Pienoismallit.net

Finnaviation Saab 340B, OH-FAH

Santa Claus Express

Saab 340 oli Saabin ja USA:laisen Fairchildin yhteistyönä valmistettu, kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu lyhyen toimintasäteen matkustajakone. Konetta valmistui yhteensä 430 kappaletta ja siitä oli markkinoilla kaksi eri versiota, 340A ja 340B. Ne erosivat toisistaan lähinnä moottoreiden tehon ja lentomatkan suhteen. Saab 340A:n ensilento tapahtui 1983 ja vuonna 1989 julkistettiin kehittyneempi versio, Saab 340B. Konetyyppien tuotanto lopetettiin kovan kilpailun ja heikon menekin vuoksi vuonna 1998.

Finnaviation perustettiin vuonna 1979, kun Nordair (aiemmin Lentohuolto Oy) ja Wihuri Oy Finnwings yhdistyivät yhdeksi yhtiöksi, josta Finnair hankki 60 prosentin osuuden. Yhtiön toiminta päättyi vuonna 1996. Yhtiön laivaston koko oli 20 konetta, joista parhaimmillaan Saab 340:ä oli 6 kappaletta. Yhtiö lensi 20 kohteeseen lähinnä kotimaassa ja Ruotsissa. Yhtiö teki muun muassa reittilentoja omilla ja Finnairin tunnuksilla. Toimintaan kuuluivat myös sairaankuljetukset sekä tilaus-ja postilennot.

Nähtyäni Arctic Decalin siirtokuva-arkin joulupukkiteemalla maalatusta Finnaviationin Saab 340 B:stä, rekisteritunnukseltaan OH-FAH, päätin hankkia kyseiset dekaalit ja niihin rakennussarjan. Ainoa markkinoilla oleva 1/144 mittakaavainen malli on Welsh Modelsin hartsisarja. WM:hän valmistaa normaalisti vacu-sarjoja, mutta Saab 340-sarja on hiljattain muuttunut osittain vacusta kokohartsiseksi.

Rakennussarja oli aika simppeli rakennettava. Laadultaan Welshin malli oli tosin hieman krouvi, eikä kyllä yltänyt parhaiden hartsimallien tasoon. Hiomista ja kuivasovittelua oli luonnollisesti jonkin verran, kuten hartsisarjoissa yleensäkin, mutta malli meni nippuun kohtalaisen helposti. Muutamia detaljeja piti ohjeiden mukaan rakentaa itse. Näiden lisäksi skrätsäsin malliin lisää lukuisia yksityiskohtia referenssikuvien perusteella. Paras, ja tietääkseni ainoa kunnollinen kuva joulupukki-Saabista on Teemu Tuurin ottama erinomainen kuva tästä koneyksilöstä. Lisäsin sen nyt äsken kuvien joukkoon saatuani häneltä luvan sen julkaisemiseen. Teemu edustaa yhteisöä nimeltään Finnish Aviation Photography.

Ohjaamoikkunat tein miljoonalaatikosta löytämilläni Authentic Airlinersin dekaaleilla, joiden avulla ohjaamosta tuli hieman aidomman ja elävämmän näköinen. Umpihartsisen rungon kärkeen piti porata iso kolo painoa varten, jottei kone olisi kellahtanut persuksilleen.

Käsittelin mallin aluksi harmaalla Mr. Surfacer 1000-pohjamaalilla. Sen jälkeen ruiskutin pintaan Tamiyan valkoista fine surfaceria, jonka lopuksi käsittelin Tamiyan kiiltävällä lakalla. Finnaviationin joulupukki-Saabihan oli täysin valkoinen rungoltaan ja siiviltään. Yksityiskohtien maalaamiseen käytin myös Vallejon ja Humbrolin värejä.

Kommentit

Veli, Tally-ho iski jälleen kerran!! Todella upea lopputulos!!! Ja ajankohtainenkin vielä😉
Pidän!!!!
Tally-ho 1.12.2017 21:02 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Petri

T. Tally-ho
Komea Saappi! Ilmeisen haastavasta sarjasta on saatu näyttävä lopputulos. Täytyisi itsekin joskus kohdata pelkonsa näiden hartsi- ja vacusarjojen suhteen. Paljon mielenkiintoisia konetyyppejä löytyisi sieltä "minne yksikään injektiovalu ei ole mennyt". Hyvästä työstä pisteet myös sen mukaan.
Tally-ho 2.12.2017 21:15 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Täytyisi itsekin joskus kohdata pelkonsa näiden hartsi- ja vacusarjojen suhteen.
Terve,

Kiitos kehuista ja tähdistä. Kannattaa vain rohkeasti aloittaa vaikka Authentic Airlinersin erinomaisista hartsimalleista. Kokoaminen eroaa vain siinä, että osien kiinnitys tapahtuu esim. syanoakrylaatilla (ns. Pikaliima). Osien irroitus valurangoista on myös hieman työläämpää. Muuten homma toimii aika normaalisti.

T. Tally-ho
AA tarjoaisi Welshiä helpomman vastauksen metsästämälleni 747 SP:lle. Tosin senkin ottaisin mieluummin 1/200 mittakaavassa.
Hieno toteutus haastavasta hartsisarjasta. Niissä saa toteuttaa mallailutaitoja ihan kylliksi. Minä pidän siitä.
Siis siitä erityistä plussaa, että mallailutaitoja koetellaan.

Lopputuloskin on hieno. Mitä pitäisi sanoa?

En osaa sanoa mitään esikuvan oikeudellisuudellisen suhteen, kun ei ole refererenssejä tähän hätään.

Muut kommentoijat saavat ottaa erityistä huomiota siihen asiaan.

Vacusarjat saattavat olla vielä haastavampia?

Hieno toteutus kaikista kysymyksistä huolimatta.
Tally-ho 3.12.2017 08:07 Vastaa lainauksella
Hei Mika,

Kiitos positiivisista kommenteistasi ja tähdistä.

Mitä referenssikuviin tulee, niin sain eilen luvan Finnish Aviation Phtographyn Teemu Tuurilta laittaa hänen erinomaisen kuvansa joulupukki-Saabista mallini oheen. Se on tietääkseni ainoa kunnollinen referenssikuva OH-FAH:ista tässä värityksessä. Muutenhan Finnaviationin Saabeista löytyy kyllä aika paljon kuviä netistä.

Mitä vacu-sarjoihin tulee, olen niitä muutaman rakentanut. Ne ovat kieltämättä aika haasteellisia. Rungon ja muiden osien irroittaminen siististi taustalevystä ei ole yksinkertaista, ja osien puhdistus ”vacu-jäljistä” on toinen lisätoimenpide. Mutta kyllä niistäkin ihan hyviä malleja saa aikaiseksi.

T. Tally-ho