Pienoismallit.net

Mil Mi-26 "Halo"

Hylätty raskaan työn raataja

Revellin 1:72 skaalan pienoismalli maailman suurimmasta helikopterista. Kopterityypin valmistaminen aloitettiin Neuvostoliitossa 1980-luvulla ja se on vielä tänä päivänäkin maailman tehokkain ja painavin tuotantoon asti päässyt helikopteri.

Mallin rakentamisen aloitin noin viisi vuotta sitten tekemällä sisätilat valmiiksi. Tänä vuonna tartuin uuteen otteeseen, jotta malli valmistuisi. Tein lievää sisätilojen parantelua, ikkunoiden maskeeraukset ja lopuksi sitten kiinni ulkopinnan maalaamiseen ja käsittelyyn.

Mallin ulkoasun kanssa lähdin hakemaan hylätyn kopterin ilmettä, joka olisi seissyt paikoillaan vuosia. Tähän inspiraatio lähti faktasta, että tätä kopterityyppiä käytettiin Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa. Pelastustehtävissä kalusto joutui säteilyn seurauksena karanteeniin. Kopterityypin tuolloin ollessa maailman huippuluokkaa, ne pyrittiin mahdollisimman hyvin palauttamaan käyttöön, kun taas esim. Mil Mi-8 tyyppiä päätyi seisomaan karanteeniin tai romutukseen. Esikuvani esittää kuitenkin Mil Mi-26 kopteria, joka olisi jäänyt unohdettuna seisomaan karanteeniin.

Malli on maalattu Tamiyan, sekä Vallejon akryyleillä. Vanhennusefekteihin käytetty AK:n, MIG:in ja Abteilungin tuotteita, mm. öljyvärejä, pigmenttejä, sekä washeja.

Alusta on MDF-levyä ja ruoho 5mm valmis-sirotetta. Kuormalavat on tehty itse "scrätsinä" lentokonevaneristä ja pressuina toimii alumiinifolio.

Osallistuin Nordic Challenge 2017 kilpailuun, jossa malli ansaitsi hopean ja IPMS:n arvioimassa luokassa sijoituksena 1.palkinto.

-Waltter Holm

Kommentit

Tätä mallia ihastelin em. tapahtumassa. Lukuisat yksityiskohdat on viimeistelty samaan hyvään tasoon ja mallista näkee, että sitä on tehty piiitkään ja hartaasti. Vanhennus on myös mielestäni osunut nappiin!
Hekomallailusta tietämättömänä ja ymmärtämättömänä tätä ei voi kuin ihailla. Pitkä projekti, hyvä taustoitus ja hieno lopputulos. Vähän ehkä voisi vielä säätää pikkuyksityiskohdissa, mutta se on tässä skaalassa hifistelyä;)
Tsernobylin onnettomuuden jälkimainingeissa saastuneet kopterit toimitettiin loppusijoitukseen Rassokhaan. Tämähän vaikuttaa juuri siltä kun olisi maannut siellä nämä kolmisenkymmentä vuotta.
Aika huikean hieno työ jossa mielestäni kaikki kohdallaan! Hymyilytti tuo pikkuinen "jerrykannu", se ei varmaankaan ole tässä mittakaavassa korkeudeltaan kuin 6-7mm?
Kiitos kommenteista! 🙂

Projekti oli mukavaa vaihtelua panssarikalustoon, jota tulee enimmäkseen mallailtua. Vaikka tässä on käytetty paljon myös samoja tekniikoita tuli mukaan hieman myös uuden opettelua mm."scrätsi"-rakentelun, mittakaavan ja maaston merkeissä. Mielessä on ollut vielä lisätä Zil kuorma-auto tuohon mukaan, kun hyllyssä sellainen odottaisi, mutta katsotaan…
Itselläni on sattumoisin työn alla samanlainen kopteri, tosin Venäjän hätätilaministeriön väreissä. Siihen suunnittelin Ural- komentoautoa kaveriksi ikään kuin mittatikuksi. Tämän kapineen mitat jaksavat aina hämmästyttää varsinkin kun on joku vertailukohta.
Komea on kopteri. Kulahtanut ja sään syömä ulkoasu on erittäin onnistunut. Kuormalava käy kyllä referenssistä mutta uteliaan katsojan sijoittaminen kopterin viereen auttaisi hahmottamaan kuinka suuresta härvelistä on kysymys. Mutta tästä riippumatta, hieno kokonaisuus.

Kerran olen Mi-26n livenä nähnyt ja se oli valtava.

E-P
Nordicissa tuli tämä nähtyä ja teki vaikutuksen sekä kokonsa että laadukkaan rakennusjälkensä puolesta. Näyttää uskottavasti hylätyltä lentolaitteelta. En kyllä keksi muuta kuin kehuja tämän mallin osalta!

Muistaakseni Lappeenrannassa oli aikoinaan tämmöinen vierailemassa lentonäytöksessä.
IT Lahtinen 19.11.2017 17:08 Vastaa lainauksella
Hieno vehje ja ammattimainen viimeistely. Isoa rotiskoa Nordicissa jo tiirailin ihaillen.

(Nyt vähän häiritsee tässä kuvaruudulta katsoessa - kuvausvalo/kuvat? Malli näyttää kuvissa vähän kuin elokuvagrafiikalta (CGI). Semmoisten elokuvien, jossa pahikset ampuu aina ohi, sankarit osuu ekalla heittolaukauksella ja leffan mahdollisen juonen arvaa parin ensimäisen nettominuutin aikana. Kopterin pinta on kuin bump mapping renderöity ts. muhkut/kuopat/epätasaisuus/viat on heitetty pintaan kuvana. Pakko oli sanoa, kun häiritsee. Efekti saattaapi olla sivuston jpeg-pakkauksenkin syy, joka loiventaa yksityiskohtia. Muistini mukaan malli on paljon aidompi ja särmäisempi luonnossa.)

Alustakin on aivan loistava heinineen ja rosoineen. Pressu-viritelmä on tosi helmi. Jotain salaista voisi olla pussukan sisällä piilossa?
Kerrassaan upeaa työtä. Tuo olisi todellisuudessa paljon kauhtuneemman näköinen jos ois ollut 30 vuotta taivasalla. Tosin tämä malli on kyllä paljon paremman näköinen. Viipurin lähellä tuollaisen näin livenä ja oli se julmetun iso.
Onnittelut viikon mallista!