Pienoismallit.net

Finnair MD-82, OH-LMY

Finnairin pitkä ja tyylikäs työjuhta

Finnairin pitkä historia DC-9/ MD-80- koneiden käyttäjänä alkoi “tumppiysistä” vuonna 1971. Kehittyneempien MD-80-koneiden kausi alkoi vuonna 1983 ja kesti aina heinäkuulle 2006 asti. 80-sarjalaisia (MD-82 ,-83- ja lyhyempää -87:aa) Finnairilla oli parhaimmillaan liikenteessä 35 kappaletta. Koneilla lennettiin noina vuosina yli miljoona lentotuntia ja kuljetettiin lähes 60 miljoonaa matkustajaa. Alkuperäisen ”tumppiysin" ja MD-82:n kokoero oli myös huomattava. Pituus oli useampien alatyyppien myötä kasvanut n. 13 metriä ja siipien kärkivälikin 6 metriä. Luonnollisesti koneisiin oli asennettu voimakkaammat moottorit ja matkustajakapasiteetti oli noussut 90:stä 155:een.

Vanhoista llikennekoneista olen aina pitänyt eniten Caravellen ja DC-9:n ulkonäöstä. Niitä pukevat hienosti eri lentoyhtiöiden maalauskaaviot. Päätin rakentaa MD-82:n Finnairin yksinkertaisessa, mutta todella tyylikkäässä maalauskaaviossa, jossa runko on kokovalkoinen ja pyrstössä kuunsirppi sekä valkoinen F tummansinisellä pohjalla. Pitkä ja kapea MD-82 oli muutenkin erittäin tyylikkään näköinen matkustajakone.

Rakensin mallin Minicraftin hyvälaatuisesta sarjasta. Netistä löytämieni kuvien perusteella tein tosin useita lisäyksiä ja korjauksia muuten kelpoon rakennussarjaan. Näkyvimpinä muutoksina ovat säteittäisten kohoumien lisääminen nokkakartioon, rungon päällä olevat antennikohoumat ja sivuvakaajan juuressa olevan ram-air-ilmanottoaukon korjaaminen oikean muotoiseksi. Oikean mittaiset valkometalliset laskutelineet tilasin Scale Aircraft Conversionsilta. Laskutelineiden pyörille skrätsäsin MD-80-sarjalaisille tunnusomaiset ”roiskeläpät” (spray deflectors), jotka estävät veden ja lian roiskumisen märän kiitoradan pinnalta moottorien ilmanottoaukkoihin. Nokkalaskutelineen roiskeläppä on sen verran erikoisen näköinen, että lennonjohtajat saivat kuulemma aikoinaan useammankin kerran huolestuneilta katsojilta soittoja siitä, että lähtökiidossa olleen koneen nokkatelineeseen on tarttunut joku iso tuntematon roska :-)

Siirtokuvat tilasin DrawDecalilta ja Corogard-dekaalit Flying Colorsilta sekä ohjaamon ikkunat Authentic Decalsilta. Niiden ohella käytin pieniin yksityiskohtiin miljoonalaatikosta löytämiäni siirtokuvia. Mallin rungon käsittelin aluksi harmaalla Mr. Surfacer 1000:lla. Sen jälkeen ruiskutin pintaan Tamiyan valkoista Fine surface primeria. Lopuksi lakkasin rungon Tamiyan kiiltävällä spray-lakalla, TS-13. Siivet ja korkeusvakaajat pohjamaalasin Tamiyan kiiltävällä mustalla spray-lakalla, TS-14, jonka päälle ruiskutin Alcladin polished aluminiumia. Pyrstön ja moottorien sinisen värin ruiskutin hieman tummentamallani Humbrolin sinisellä nr 14. Pienten osien ja yksityiskohtien maalaamiseen käytin myös Vallejon akryylivärejä.

Kaiken kaikkiaan malli oli ihan mukava rakennettava ja lopputulokseenkin olen tyytyväinen. Useiden netistä lukemieni arvostelujen mukaan MD-80 on yksi Minicraftin onnistuneimpia rakennussarjoja.

Kommentit

Kylläpä nyt siviililentokonemallien ystäviä hemmotellaan. Aivan uskomattoman hieno malli, yksityiskohtia on mielestäni juuri oikea määrä, ja kone istuu aloillaan erittäin aidon näköisenä. Kiitos myös taas kattavasta tekstiosiosta, josko tuon suomalaisuus-ryhmärakenteluun ilmoittamani DC-9-40:sen saisi opeillasi valmiiksi.
Tally-ho 13.11.2017 18:00 Vastaa lainauksella
Kiitos Heikki!
Eugene S 13.11.2017 18:22 Vastaa lainauksella
Hienosti tehty malli Tally-Ho! Onneksi olkoon!
Tally-ho 13.11.2017 18:49 Vastaa lainauksella
Kiitos Eugene!
Minicraftin MD on hyvä sarja. Silti jos lopputulos on tämän näköinen, vaaditaan rakentajalta taitoa.
Tally-ho 14.11.2017 10:05 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Minicraftin MD on hyvä sarja. Silti jos lopputulos on tämän näköinen, vaaditaan rakentajalta taitoa.
Kiitos kehuista ja tähdistä! ..kaikki Minicracraftin sarjat eivät ole todellakaan niin laadukkaita kuin tämä MD-80. Esimerkiksi Boeing 757 on saanut netissä murskaavat arvostelut.
En itse rakenna siviilikoneita, omaan silmään malli näyttää "vain" hyvin siististi tehdyltä, joten jätän arvostelun näistä ymmärtäville. Kyllä näitä finskin koneita silti mielellään katselee.
Tally-ho kirjoitti:
..kaikki Minicracraftin sarjat eivät ole todellakaan niin laadukkaita kuin tämä MD-80. Esimerkiksi Boeing 757 on saanut netissä murskaavat arvostelut.
Omasta hyllystäni tosin löytyy juuri tuo kyseinen minicraftin 757, josta piti tulla Iron Maidenin keikkakone, mutta allekirjoitan kaiken netistä löytyneen. Mikään ei sovi mihinkään ja aiheesta ymmärtämättömällekin detaljit vaikuttavat vähäisiltä tai karkeilta.
Kotimaista ilmailuhistoriaa komeasti toteutettuna. Lähikuva nokasta näyttää hyvin detaljit sekä myös laadukkaan rakennusjäljen. Kerrassaan hienoa jälkeä!
Tally-ho 19.11.2017 12:12 Vastaa lainauksella
Janne Markkanen kirjoitti:
Kotimaista ilmailuhistoriaa komeasti toteutettuna. Lähikuva nokasta näyttää hyvin detaljit sekä myös laadukkaan rakennusjäljen. Kerrassaan hienoa jälkeä!
Hei Janne,

Kiitos positiivisista kommenteistasi.

T. Tally-ho
AJ 20.11.2017 15:28 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Taaskaan et tuota pettymystä, sillä pajaltasi on jälleen kerran tullut loistotyö. Hyvä taustoitus ja rakentamiskuvaus. Esikuvansa mukainen kone, kuten jokainen näkee laittamastasi oikean koneen kuvasta.

Allekirjoittaneellakin on hyviä muistoja näistä Finnairin MD-82 koneista.

Helppoa kompata kehuja yllä ja todeta ytimekkäästi huipputyötä! Kaikinpuolin loistelias MD-82 lekomalli! Virtuaaliset viisi ***** staraa! Terkuin, AJ
Tally-ho 21.11.2017 15:16 Vastaa lainauksella
Kiitos taas positiivisista kommenteistasi AJ. Ne kannustavat vanhaa mallaria jatkamaan uusien projektien parissa.

T. Tally-ho
Jaa-has, sitä on taas ahkeroitu ja hienoa jälkeä saatu aikaan. Sopivasti yksityiskohtia elävöittämässä, jotka tarkasteluetäisyydeltä eivät kuitenkaan hyppää silmille. Liikennekoneiden detaljointi on tässä mittakaavassa taitolaji, ja esimerkiksi liian voimakkaalla värillä painetut rahtitilan luukut ja muut decaleilla ilmaistut yksityiskohdat saattavat äkkiä pilata muuten onnistuneen vaikutelman. Olet välttänyt sudenkuopat näiltä osin.

Olet valinnut liveryksi uudistetun liikemerkin mukaisen ulkoasun, joka sen suunnitelleen mainostoimiston mukaan viestittää turvallisuutta, luotettavuutta, suomalaisuutta ja raikkautta. Hyvä valinta, sillä tämä pukee MD-80 -sarjaa ja tämän olisin itsekin valinnut.

Tuo mainitsemasi Finnairin ja DC-9/MD-sarjan pitkä yhteinen historia juontuu Finnairin silloisesta pääjohtajasta. Patruunan ja tiukan kauppamiehen maineessa ollut Gunnar Korhonen johti yhtiötä ilman johtokuntatyöskentelyä, eli käytännössä päätökset teki yksi mies -Korhonen itse. Hänellä oli pitkäaikaiset liikesuhteet valmistajayhtiöön McDonnell Douglasiin ja Finnair ostikin koko Korhosen kauden vuosikymmenten ajan yhtiöltä matkustajakoneita laivastoonsa. Korhonen taisikin olla tuolloiseen aikaan ainoa eurooppalaisen lentoyhtiön johtaja, joka ei koskaan ostanut yhtään konetta Boeingilta.

Korhosen kaudella hankitun DC-9 kaluston alkaessa tulla tiensä päähän ne vaihdettiin näihin MD-80 -sarjan uudempiin versioihin, tosin käytettyihin sellaisiin. Viiden vuoden ajalle jaksotettu vaihto kustansi Finnairille hieman alle 2 miljardia silloista markkaa. Viimeinen tällainen MD-80 -sarjan kone poistui laivastosta kesällä 2006, kuten mainitsitkin. Tämän konetyypin eläkkeelle jäädessä Finnairin tekniikka laski, että uuden sukupolven MD-80 sarjaa korvaavat koneet (Airbus, Embraer) kuluttivat 12 000 kg polttoainetta vähemmän päivässä Euroopan-liikenteessä. Kalustouudistus siis alkoi heti maksaa itseään takaisin
Terve Tally-ho!

En osaa liikennekoneita objektiivisesti arvioida, mutta tämä iski ainakin subjektiivisesti. Hieno! Onko viimeinen kuva aito kuva refestä vaiko avainnettu mallistasi? Ei eroa näe?

YT
Kalle
Tally-ho 27.11.2017 20:59 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista ja tähdistä Kari ja Kalle

Kalle: kyllä se viimeinen kuva on aidosta koneesta. Mukava kuulla, että malli on mielestäsi niin aidon näköinen.

T. Tally-ho