Pienoismallit.net

Blackburn/VL R.29 Ripon IIF

2/LLv 36, 30.11.1939, Kallvik

Iso-Britannian laivaston ilmavoimat tarvitsivat 20-luvun puolivälissä uuden torpedo- ja tiedustelukoneen. Riponin prototyyppi lensi ensilentonsa 1926.
Suomessa haluttiin samoihin aikoihin korvata I.V.L. A.22 ”Hansa”. Uutta tyyppiä piti pystyä käyttämään sekä maa-että vesikoneena telinettä vaihtamalla. Erinäisten vaiheiden jälkeen valinta päätyi Blackburn T.5D Ripon II koneeseen. 1.9.1928 tehdyllä sopimuksella ostettiin yksi kone ja valmistuslisenssi.
Valmistuksen aloituksessa ilmeni erinäisiä viiveitä. Lisäksi lentokonetehdas teki useita kokeiluja erilaisilla moottoreilla. III-sarjan koneet, jota malli edustaa, tilattiin 1933. Niissä moottorina oli Bristol Pegasus II. Kone olikin itseasiassa enemmän Blackburn Baffin kuin Ripon. Kaikenkaikkiaan Riponeja valmistettiin Suomessa 25 kappaletta.

Lainaus ryhmiksen säännöistä:
”1. Teemana suomalaisuus. Rakentajan on kerrottava, miten valittu aihe liittyy Suomeen ja suomalaisuuten ja/tai miten aihe ilmentää suomalaisuutta. On hyvä huomioida, että aiheet eivät rajaudu itsenäisyyden sataan vuoteen, vaan aiemmasta historiastakin voi aiheensa valita.”
Perustelut mallin sopivuudesta suomalaisuus ryhmärakenteluun:
Talvisotaan kuuluu paljon suomalaisuutta. Siitä ei varmasti tarvitse puhua sen enempää. Ainakin ennen suomalaisuuteen kuului myös tietynlainen itsetekemisen meininki. Ehkäpä näihin Valtion Lentokonetehtaan tuotoksiin voidaan soveltaa sitä periaatetta? Tietynlaisena suomalaisena jääräpäisyytenä voitaisi ehkä pitää myös sitä, että mallari jatkoi projektin loppuun, vaikka helpompiakin mallisarjoja aiheesta löytyy (Koran resiiniset. Ehkei niistä tosin löydy III-sarjan kellukekonetta?)?

Malli kuvaa LLv 36:n konetta Helsingin itäpuolella Kallvikissa Talvisodan ensimmäisenä päivänä 30.11.1939.
Maalauskaavio on kuvitteellinen. Se tiedetään valokuvien perusteella, että marraskuun puolivälissä näissä oli varsin raskas tilapäinen raitatyyppinen suojamaalaus. 9.9. aloitetussa keskustelussa pohdittiin tätä asiaa, kiitos Raimo. Määräystä suojamaalauksen poistamiseksi ei ilmeisesti ollut, joten jos kone vain jätettiin ns. ”säiden armoille”, niin on se saattanut näyttää tältä 30.11. Jätin tässä itselleni taiteellista vapautta.
Mallisarja on aivan ensimmäinen vacuni. Olipahan varsin pitkä ja opettavainen projekti. Malli oli erityisen työläs sen vuoksi, että käytännössä pintadetaljitkin piti tehdä kaikki uusiksi kittaamalla, hiomalla ja kaivertamalla. Sen verran ”karkeaa” oli Broplanin jälki. Juhlavuoden kunniaksi voi hyvällä mielellä ottaa tällaisen haasteen vastaan. Käytännössä kaikki pikkudetaljit ovat skrätsiä, paitsi kk:t ovat Airfixin Blenheimistä, pommiripustimet, mittaritaulu ja alasiivekkeiden tangot Koran sarjasta lainattuja (pommiripustimet täytyy sitten skrätsätä Koran Riponiin). Tuulilasi ja tähtäimet ovat miljoonalaatikosta. Vain resiininen moottori on vartavasten hankittu tarvikeosa. Ohjaamotilojen skrätsäämiseen sain hyviä referenssejä 4.2. aloitetusta keskustelusta, kiitos Juha. Hyvää mallisarjassa oli, että valumuovisia siipien välisiä tukia ei tarvinnut pituuden puolesta säätää, Sopivat ihan hyvin. Sen sijaan useita kellukkeiden tukia tuli jatkaa. Kaikki maalaustyöt siveltimillä ja takiloinnit 0,1 mm siimaa.
Seuraavaksi ehkä joku helpompi resiinimalli? ;)

Hyvää tulevaa vuotta kaikille!

Lähteet:
-Valtion Lentokonetehtaan Historia, Osa 1, Jukka Raunio, 2005
-Suomen Ilmavoimat II 1928-40, K. Keskinen, K. Partonen, K. Stenman, 2006

English summary:
Finnish state aircraft factory achieved production-license for Blackburn T.5D Ripon II in 1928. In all 25 Ripons were produced in Finland. The model represents LLv 36’s series III Ripon which had Pegasus II engine in Kallvik bay near Helsinki at the beginning of Winter-War at 30thNov 1939. The painting scheme is speculative. There is photographic evidence of temporary stroke-like camouflage from mid November but not any more from 30th. Artistic freedom left for weather worn appearance.
The model is my first vacuform ever. As The Broplan series is quite crude it needed a lot of work and skratchbuilding. Some parts were taken from spares and from Kora series. The engine is resin replacement. All paint jobs with brushes and rigging is made from 0,1 mm fishing line.
Ahh, I made it!

Kommentit

Hienon näköistä jälkeä ja erityisesti takilointi on vaikuttava. Maalaus on onnistunut, vaikka takarungon kuvassa eri värien kiiltävyysasteen ero hieman häiritsee. Omaan makuun alapinta on hieman liian siisti. Mutta siis kokonaisuutena hyvä lopputulos. Onko suunnitelmana tehdä myös Hispano-Suiza -versio?
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Onko suunnitelmana tehdä myös Hispano-Suiza -versio?
Kiitos Pasi! Alapuolen puhtoisuus varmaan johtuu siitä, että YH:n aikana näillä ei juuri lennetty. Niin ja tilapäinen maalauskaavio on vedetty kiiltävähkölle alumiinipronssipinnalle. Ehkä näissä oli oikeastikkin hieman kontrastia? Ja keinovalon läheisyys vielä korostaa sitä.
H-S versiota ei tule ainakaan pariin vuoteen. Nämä Riponit nyt jäävät tauolle joksikin aikaa. Seuraava Ripon, jos sen ehdin tehdä tässä elämässä, on Koran II-sarjan suksikone. Talvisotakaaviossa tietysti.
Todella hieno malli kiinnostavasta lentokoneesta ja maalauskaaviosta. Olet saanut toistettua valokuvista välittyvän fiiliksen improvisoidusta naamioinnista erinomaisesti. Hienoa, että tämä ehti ryhmikseen.
Timo-Matti H kirjoitti:
Todella hieno malli kiinnostavasta lentokoneesta ja maalauskaaviosta. Olet saanut toistettua valokuvista välittyvän fiiliksen improvisoidusta naamioinnista erinomaisesti. Hienoa, että tämä ehti ryhmikseen.
Kiitos Timo-Matti!. Se sinun 1/144 BW on kyllä kanssa taidonnäyte ja mielenkiintoinen aihe.
On jotenkin rujon komea kone, miellyttää silmääni. Sanoisin, että lopputulos on varsin uskottavan näköinen.
Ensin vähän kakistelin maalausta, mutta luulen että kenttämiesten pikaisen suti operaation jälkeen lopputulos muistuttaisi hyvinkin paljon sinun näkemystäsi, hyvä päätös mallailu vuodelle.
AJ 31.12.2017 14:12 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Erinomainen lisä Suomalaisuus-ryhmikseen. Kaikin puolin todella onnistunut pikkuskaalan Blackburn T.5D Ripon II lekomalli; helppo kompata kehuja yllä. Kiitos myös hyvästä taustoituksesta ja rakentamiskuvauksesta. Upea lekomalli! Parhain terveisin, AJ
Kiitos Timo ja AJ!
Koetin tehdä tähän sään kulauttaman pinnan. Siksi esim. alasiivessä on enemmän suojamaalausta jäljellä kuin yläsiivessä.
Kaunis peli ja hyvä taustoitus!

YT
Kalle
Kalle Korkala kirjoitti:
Kaunis peli ja hyvä taustoitus!

YT
Kalle
Kiitos Kalle!

Hyvää Uutta Vuotta!
Ylempänä jo kerrotaankin asioita, joita kompaan mielessä pienessäni.
Kuvassa7/7 näyttäisi, että peräsimen tuentatangot on jäänyt maalaamatta, mutta saattaa kuvakin tehdä sen virheen??

Jokatapauksessa malli on aivan huippuluokkaa. Takilointi tarkkaa ja maalaus on hyvin mielenkiintoinen.
Alapuolelle kenties jonkun verran vanhentamista kaipaisin. Vaikka kone on kertomuksesi mukaan lentänyt vähän, niin on se lillunut ponttoonien kanssa vedessä.
Lisää näitä hieman harvinaisempia malleja odotellessa pojotan xxxx
Timo Rissanen kirjoitti:
Ylempänä jo kerrotaankin asioita, joita kompaan mielessä pienessäni.
Kuvassa7/7 näyttäisi, että peräsimen tuentatangot on jäänyt maalaamatta, mutta saattaa kuvakin tehdä sen virheen??
Kiitos Timo kommenteista ja pojoista!
Ei ole jäänyt. Ne ovat mallisarjan vihreää valumuovia. Vacuosien lisäksi joukossa oli jokunen rujo valumuoviosa. Kaikki tuet, pakoputkisto ja joku ohjaamosektorin osa. Vaativat kaikki kovaa siistimistä. Ja propelli oli itseasiassa ihan hyvä pienen viilauksen ja hionnan jälkeen.
Timo Rissanen kirjoitti:
Vaikka kone on kertomuksesi mukaan lentänyt vähän, niin on se lillunut ponttoonien kanssa vedessä.
Tai sitten oli työnnettynä rantametsikön suojaan rampille. Kellukkeet olivat lähinnä vaneeria, joten turha pitkäaikainen lillutus vedessä ei tehnyt niille hyvää (Lähde: se VL-kirja). Vähäisillä lennoilla alapinta sai kunnon huuhtelun laskuissa ja nousuissa puhtaasta merivedestä. Kieltämättä pieni vanhennus olisi tehnyt terää ainakin visuaalisessa mielessä.
On hieno malli koneesta joita ei taida sivustolla olla vielä yhtään kappaletta. Erikoinen maalaus ja mielestäni toimivaa päättelyä mahdollisesta ulkoasusta. Ei vaikuta todellakaan helpolta sarjalta, mutta lopputulos on erittäin onnistunut.
Janne Markkanen kirjoitti:
On hieno malli koneesta joita ei taida sivustolla olla vielä yhtään kappaletta. Erikoinen maalaus ja mielestäni toimivaa päättelyä mahdollisesta ulkoasusta. Ei vaikuta todellakaan helpolta sarjalta, mutta lopputulos on erittäin onnistunut.
Kiitos Janne. Jännä että ettei ole vielä ollut. Ripon oli kuitenkin 30-luvun lopussa jokseenkin tärkeä ilmavoimien konetyyppi. No toisaalta aiheen mallisarjoja lienee aiemmin olleet vain tuo Broplanin ja Contrailin, molemmat vacuja. Myöhemmin on tulleet nuo Koran resiiniset. Ulkoasu, vaikka hieman spekulatiivinen, on mielestäni senverran mielenkiintoinen, jotta kaikesta spekulatiivisuudestaan huolimatta päätin toteuttaa sen. Olisipa niitä valokuvia, tai edes mekaanikkojen sanallisia kertomuksia. Kiitos Raimolle pohdiskeluun osallistumisesta.
Moi
Mielestäni upeasti toteutettu malli.
Yt. Kartsa
Kiitos taaskin Kartsa!
Melkein missasin tämän upean kaunottaren kun oli ehtinyt jo poistua etusivulta. No huh, kylläpä on hieno ja voin vain vain kuvitella sitä työn määrää mitä tällainen vacu / resiiniosia täynnä oleva sarja voi tekijälleen tarjota…ainakin hermoja raastavaa työtä. Osaavissa käsissä kaikki on näköjään mahdollista!

Etenkin nuo takiloinnit laittaa nostamaan hattua, mutta sinultahan nuo onnistuu kun olet paljonkin juuri näitä kaksitasoja tehnyt ja taito on hyppysissä.

Tuo maalaus on todella omaperäinen ja pisti ihan tutkimaan, oliko tuollaisia "kaavioita" todellakin. Yhden valokuvan löysin ( SIH 23 Sotamaalaus kirjasta ) jossa juuri mainittu Ripon RI-153 on kuvattuna juuri Kallvikissä ja päivämäärä on 9.11.1939. Kuvatekstissä maininta…yleisten sotaharjoitusten yhteydessä alumiinipronssinen pinta töhrittiin vihreällä värillä.

Kuvan perusteella "töhriminen" on tehty juuri niin kuin olet tehnytkin ( leveällä pensselillä sinne tänne sutimalla ) sillä erolla että tuon vihreän osuus on jonkin verran suurempi ja tuota alumiinipronssia näkyy suhteellisen vähän. Myös kansallisuustunnukset on maalattu ( töhritty ) niin että valkoista pyöreätä pohjaa tuskin erottaa.

No, kuten sanoit…taiteellista vapautta olet käyttänyt ( kuten tällaisien maalauksien kanssa pitääkin, sillä eksaktia jälkeä on mahdoton tehdä yhden valokuvan perusteella ) ja hyvin oletkin! Pidän todella lopputuloksesta ja hienoa että olet selättänyt tällaisen vaikean kohteen ja vieläpä hyvin.
Markku Rinne kirjoitti:
Melkein missasin tämän upean kaunottaren kun oli ehtinyt jo poistua etusivulta. No huh, kylläpä on hieno ja voin vain vain kuvitella sitä työn määrää mitä tällainen vacu / resiiniosia täynnä oleva sarja voi tekijälleen tarjota…ainakin hermoja raastavaa työtä. Osaavissa käsissä kaikki on näköjään mahdollista!
Kiitos Markku!
Itseasiassa ainoa resiiniosa oli vain moottori. Se vaati vain pientä siistimistä ja työntötankojen asennusta, helppo homma. Vacuosien lisäksi joku sarjan valumuovinen ja fotoetsejä Koran sarjasta ja miljoonalaatikosta, niinkuin selostuksessa kirjoitin. Pääosa detaljeista on skrätsiä.
Markku Rinne kirjoitti:
Kuvan perusteella "töhriminen" on tehty juuri niin kuin olet tehnytkin ( leveällä pensselillä sinne tänne sutimalla ) sillä erolla että tuon vihreän osuus on jonkin verran suurempi ja tuota alumiinipronssia näkyy suhteellisen vähän. Myös kansallisuustunnukset on maalattu ( töhritty ) niin että valkoista pyöreätä pohjaa tuskin erottaa.
Ilmavoimien komentaja käski poistaa suojamaalauksen kansallisuustunnuksien päältä. RI-121:stä on valokuva 18.11.-39, jossa tunnukset näkyvät puhtaina, mutta suojamaalausta näkyy yläpinnoilla. Ilmeisesti suojamaalausta ei uudistettu, vaan sää kulutti sen pikkuhiljaa pois. Siksi tein malliin sen kulahtaneena.
Mika Kauranen kirjoitti:
[Itseasiassa tässä ei ole yhtään resiiniosaa.
Mainitsit alkuteksteissä että moottori olisi?
Markku Rinne kirjoitti:
Mika Kauranen kirjoitti:
[Itseasiassa tässä ei ole yhtään resiiniosaa.
Mainitsit alkuteksteissä että moottori olisi?
Totta, ihan unohtui, sorry. Se ei kuitenkaan ollut yhtään hankala;) Korjaan aiemman kommenttini.

Huono päivä );
Hieno on! Olisiko mahdollista saada kuvia tästä taulua varten? Vaarini lensi(RI-156) . Marko 0500 806730.
Lähetä yksityisviestillä sähköpostiosoitteesi, niin laitan liitetiedostoina alkuperäiset kuvat.

yt.
MK