Pienoismallit.net

T-34/76

Puna-armeijan työkalu

Tankkien historiaa tunteville T-34 on varmaan tuttu laite. Jos ei, niin tuolla historiapläjäys https://fi.wikipedia.org/wiki/T-34.

Malliprojektin tarkoitus oli harjoitella erilaisten pintakäsittelyiden toteuttamista. Malliksi valikoitui Tamiyan T-34/76. Perusteluina lähinnä simppeli kasattavuus ja edullinen hinta. Malli menikin vaivattomasti kasaan, ainoa modifiointi oli takaosassa olevan umpinaiseksi valetun verkon vaihtaminen avoreikäiseen tarvikeverkkoon.

Kokoamisen jälkeen ruiskuttelin mustalla värillä esivarjostusta valittuihin paikkoihin. Vihreä pintaväri rakentui Lifecolorin Russian green-värisetin kolmella sävyllä. Maalauksen kuivahdettu jonkin aikaa ruiskutin pintaan MIGin satiinilakan. Tässä tuli sitten ensimmäinen opetus. Ruiskin lakan vähän turhan paksuina kerroksina, eikä lopputulos ollut kaikilta osin ihan tyydyttävä. Olisi pitänyt uskoa neuvoja, että lakka on ruiskutettava ohuina kerroksina. Lakan jälkeen seurasi AK:n wash, jolla kävin läpi mm. kaikki pulttien kannat, saranoiden reunat jne.

Seuraavaksi oli öljyvärien vuoro. Youtubesta katselemieni videoiden innoittamina hankin uusia MIGin öljyväriputkiloita. Aikaisempaa kokemusta öljyväreistä ei ollut, mutta uudet tuotteet vaikuttivat videoiden perusteella melkoisen käteviltä, joten uskalsin lähteä kokeilemaan. Keskityin lähinnä tekemään valumajälkiefektejä pitkin tankin kylkiä, samoin tornin kyljet saivat käsittelyn.

Öljyjen jälkeen vuorossa oli "chippailu". Tämä oli työvaihe, jossa on vielä melkoisesti pähkäiltävää. Tarkoitus oli saada aikaiseksi maalipinnan kolhiutumisjälkiä esim. miehistön kulkureiteille, mutta toivomisen varaa uskottavien jälkien aikaansaamiseksi kyllä jäi. No, lisää harjoittelua. Vielä oli vuorossa ruosteen lisäily mm. hitsisaumoihin. Tuotteena AK:n "rust effect".

Ja sokerina pohjalla sitten se paljon puhuttu kura. Ei ole lempiaiheitani, mutta päätin kokeilla sitäkin. Pigmentteinä käytin AK:n tuotteita, ja alarunkoon ja pyöriin tein paksumman, kuivahtaneen oloisen kuorrutuksen sekoittamalla pigmenttiä pienoisrautateiden maisemoinnissa apuna käytettävään liimaliuokseen. Ero ko. aineella esim. Erikeeperistä tehtyyn seokseen on se, että liima kuivuu mataksi. Takaosan roiskejäljet syntyivät "ampumalla" kuraliuosta n. 10 cm etäisyydeltä vanhalla hammasharjalla. Samaa mömmöä sotkin sitten myös teloihin. Niihin telojen osiin, jotka joutuvat kosketuksiin maan kanssa hinkkasin lyijykynästä hierotulla grafiitilla kiiltoa. Ihan aluksi teltat toki olivat saaneet pintaansa ruosteen ruskean värin. Mallissahan on letkutelat, mutta harjoittelukappaleessa sillä nyt ei ole suurta merkitystä.

Eipä ole mallien "säistämisiä" aiemmin tullut harrastettua, ja täytyy todeta, että kyseessä on ihan oma taiteenlajinsa. Aika monta asiaa valkeni projektin aikana, tosin kysymysmerkkejäkin jäi paljon. Uudet öljyvärit jättivät kyllä erittäin positiivisen kuvan.

Kommentit

Antti Eeva 13.11.2017 17:40 Vastaa lainauksella
Perussiisti T34, tuo verkkomuutos on hyvä lisä. Itsellä tulossa vielä rajummin taistelua nähnyt vaunu. Ehkä itse kaipaisin jotakin kolhua etulokareihin, olivat kuuleman mukaan erittäin herkät menemään ruttuun. Toimii kuitenkin myös näin hienosti. Puuttuva ajovalonlasi on hieno yksityiskohta. Puuttuuko konekivääriampujan vierestä antenni rungosta?
Terve Tuomo, onnistunut lyhytputkinen Sotka. Ehkä enemmän kuraa/rapaa jäin kuitenkin kaipaamaan?
YT
Kalle
Panu Pernu 14.11.2017 23:51 Vastaa lainauksella
Heh heh… Enpä voinut muuta kuin nauraa, kun näin mallisi täällä. Itselläni on juuri sama malli kasattu (ostin halvalla Prahasta) ja dekaalit on juuri tismalleen samat: "21" tornin kyljessä ja joukko-osaston nelikulmio puuttuva ajovalon lasi… Nätisti olet vaunun kasannut ja verkko todellakin hyvä lisäys. Mallissasi jäin kaipaamaan hieman enemmän kulumaa ja kuraa/pölyä rungon ylempiin osiin, mutta eihän sen tarvitse niin kovassa rääkissä vielä ollut. Kontrasti kuivuneen kuraisen alarungon ja hillitysti säistetyn ylärungon välillä on kuitenkin selvä. Itse toisaalta mietin, olinko itse innostunut säistämisessä liiankin kanssa. Itsellä jäi kaikenlaiset etsiosat pois, keskityin etupäissä säistämiseen. Pistän kuvia tulemaan.