Pienoismallit.net

Bf-109G-2/R6 "Gelbe 10"

Hans Döbrich, 6./JG 5, Petsamo, toukokuu 1943

Hans Döbrichin urasta löytyy varsin kattava kuvaus Hans-Joachim Röllin kirjasta "Petsamon Ässä - yliluutnantti Hans Döbrich".

Döbrich kävi Petsamossa läpi suunnilleen kaikki aliupseerin arvoasteet, yliluutnantti hänestä tuli vasta myöhemmin - sikäli kirjan nimi on harhaanjohtava. Nousu oli tyypillistä Luftwaffessa, ylennyksiä tuli jos menestystä oli. Ritariristi.

Döbrich oli Petsamossa JG 5:n 6. Staffelissa, ässälentueessa. Döbrich sai 65 ilmavoittoa lähinnä Murmanskin puolustajista; ruokalista koostui Hurricane-, P-40-, Airacobra- ym kalustosta. Vastoinkäymisiäkin oli. Döbrich hyppäsi kolme kertaa laskuvarjolla. Kaksi kertaa hän vaelsi omille linjoille, kolmas hyppy haavoittuneena päätyi mereen 16.7.1944. Onnekkaasti hänet poimittiin ylös mutta taistelulennot päättyivät.

JG 5 oli vuoden 1942 loppuun asti jälkijunassa saamassa uutta kalustoa, mutta alkuvuonna 1943 saatiin ajanmukaista Bf-109G-2 kalustoa. Tosin, tämän jälkeenkin rykmentillä oli sananmukaisesti kirjavaa kalustoa. Tuli mm aavikkomaalattuja koneita.

Tämä Döbrichin nimikko on tehdasuusi kone, tehtaalla maalattu talvikaavioon, tosin normaalin 74/75/76 -kaavion päälle. Talvivalkoisessa lennettiin myös kesällä! Ihan priimakunnossa kone ei ole, öljyvuoto on melkoista. Savunmuodostuskin on aikamoista, onko sytytykset pielessä vai meneekö öljyä väärälle puolelle moottoria? Moottorista (öljynjäähdyttimestä) valuvan öljyn näkee yllämainitun kirjan kansikuvassa.

Malli on tehty ihan suoraan laatikosta, yksilö oli hyvinkin mieluinen. Jotain pikkujuttuja on lisäilty.

Kommentit

Hieno Suomeen liittyvä malli.

Ja hienoa, että ei yhdistetty "suomalaisuus"-ryhmikseen.

Ihan oma mielipiteeni;)

Hans teki tietysti paljon hyvää Suomenkin puolesta.
Kerrassaan hienoa työtä jälleen Sakarilta! Miten sait nuo niittaukset noin hyvin näkymään?

YT
Kalle
Kiitos kommenteista.

Mika: Petsamon sotaa on jotenkin vaikea yhdistää Suomeen. Eipä siellä montaa suomalaista ollutkaan. Saksalaisten tavoitteetkaan eivät liittyneet mitenkään Suomen hyvinvointiin. Jotenkin unohtunut rintama, vaikka siellä käytiin kovia taisteluita. Tässä perustelut, miksi tämä EI kuulu suomalaisuus-ryhmikseen;).

Kalle: Joo, niitit näkyy paremmin kuin esikuvassa… ;) Perustekniikkaa. Pohjamaali (esivarjostus vain alapuolella), 74/75 -kaavio, talvivalkoinen päälle, kiiltävä lakka siirtokuvien kohdalle, siirtokuvat, kiiltävä lakka kauttaaltaan, musta wash yläpuolelle ja harmaa alapuolelle - wash sai kuivua niin kauan että varmasti tarttui urien pohjiin - washin poisto, niin paljon kuin suosiolla lähti, pakokaasuvanat ja jotain muuta fiksausta, mattalakka kauttaaltaan. Uskomattoman monta kerrosta tuollainen kestää.
AJ 31.12.2017 16:17 Vastaa lainauksella
Moi Sakari, Jo toinen tyylipuhdas Mersu; hienoa työtä! Hyvä taustoitus ja huolimatta perusteluistasi, kyllähän tämä Suomalaisuus-ryhmikseen sopisi juuri Petsamo yhteyden takia. Joka tapauksessa hieno Mersu-malli. Parhain terveisin, AJ
Hieno mersu ja talviväritys näyttää hyvälle. Muutenkin rakennusjälki on hyvää. Eihän tästä voi kuin pitää!

Mielestäni sopisi myös suomalaisuus -teemaan. Vaikeahan se on mielipide-asioita määritellä, mutta niin taitaa olla ihan sitä suomalaisuuttakin hankala laittaa yhteen purkkiin :) Niin tai näin, mallista se ei ole mitään pois!
JJ Hilska 14.1.2018 20:57 Vastaa lainauksella
Tuo talvimaalaus on vaan kyllä hienosti onnistunut!