Pienoismallit.net

Fw 190F-8 "Q9+AB"

lento-osasto Kuhlmey

Suomen satavuotispäivän kunniaksi muistetaan niitäkin, jotka eivät siitä itsenäisyydestä päässeet nauttimaan, vaikka vaikuttivat merkittävästi sen säilyttämiseen. Kyseessä Fritz Schröterin kulkuneuvo heinäkuussa 1944. Schröter toimi tuolloin I/SG5:n komentajana.

Koneesta ei ole ihmeempiä kerrottavia, se on Fw 190 hävittäjäpommittajaversio. Kyseisestä koneyksilöstä on tiedettävästi vain yksi valokuva, joten koneen vasen kylki ja etenkin konekohtaisen tunnuksen maalaus on arvauksen varassa. Kovin paljon tätä en vanhentanut, koska SG5 sai koneet vasta touko-kesäkuussa 1944. Heinäkuussa lienee ollut vielä uudenautontuoksukin tallella.

Revellin malli on enimmäkseen mukava kasata. Hieman tässä jää kaipaamaan yksityiskohtaisempaa pintakuviointia. Toisaalta moottori on varsin yksityiskohtainen suoraan laatikosta ja suorastaan pakottaa rakentamaan tämän pellit auki. Koneen pohjassa pitäisi olla kohtilentolaitteen antenni, mutta koska se näistä ilmeisesti helpohkosti lensi taivaan tuuliin, leikkelin sen pois. Palkkiristit ja konetunnukset maalasin Montexin ko. koneyksilöön tekemillä maskeilla. Hieman helpompaa kuin maskata maskiteipillä! Ohjaamoon näpertelin HGW:n istuinvyöt. Maaleina käytin Vallejon akryylimaaleja ja erilaisiin sotkuihin vesiohenteisia Cobra-öljyvärejä. Pohjamaalaus Stynylrezillä, jonka harmaan kelpuutin RLM75:ksi ja jätin nämä kohdat maalista silleen.

Kyseisessä koneyksilössä pistää silmään etenkin rungon piiloon maalattu itärintamanauha. Samoin netistä löytyvien valokuvien perusteella vaikuttaisi varsin harvinaiselta, että Focke-Wulfissa on tällainen "pienellä painettu" lennostotunnus (Q9). Jos joku osaa kertoa tästä enemmän, ollos vapaa kommentoimaan alle.

Kommentit

Onpas hyvännäköinen lentokone! Ehkä moottoripellit kaipaisivat "jotain" mutta pientä on nipottaminen tässä.
Sivuhuomautuksena: Suomi oli itsenäinen sodan aikan ja sodan päättyessä koska se oli saavutettu jo aiemmin. Ennemminkin osaltaan vaikuttivat sen pitämisessä.
Kiitos palautteesta! Editoin tuon itsenäisyyden osalta.
Kerta kaikkisen upea Lahtari. Hienoja yksityiskohtia mm. moottori. Hieno peli!
YT
Kalle
Kiitos, Kalle!
JJ Hilska 7.12.2017 11:23 Vastaa lainauksella
Hienon näköinen maalaus ja merkinnät koneessa. Milestäni juuri sellainen ilmiasu kuin mielikuvissani tuossa koneessa pitäisikin olla. Kyljen tummennus myös erittäin aidon tyylinen. Plussaa maalatuista palkkiristestä.
Kiitos, JJ, ja kiitos avusta matkan varrella!
Hieno malli - kuten aikaisemmatkin mallisi. Kiva maalaus ja mukava lisä tuo palkkiristien itsekehitelmä. Vastaa varmaan aitoa konetta. Säistys myös upeaa…paitsi tuo öljy. Ei ole levinnyt minun mielestäni, niinkuin kuuma moottoriöljy leviää. Toki se jäähtyy hetkessä kun lennetään korkealla tai nopeasti.

Toinen asia, johon kaipaisin myös vastaustasi on mainitsemasi "öljyrengas", joka siis vuotaa öljyä. Mitä öljyrengasta mahdat tarkoittaa? Jos kyse on männissä oleva alimmainen tiivisterengas, jonka kautta öljyä meni puristusrenkaille ja palotilaan niin väljä on ollut jo kone.

En ole ihan perillä, onko tuollaisessa tähtimoottorissa jotain "yleistä" öljyrengasta, joten joku valaiskoon asiasta.
Kokonaisuutena kuitenkin uppee malli.
Terve, Timo, ja kiitos palautteesta! Fw190:n keulassa oleva rengas on öljynjäähdytin. Tuossa levinneessä öljyssä on taiteilijan vapautta, mutta näin se öljynjäähdytys on BMW801:ssä järjestetty.
Asiaan tarkemmin perehdyttyäni voi myös olla, että öljyä on vuotanut jonkin verran moottoritilasta tuon renkaan sauman kautta. Ja se, mikä kuvassa näytti ensin renkaan sauman kautta vuotaneelta öljyltä, onkin vuotanut moottoritilasta alapeltien saumasta ja kertynyt siihen. Mutta in any case, tuommonen tuosta nyt tuli ja ensi kerralla paremmin. :)

Fw190 Immola
Osa tuosta renkaasta on öljynjäähdytintä ja ilmankierto renkaassa on erittäin mielenkiintoinen mutta en kyllä missään kuvissa ole tuollaista ruostevuotoa moottorista nähnyt. Muuten malli on mitä mainioin.
Kiitos palautteesta. Täytyy varmasti jatkossa olla varovainen öljyvalumien kanssa. Ne tuntuvat erityisen mielenkiintoiselta aiheelta.
No ne ovatkin, tsekkaile vaan lisää valokuvia ja fiilistele ihan lähiympäristösi autojen /työkoneiden öljyvuotojen värejä =)
Kettu kuittaa. :)
AJ 31.12.2017 15:42 Vastaa lainauksella
Moi Heikki, Mainio ison skaalan Lento-osasto Kuhlmey:n Fw 190F-8. Sopisi myös Suomalaisuus-ryhmikseen vallan mainiosti, koska ko. Kuhlmey:n leko. Mainiota työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos, AJ!