Pienoismallit.net

18th Century 32-pounder Carronade

Viikonloppumalli VI-ryhmärakentelun tuotokseni. Kyseessä on alunperin Marine Model Companyn rakennussarja, jonka pohjalta Model Shipways on päivittänyt siitä oman versionsa. Malli on osa Guns of History; American Civil War Artillery -sarjaa. Tämänmallisia Carronade-tykkejä käytettiin etenkin vuosina 1800-1812 amerikkalaisissa laivoissa. Carronadessa on vähemmän tehoa kuin perinteisessä pitkäputkisessa laivatykissä, mutta nämä olivatkin tarkoitettu enemmän lähitaisteluun, kun perinteisillä kanuunoilla ammuttiin kauemmas.

Noin 210 puu- ja metalliosallaan ajattelin että tämä olisi kiva välipala, ja kun en ole ikinä viikonloppumallia rakentanutkaan. Suurin osa mallin osista on puuta, metalliosat ovat britanniametallia (joka on yllättävän pehmeää, voi käsitellä melkein kuin puuta, mutta silti fyysisesti painavaa kuin metalli). Lisäksi oli yksittäistä rautalankaa ja kupariosaa. Etuseinän puunaulat on tehty hammastikuista. Rakennussarja tarjosi niiden tekemiseen perus kuparinauloja, mutta minusta puu näytti kivemmalta.

Itse rakennussarja oli tosi hyvää laatua. Metalliosissa oli jonkun verran ylimääräistä pursetta, mutta koska metalli on tosi pehmeää, ne oli helppo puhdistaa. Ohjeessa annetaan perusteellisemmatkin ohjeistukset metalliosien käsittelyyn pesuaineesta teräsvillakäsittelyyn ja pohjamaaliin, mutta minusta pienoisviila oli ihan riittävä.

Parasta sarjassa oli todenmukaisuus ja opettavaisuus; tässä tulee opittua tällaisen Carronade-tykin koko toiminta- ja käyttöperiaate eli miten se toimii ja miten sitä käytetään. Sarjassa on mahdollisuus jättää tykin säädöt "vapaaksi" eli niitä ei ole pakko liimata kiinteästi, jolloin tykkiä pystyy kääntämään sivusuunnassa pyörien päällä ja säätämään tähtäyskulmaa pystysuunnassa kierreruuvilla (jossa ei oikeasti ole sisäkierrettä, mutta ruuvi pyörii silti kuin sellainen olisi). Tykki liikkuu myös liukulevyn (engl. slide) päällä edestakaisin, mikä antaa ammuttaessa varaa potkaista ilman että laivan rakenteet rikkoutuvat. Samalla systeemillä tykin voi vetää "sisään" ja sulkea tykkiluukun seinästä. Eli myös luukku on täysin toimiva ja sen saa auki/kiinni. Sarana toimii rautalangan avulla.

Rakennusurakan loppumetreillä kävi ilmi, että itse tykki on aivan liian painava, eikä se pysy mitenkään pystyssä oman kiinnikkeensä varassa. Jouduin väkertämään pienet tukipalat vielä lisäksi, joiden varaan liimasin superliimalla tykin lopulta paikoilleen. Eli jouduin tinkimään siitä, että tykkiä ei nyt saa pystysuunnassa säädettyä, mutta kaikki muu toimii ja myös köydet ovat vapaasti säädettävissä ja liikkuvat kuten oikeassa tykissä.

Tykinkuulat olisivat olleet hauska lisä, mutta niitä ei sarjassa tullut mukana ja ihan loogisesta syystä; niitä säilytetään yleensä tykin takana toisella puolella olevissa telineissä, joten ne eivät sijaitse tässä kohdassa.

Osat itsessään olivat tarpeeksi simppeleitä, jotta rakentaminen sujui helposti. Takilointi ja etenkin metalliketjun pujottaminen tuottikin sitten ylivoimaisesti eniten haastetta. Laatikon kannessa rakennussarjaa jopa mainostetaan viikonloppumallina, ja väitetään rakennusajaksi 5-10 tuntia. No, se on aika alakanttiin. Itselläni meni varmaan noin 20 tuntia.

Malli on viimeistelty puuvahalla. Metalliosat maalattu Revellillä, puuosien maalaus Vallejo.

Kommentit

On kyllä tyylikäs malli ja esillepano. Kaikinpuolin vaikuttavaa jälkeä, alkoi ihan itseäkin kiinnostaa tämmöisen rakentaminen!
Kiitos kommentista :) Tämä on tosiaan livenä yllättävän vaikuttavan näköinen, ja itse pidin tosi paljon siitä että tykki on "toimiva" eli sitä voi liikutella kuin olisi tähtäämässä.

Näitä on tosiaan myynnissä 2 erilaista laivatykkiä; tämä ja sitten se perinteinen Naval Smoothbore Cannon, jonka ostin itselleni myös samalla. Hinnat huitelee siinä 40-60 eurossa. Mielestäni hyvä ostos ja suosittelen mallia, mikäli tällaisen tykin toimintaperiaate kiinnostaa. Plus onhan tämä hieno hyllyssäkin! :)
Tykki on hieno ja autenttisen näköinen..Voit muuten tehdä hieman edullisemmin tykin kuin tykin.Me teimme tykkijollan putken kahdesta ompelulangan rullasta ja rimoitimme sen,viilasimme erilaisilla viiloilla muotoon.Maalina oli metallimaaleja ja lopputulos oli,että poliisikin koputteli tykkiä ja totesi että,aseenkantolupaa ei tarvita.On muuten vain päivän duuni ja hyvä tykki valmis.Nyttemmin tykkejä on jo neljä valmiina.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/81/25/128125.jpg[/img]
Onpa melkoisen kätevää taitoa tehdä tykkejä ompelulankarullista! :)