Pienoismallit.net

Morane

Puinen malli

Kun Suomeen hankitut Morane-Saulnier M.S.406 -lentokoneet jäivät riittämättömiksi, päätettiin ne varustaa paremmilla moottorilla ja aseilla. Uudeksi moottoriksi valittiin sotasaaliinakin saatu Klimov M-105P-moottori. Muutostyö kesti vuodesta 1943 vuoteen 1944. Uusi kone sai nimen Mörkö-Morane ja se osoittautui alkuperäista paljon paremmaksi. Koneita tehtiin kaikkiaan 41 kappaletta kaikista vanhoista Morane-koneista.

Mörkö-Moranea kerettiin käyttää jatkosodan lopussa ja lapin sodassa. Kone oli käytössä vuoteen 1948 asti ja 1952 poistettiin lopullisesti.

Mallini on siis puusta tehty, alusta alkaen ja aivan itse (muutama pikkuosa valmiina). Mäntypuuta ihan metsästä, siivet jotain listaa ja koivuvaneria. Mallin aloitin jo kesällä 2016, mutta talven aikana en jatkanut. Tänä kesänä jatkoin mallia hitaasti ja deadlinen lähestyessä tahti kiihtyi. Lentokoneen kuomu on tehty viivoittimesta ja se on hiukan kulmikkaampi, kuin sen pitäisi, koska pyöreää en osannut tehdä. Pyörät kitistä ja laskutelineet ja ohjaajan tuoli kuparista. Kokonaan vapaalla kädellä maalattu, ja muutamia uriakin kaiverrettu, muun muassa siivekkeet.

Ja se suomalaisuus: Sisulla saa paskastakin hyvää. Ei, vaan hämmästyttävää taitoa ja luovuutta että saadaan vanhentuneesta koneesta tehokas hävittäjä.

Kommentit

Mielestäni puusta tehtynä hienoa työtä, onnittelut!

YT
Kalle
Roope 31.12.2017 12:57 Vastaa lainauksella
Kiitos, Kalle!