Pienoismallit.net

Saab Draken 35FS

DK-259

Saab Draken. Tuo ruotsalaisen insinöörityön ja muotoilun taidonnäyte. Malli kuvaa Satakunnan lennostossa palvellutta DK-259 lohikäärmettä 1990-luvun alkupuolelta. Suurimmat erot aiempaan ulkoasuun taitaa olla pienet kansallistunnukset sekä koneen tunnukset. Itse DK-259 saapui Suomeen vuonna 1985, tätä ennen se palveli länsinaapurimme ilmavoimissa. Kyseinen yksilö säästyi romutukselta ja lepää tätä nykyä Karhulan Ilmailukerhon lentomuseossa Kymissä.
Innoistuin rakentamaan lentokonetta kesällä, käytyäni Kaivopuiston ilmailunäytöksessä. Mallin löysin kirpputorilta hintaan 4 €.
Kokoon malli meni suht hyvin ilman suurempia ongelmia vaikka mittakaava koettelikin nakkisormia. Tälle mallille menetin myös etsi neitsyyteni, yllättävän hyvin sekin meni vaikka yksi osa hukkui johonkin.
Maalasin mallin ruiskulla ja Tamiyan maaleista tekemilläni sekoituksilla. Siniharmaa sävy tuotti vaikeuksia koska internetissä tarjottiin mitä kummallisempia vaihtoehtoja väriksi.
Oli ihan mukava koota lentokone 16 vuoden tauon jälkeen. Sen verran hyvä maku jäi että tulevaisuudessa voi pöydälle tulla seuraavakin lentokone. Näköjään unohtui maalata siipien valot ennen kuvausta, otetaan työn alle kun jaksaa.

Kommentit

Upea lopputulos. Ehkä yleissävy hieman tumma, mutta valokuvista sitä on vaikea sanoa.
Siisti ja kaunis. Luulin ensin, että tämä on 1/48 mittakaavassa.
Hyvännäköinen Draken. Siisti kokonaisuus. Kuvaa varmaankin juuri täyshuollosta tullutta yksilöä kun on tummat värit. Valokuvissa värit ovat enemmän tai vähemmän haalistuneet. Antoiko maalausohje kokonaan harmaan pohjan? Muistaakseni alapuoli on moottorin ja suihkuputken kohdalta yleensä paljaalla metalli pinnalla.

Oliko vielä niin, että Revell on paketoinut Hasegawan muovit uusilla siirtokuvilla. Hyvin tehty malli em kommenteista huolimatta.

E-P
Siistiä työtä pikkuskaalassa. Hieno Draken.

Draken on tumma luonnossa mutta kuvissa tumma väri näyttää aika hurjalta vaaleaa taustaa vasten. Pitäisi korjata kuvan kirkkautta ja väritasapainoa, sehän on sääntöjen mukaan sallittua!
Kaikin puolin siistin näköinen Draken, maalaus näyttää myös hyvältä. Yläpuolen kokardien paikka pitäisi olla mielestäni lähempänä runkoa.
Varsin hyvännäköinen lopputulos tästä sulavalinjaisesta ja kovaäänisestä hävittäjästämme. Yläpinnan väritys mielestäni erittäin hyvin onnistunut ja muutenkin kone siististi viimeistelty. Ainoa kummastelun aihe on tuo alapinnan väri, oliko tässä yksilössä jostain syystä se noin tumma? Yleensä Drakenit olivat alapinnoiltaan vaalean sinertäviä siiviltään ja rungon etuosaltaan ja moottorin kohdalta vaalean metallin värisiä, hyvin vaaleita joka tapauksessa.
M.A. 27.11.2017 10:04 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista, mukava saada sanallista palautetta. E-P pohja on maalattu ohjeiden mukaan ja alapuoli on moottorin ja suihkuputken kohdalta maallattu alumiinin värillä kun muu pohja siniharmaalla Tamiyan XF-66 light greylla. Itse en edes huomannut kuvia lisätessäni että pohja tosiaan näyttää monotonisen harmaalta, koitan lisätä siitä kuvan missä metalli näkyy paremmin. Ilmeisesti tämä on alunperin Hasegawan malli nyt kun tarkistin. Sakari tosiaan rajalliset valokuvaustaidot tuottaa päänvaivaa, täytyypä selvittää miten kuvia käsitellään paremmiksi. Harmi kun kokardeja on hankala siirtää jälkikäteen :)
Kittilän lentoasemalla jököttää yksi DK kepin nokassa ja siitä tuo pohja hyvin näkyvissä kun kone on hieman pystyasennossa.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Draken_Kittila.jpg
Markku Rinne kirjoitti:
Kittilän lentoasemalla jököttää yksi DK kepin nokassa ja siitä tuo pohja hyvin näkyvissä kun kone on hieman pystyasennossa.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Draken_Kittila.jpg
Museomaalattu ("entisöity"), vaiko ihan orkkiväreillä?
timor68.kuvat.fi…storiaa%2C+kuvia+menneest%C3%A4/Museokuvia/Saab+35+Draken.JPG/_img1280.jpg

Tämä Tikkakoskelta.
Elävä esimerkki siitä, miten Drakenien värit muuttuivat ja kuluivat. Märkä pinta vielä korostaa asiaa.
Joo, varmaankin nuo muistomerkkinä olevat koneet ovat nykyään "museomaalattuja" ennen jalustalle nostamistaan, mutta uskoisin että samoja sävyjä niissä on kuitenkin käytetty kuin alun perinkin, miksi ei? Drakenithan olivat maalattu Ruotsin ilmavoimien suojamaalaukseen ja yläpinnan maalauksessa musta ei ollut mustaa vaan tumman sinistä. Niin ja sää tosiaan tekee tehtävänsä, varsinkin yläpinnan sävyt haalistuu.

Drakeneitahan on muistomerkkeinä eri puolella Suomea aika montakin ja miksi ei…todella kauniin näköinen kone. Ainakin Kittilässä, Rovaniemellä, Pudasjärvellä, Jämsän Hallissa, Turussa…vieläkö jossain muuallakin?
Markku Rinne kirjoitti:
Drakeneitahan on muistomerkkeinä eri puolella Suomea aika montakin ja miksi ei…todella kauniin näköinen kone. Ainakin Kittilässä, Rovaniemellä, Pudasjärvellä, Jämsän Hallissa, Turussa…vieläkö jossain muuallakin?
Kymin kentän museosta löytyy yksi Draken. Seurana sillä on pari Migiä, Gnat, Fouga, Gountlet ja lukuisia purjekoneita.

E-P
Hyvää ja siistiä työtä pikkuskaalassa. Kuvien valaisu tekee mallista varmaan tummasävyisemmän mitä se luonnossa on. Hyvin silti tulee esille huolella tehty camo ja sävytykset.