Pienoismallit.net

OKB Chelomey 16KhA PRIBOY

Risteilyohjus vuosimallia 1952

Tuttuja piirteitä tässä vempeleessä?
Tämä risteilyohjukseksi luokiteltava vehje kuuluu ”The bravery of being out of range” mallisarjaani.

Chelomey ja 16X (16KhA)
1944 Englanti antoi Stalinille V-1 -ohjuksen osia synttärilahjaksi. Syyskuussa 1944 insinööritoveri Vladimir Chelomey määrättiin johtamaan tutkimuksia risteilyohjuksen luomiseksi V-1 ohjusten pohjalta.
Chelomey oli yksi Stalinin arvostetun tohtoriohjeman 50 jäsenestä ja hänen suihkumoottoritutkimukset koskivat sysäysputkimoottoreita (pulsejet) jo ennenkuin V-1 tavaraa alkoi tippua Englantiin. Työntövoimaa ei vaan löytynyt tarpeeksi, ennenkuin saksalaista teknologiaa saatiin haltuun.

Chelomey sai johtoonsa Lentskaritehdas 51:n, joka oli ollut osa Polikarpovin tuotantolaitoksia. Muutamassa kuukaudessa V-1 tekniikka olikin kopioitu tarkasti ja oli aika kehittää omaa risteilyohjusta. Chelomey perusti kolme projektia 10X, 14X ja 16X (tuplamoottori). 16X viriteltiin vuosina 1948-1953. Vauhti saatiin nousemaan -> 900 km/h. Tarkkuus parani suurkaupunkitarkkuudesta pariinkymmeneen neliökilometriin. 16X ohjusta tiputeltiin Tu-2 (1 ohjus) ja Tu-4 koneista (ohjus molempien siipien alla). Samalla kehitettiin radio-ohjausta ja kuvaakin saatiin 16X:stä maaliin ohjausta varten. Autonominen 16X Priboy-versio ei sitten osottautunutkaan enää niin mensetykseskkääksi kuin aiemmat ohjattavat versiot, mutta 60 kpl koeohjussarjaa suositeltiin. Operaatio peruttiinkin helmikuussa 1953. Chelomey ja kumppanit siirtyivät järeämpien ohjusten suunnitteluun.

1/48 Bregun: OKB Chelomey 16X Priboy
Mielestäni laadukas malli hienolla uppoviivoilla. Sarjan osat ovat ilman kohdistustappeja. Ohjuksen lisäksi mukana kuljetuskärry. Ei siirtokuvia mukana. Paketin ja osien hiplailuvideo löytyy youtubesta (DigitalSclaeView): youtu.be/9Y28ARZc1DI

Referenssikuvia netistä selaillessani päätin kokeilla leppoista teippailua ja tehdä värikkään puna-valko testikuvioidun ohjuksen. Esikuvana olisi mahdollinen museokappale Neuvostoliiton ilmailumuseossa, ei tarvitsisi vehjettä siten aivan rämän näköiseksi runnoa, mutta vähän voisi vanhentaa.

Varmuuden vuoksi sivelin sarjan osat aluksi Tamiyan Keltakorkkisella Thinnerillä ennen pohjamaalusta. Pohjat suihkutin Ultimate Primerilla ja valkoisen upealla Akan ”venäjä valkealla”, punainen ja mellit ovat Vallejoa. Teippaaminen oli kyllä melko puuduttava kokemus. Sietokyvyn viritin äärimmilleen kuuntelemalla samalla J. Sarasvuon podcast jorinoita - huh. Kiiltävä Humbrol -lakka päälle ja vieno öljyvärjäily pintaan + hento kerros myöhemmin lakkaa päälle.

Tästä sodanjälkeisestä Neuvostoliiton V-1 ohjustouhusta löytyy netistä infoa esim. hakusanoilla ja yhdistelmillä: 16X 16kha OKB Chelomey ОКБ советские ракеты v-1 (Googlehan kääntää vierasta kieltä kotimaaksi tai vaikka enkuksi). Alan kirjallisuutta lukisi lisää mielellään, jos joku hyvää kirjaa suosittelisi.

Epilogi:
Tarkoitus oli tehdä museovinjetti kyltteineen, köysineen, figuneen ja julisteseinineen. V-1 tyylistä ohjusta ihmettelisi saksalaisjuristituristi, joka pohtisi sodanjälkeistä tekijänoikeusdilemmaa selvästä V-1 kopioinnista… Mutta japanilaisesta Ohkasta tärähti PM.nettiin kuitenkin juuri sopivasti suht identtinen museodio, joka jäädytti oman hankkeen ja pinnistelyistä huolimatta motivaatio löytyi nyt myöhemmin vain lattian kaivertamiseen ja mittakaavahahmon värjäämiseen.


Kuunteluehdotus ralliruututeippaamisen seuraksi: areena.yle.fi/1-1791080
Teemaan sopivaa rappiomusiikkia: Roger Waters - The bravery of being out of range

Hieno alusta on Scale Supply -valikoimasta.

Kommentit

Hieno malli vähän erikoisemmasta laitteesta. Punainen/valkoinen maalaus on todella onnistunut. Et turhaan teippaillut.
Uusi tuttavuus. Luulin aluksi "mitä jos" malliksi. Kaikin puolin onnistunut lopputulos.
Piristävä poikkeus muuten niin tylsänharmaasta sotilaskalustosta. Hienosti on teippaus onnistunut, ja vaikea valkoinenkin saatu peittäväksi.
IT Lahtinen 27.11.2017 20:16 Vastaa lainauksella
Kiitokset rohkaisuista.
Näinkin pieni teippailu muutti minua jo ihmisenä. Keltaisella ja valkoisella teipillä homma sujui - viilsin teipin reunat vielä lasilevyn päällä teräväksi isojen poikien ohjeiden mukaisesti.

Akan valkoinen maali oli kyllä nappiin - kyrilliset kirjaimetkin putelin kyljessä loivat lisää aitoa tunnelmaa.

Täytyykin varoa, ettei vaan tule oma tuotanto "mitä jos"-luokitelluksi, kun realismiinhan tässä kyllä pyritään.
Positiivinen malli jo aiheensakin puolesta, eikä toteutus häviä idealle yhtään. Huolellista työtä jonka alusta ja figu kruunaavat. Tuli härvelin värityksestä mieleen Tintti Kuun Kamaralla :)
Kiitos Janne positiivisuudesta. Juu, vähän joulunväreillä iloa elämään, vaikka karmeasta tappoaseesta onkin kyse - prottomallista tosin. Figu onkin jätetty detaljoimatta tarkoituksella, niin näyttäisi varsinainen kohde paremmalta, heh. Alusta se on jaloa kotimaista tammea ja kohottaa näin kokonaisuutta kummasti.