Pienoismallit.net

Lufthansa Boeing 737-130

D-ABEA, "Coburg"

1960-70-luvun liikennekoneista suosikkini Caravellen ja DC-9:n ohella on Boeing 737. Lentoyhtiöiden vanhat maalauskaaviot pukivat mielestäni erityisen hyvin kyseisiä konetyyppejä. Yksi mielestäni tyylikkäimpiä on Lufthansan ensimmäinen Boeing 737-130 yhtiön edelleenkin käytössä olevalla sinikeltaisella peräsinkuvioilla.

Boeing 737 on ilmailuhistorian myydyin kaupallinen suihkukone. Tähän mennessä koneen eri alatyyppejä on valmistettu jo lähes 9.200 kappaletta, ja tilauksessa on lisäksi n. 4.400 konetta. On arvioitu, että joka hetki näitä koneita on taivaalla vähintään 1250, ja jossain päin maailmaa keskimäärin joka viides sekunti laskekeutuu kentälle Boeing 737. Koneita on ollut käytössä kymmenissä eri lentoyhtiöissä, ja jopa Finnairissa, joka aikanaan liisasi 200-sarjalaisen rahtikoneeksi (tähän muuten löytyvät erinomaiset siirtokuvat Arctic Decalsilta).

Boeing 737-100 oli koneen ensimmäinen alatyyppi ja se lensi ensilentonsa keväällä 1967, mutta kone ei ollut kovin suosittu. Sitä valmistettiin vain 30 kpl ja sen merkittävin käyttäjä oli Lufthansa. Vuosien varrella 737:ää on jatkuvasti kehitetty, sen kapasiteettia lisätty ja tehokkuutta parannettu. Ensimmäisestä alatyypistä nykyisin käytössä olevaan 737-900ER:ään on mm. runko pidentynyt lähes 15 metriä ja matkustajakapasiteetti lähes tuplaantunut yli 200:aan.

Boeing 737-koneiden historiasta ja Lufthansan käyttöönottamasta lyhyimmästa 100-sarjan konetyypistä kolleegani Wade laittoi aikanaan tälle saitille erittäin tyhjentäväni selostuksen. Linkki hänen postaukseensa on www.pienoismallit.net/galleria/malli_11923/

Tein mallini Authentic Airlinersin erinomaisesta hartsisarjasta. Malli meni kasaan ongelmitta, joskin cyanoakrylaatti-pikaliiman käyttö aiheuttaa meikäläisessä aina pelonsekaisia tunteita. Siirtokuvat ovat 26Decalsin valikoimasta ja yksityiskohtiin sekä ohjaamon laseihin käytin Nazca-Decalsin siirtokuva-arkkeja. Tämän lisäksi käytin rakennussarjan fotoetsejä ja skrätsäsin useita valokuvien pohjalta löytämiäni yksityiskohtia.

Ruiskutin aluksi koneen rungon Tamiyan valkoisella Fine Surface Primerilla, jonka lakkasin sen jälkeen Tamiyan kiiltävällä lakalla TS-13. Hopeiset alueet käsittelin aluksi Tamiyan kiiltävällä mustalla spraymaalilla TS-14, jonka ruiskumaalasin sen jälkeen Alcladin polished aluminiumilla. Yksityiskohtien maalaamiseen käytin myös Vallejon ja Humbrolin värejä.

Tämä oli nyt viimeinen vuonna 2017 valmistunut mallini. Toivotan omasta puolestani kaikille mallarikolleegoille oikein hyvää ja mallirikasta uutta vuotta.

Kommentit

PhantomII 28.12.2017 09:52 Vastaa lainauksella
Jälleen kerran varsin tyylikäs malli, jossa kaikki näyttää olevan kohdillaan. Jo pikkupoika-ajoista muistan juuri nämä Lufthansan Boeingit, tuossa tyylikkäässä vintage-kuosissa.
Tally-ho 28.12.2017 11:03 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Phantom II

T. Tally-ho
Oiva näkemys pikku-Boeingista. Metallipinnat ovat onnistuneet ja malli on hyvinkin samanhenkinen noitten referenssikuvien kanssa. Onko ohjaamon siirtokuvan väri hopea tms.? Entä mistä on kotoisin kuvausalusta? Todella lyhyeltä tämä kyllä vaikuttaa verrattuna uudempiin versioihin joiden kyydissä olen istunut.
Tally-ho 28.12.2017 20:04 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Onko ohjaamon siirtokuvan väri hopea tms.? Entä mistä on kotoisin kuvausalusta?
Kiitos kehuista ja tähdistä! Ohjaamon siirtokuva on Nazca-decalsilta. Sen väri ei ole hopea vaan erisävyinen valkoinen, harmaa ja vihreä, josta tulee aidontuntuinen efekti. Kuvausalustan olen tehnyt itse kahdesta suuresta arkista, vaalean sinisestä ja vaalean harmaasta. Jälkimmäiseen piirsin ruudukon ja keltamustat ajolinjat.

T. Tally-ho
AJ 14.1.2018 16:48 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,
Jostain syystä juuri tuo Lufthansan "Vintage -maalaus" Boeing 737:ssa kolahtaa; se vaan jotenkin on tyylikkään yksinkertaisen tehokas. Huipputaustoitus, ja -rakentamiskuvaus huippumallille. Oletuskuva on kuin aito Boeing 737 jossakin päin maailmaa kiitoradalla. Kiitos jälleen kerran myös aidoista kuvista.

Hieno lopetusmalli vuodelle 2017! Hyvää Uutta Vuotta 2018 ja jatka hienoa mallailua, Tally-ho! Terkuin, AJ
Tally-ho 14.1.2018 20:46 Vastaa lainauksella
Terve AJ,

Kiitos taas positiivisista kommenteistasi.

T. Tally-ho
Erittäin hienosti toteutettu malli jälleen kerran! En osaa muodostaa mielipidettä tuosta ohjaamon ikkunasiirtokuvasta, mutta tähän se istuu erittäin hyvin.