiivekkeiden tangot Koran sarjasta lainattuja (pommiripustimet täytyy sitten skrätsätä Koran Riponiin). Tuulilasi ja tähtäimet ovat miljoonalaatikosta. Vain resiininen moottori on vartavasten hankittu tarvikeosa. Ohjaamotilojen skrätsäämiseen sain hyviä referenssejä 4.2. aloitetusta keskustelusta, kiitos Juha. Hyvää mallisarjassa oli, että valumuovisia siipien välisiä tukia ei tarvinnut pituuden puolesta säätää, Sopivat ihan hyvin. Sen sijaan useita kellukkeiden tukia tuli jatkaa. Kaikki maalaustyöt siveltimillä ja takiloinnit 0,1 mm siimaa.
Seuraavaksi ehkä joku helpompi resiinimalli? ;)
Hyvää tulevaa vuotta kaikille!
Lähteet:
-Valtion Lentokonetehtaan Historia, Osa 1, Jukka Raunio, 2005
-Suomen Ilmavoimat II 1928-40, K. Keskinen, K. Partonen, K. Stenman, 2006
English summary:
Finnish state aircraft factory achieved production-license for Blackburn T.5D Ripon II in 1928. In all 25 Ripons were produced in Finland. The model represents LLv 36’s series III Ripon which had Pegasus II engine in Kallvik bay near Helsinki at the beginning of Winter-War at 30thNov 1939. The painting scheme is speculative. There is photographic evidence of temporary stroke-like camouflage from mid November but not any more from 30th. Artistic freedom left for weather worn appearance.
The model is my first vacuform ever. As The Broplan series is quite crude it needed a lot of work and skratchbuilding. Some parts were taken from spares and from Kora series. The engine is resin replacement. All paint jobs with brushes and rigging is made from 0,1 mm fishing line.
Ahh, I made it!
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.