Pienoismallit.net

Stampede

Texas Longhorns, The Chisholm Trail 1876

Vaikeasti suomeksi kääntyvä "Stampede" kuvaa vauhkoontuneita, laihassa kunnossa olevia pitkäsarvisia härkiä joenvarressa. Chisholm Trail oli yksi merkittävimpiä karjanajoreittejä villissä lännessä.

Tämä saksalaisen Frank Miniaturesin vignette on minulle eräänlainen "ikuisuusprojekti", sillä hommasin sen jo arviolta 10 vuotta sitten. Muutama vuosi sitten aloitin projektin ja kasasin onttona valetut härät ja hevosen. Hartsisten eläinten kylkiin ja jalkojen sisään on valuvaiheessa upotettu terästankoja jotta ne voidaan yhdistää ja malli on kiinni alustassa vain kahdella härän sorkalla. Mallin valmistus on nykyisin lopetettu, sillä Frank kertoi minulle että valuprosessi on hyvin hankala ja aikaa vievä. Mallin hinta on osin tästä syystä melko korkea 120 e. Osat vaativat paljon kittausta ja hiomista ja motivaatio loppuikin minulta jossain vaiheessa kesken.

Loppukesästä tänä vuonna otin projektin uudestaan työn alle. Hevosen häntä ja harja olivat valuprosessissa epäonnistuneet, joten tein uudet Greenstuff kitistä. Valkometallinen lassoköysi oli myös käyttökelvoton ja korvasin sen narulla joka on jäykistetty pikaliimalla ja lopuksi maalattu. Muutin cowboyn hattua hiukan korkeammaksi ja normipaidan taskulliseksi kauluspaidaksi. Nahkasäärystimien niitteihin lisäsin lyhyet koristehihnat.

Maasto on tehty magic Sculpt kitistä. Vesi AK:n kaksikomponentihartsista ja transparent acrylic Water geelistä. Vesipärskeet tein sulattamalla/venyttämällä läpinäkyvästä muovista tehtya sivellinputkiloa…

Malli on maalattu akryyleillä (ruiskulla ja siveltimellä).

Kommentit

Siitähän tuli komea.
En kyllä vähempää odottanutkaan.
Erityishuomio cowboyn satulassa oleviin varusteisiin. Varsinkin huopa on kuin suoraan rullalle kääritty ja mittakaavaan pienennetty.
Paree kommentoida vasta kun toi pudonnut leuka on löytynyt lattialta ;-) Taattua Petriä, taas.
Kiitti kommenteista Timo ja Tervo :-)
Tajunnan räjäyttävä upee masterpiece jälleen!
Mitäpä tähän lisäilemään :)
Heikki 30.12.2017 13:59 Vastaa lainauksella
Upea vinjetti, välittää liikkeen upeasti ja mestarillisesti maalattu. Olen lähes sanaton.
Aivan loistava vinjetti taaskin Petriltä muuten, kuten odottaa voikin. Mutta, anteeksi nyt kanssamallarit, joudun hirteen tästä:
Hieman häiritsee nuo puliksi ajellut lehmät ja hevonen. Voisko sitä karvapeite-efektiä kehittää vaikka jollain kuivapensselöintitekniikalla tai maalia pinnalle ja sitten suditaan puolikuivaa maalia sopivasti? Vai onko niin, että kuvat tai minun silmät eivät toista mallia sellaisena kun se on?
Figuurimallailusta täysin tietämättömänä, ehkä vaadin mahdottomia, anteeksi!
Mika Kauranen kirjoitti:
Hieman häiritsee nuo puliksi ajellut lehmät ja hevonen.
Makuasia sanoi koira kun muniaan nuoli! Kuukkelin kuvahaun lehmät näyttää saman kokoisina aika siloisilta. Eipä siellä kyllä sotavehkeissäkään näy esivarjostuksia, puhumattakaan panelirajojen litkutuksista.
Tervo Salminen kirjoitti:
Makuasia sanoi koira kun muniaan nuoli! Kuukkelin kuvahaun lehmät näyttää saman kokoisina aika siloisilta. Eipä siellä kyllä sotavehkeissäkään näy esivarjostuksia, puhumattakaan panelirajojen litkutuksista.
Minulle iskee välillä sellainen ikävä tauti, että hakemalla haen loistavista malleista jotain kriittistä sanottavaa.

Toivottavasti sitä ei demonisoida, koska mielestäni tämän malliston tehtävä on parantaa mallailua.

Rehellisen oikeasti mielestäni Petrin malli olisi vielä parempi, jos sitä karvapeite-efektiä olisi jotenkin saatu kehiin. Petri kommentoikoon itse tähän lisää. En tällä todellakaan halunnut sanoa, että malli olisi jotenkin keskinkertainen tai huono, vaan miten se olisi PAREMPI.

En myöskään ymmärrä ollenkaan tuota vihjausta sotavehkeisiin. Litkutuksia on esimerkiksi tehty tämänpäiväiseen malliinikin, mutta senverran pieteetillä, jotta se näyttäisi todelliselta.

Anteeksi Petri, että ruvettiin kinastelemaan. Itse en ainakaan jatka.

Loistava malli mainitsemistani seikoista huolimatta.
Mika Kauranen kirjoitti:
Voisko sitä karvapeite-efektiä kehittää vaikka jollain kuivapensselöintitekniikalla tai maalia pinnalle ja sitten suditaan puolikuivaa maalia sopivasti? Vai onko niin, että kuvat tai minun silmät eivät toista mallia sellaisena kun se on?
Figuurimallailusta täysin tietämättömänä, ehkä vaadin mahdottomia, anteeksi!
Kiitän kommentoijia :-)

Mika ei tarvii pyydellä anteeksi… Olet aivan oikeassa että tässä mittakaavassa täytyy jo ainakin hevosen karvapeitteen näkyä. Härillä ja lehmillä karva on lyhyempää ja ei näy niin selkeästi. Tuohon hevoseen yritinkin karvaefektiä maalata, mutta ei se noissa kuvissa näy. Lisäsin yhden lähikuvan hevosesta jossa näkyy jotain "karvaakin" :-D
Petri Kovanen kirjoitti:
Lisäsin yhden lähikuvan hevosesta jossa näkyy jotain "karvaakin" :-D
Oikein hyvä. Jotenkin vain lisää samankaltaista efektiä. Nuo lehmien vaaleat pinnat vaan eivät oikein näytä "karvaisilta";)
AJ 31.12.2017 15:31 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Komppaan yllä olevia kehuja - mestarin mestarillinen näyte jälleen kerran.

Ex-Texas residenssinä, itse aihealue kiinnostaa erityisesti ja iskee kuin miljoona volttia (Korkeajännitys terminologiaa käyttäen). Chisholm Trail oli tosiaan yksi merkittävimpiä karjanajoreittejä villissä lännessä, kuten sanoit ja siihen liittyy useita erittäin mielenkiintoisia tarinoita, jotka ovat USA:n historian kannalta merkittäviä - osa tarinoista on hyvin surullisiakin. Onhan ko. karjanajoreitistä ja sen tarinoista tehty ainakin 27 elokuvaa (tunnetuimpia lienevät The Texans ja Red River) sekä useita biisejä, kuten esim. The Last Cowboy Song, The Old Chisholm Trail ja When I Was A Cowboy. Myös useita kouluja akselilla Texas, Oklahoma ja Kansas on nimetty Chisholm Trail:n mukaan. Puolestaan Texas Longhorns on nykyisin entisen opinahjoni yhden campuksen jenkkifutisjoukkeen target.scene7.com/is/image/Target/10874886?wid=520&hei=520&fmt=pjpeg ja www.onlinefabricstore.net/images/product-images/lg/TX-012_1.jpg nimi; toki Texas Longhorns nimi viittaa yhä myös www.tlbaa.org/wp-content/uploads/2015/04/juma-e1430341736483.jpg ko. nautarotuun.

Stampede: A sudden, frenzied rush or headlong flight of a herd of frightened animals, especially cattle or horses. Ja sitten se pikakäännös: Äkillinen, raivostunut lauman eläinten ryntäys tai yhteentörmäys, erityisesti karjan tai hevosten. Sana vauhkoontunut lauma eläimiä kuvaa asian riittävän hyvin.

Joka tapauksessa taas kaikin puolin huikea ässäaihealuevalinta sinulta, Petri, joka kolahtaa ainakin allekirjoittaneeseen. Mielestäni pitkän työn lopputulos on huikea ja kertoo juuri sen mitä pitääkin: STAMPEDE
Texas Longhorns, The Chisholm Trail 1876. Vaikeaa tuota on paremmin ilmaista.

Erinomaista työtä Petri!!! Terkuin, AJ

PS Ehdotus, tästä legendaarisesta $5 miljoonan arvoisesta www.theguardian.com…/us-news/2015/oct/13/billy-the-kid-croquet-junk-shop-two-dollars valokuvasta (isompi kokonaiskuva www.theguardian.com…/us-news/2015/oct/13/billy-the-kid-croquet-junk-shop-two-dollars )voisit kenties tehdä pikkudion; stoori ko. valokuvaan www.theguardian.com/us-news/2015/oct/13/billy-the-kid-croquet-junk-shop-two-dollars
In early October 2015, Kagin's, Inc., a numismatic authentication firm, said the image was authentic after a number of experts, including those associated with the National Geographic special, examined it. Kagin's has insured the tintype for $5 million.
Kiitti kommentista ja aihevinkistä AJ. Tuo on kyllä mielenkiintoinen kuva! Pannaan harkintaan…
Olihan tämä ihan selvää karvattomuudesta huolimatta;)

Onnittelut!
Onnittelut ikuisuusprojektin valmistumisesta ja viikon mallista! Vauhti ja dynamiikka välittyy hienosti tässä. Omatkin figuuriprojektit alkaa taas kiinnostamaan, kun katselee näitä sun huippuduuneja :)
AJ 14.1.2018 16:00 Vastaa lainauksella
Petri, Onneksi olkoon ansaitusta viikon mallista!!! Terkuin, AJ
Kiitti Mika, Antti ja AJ :-)