Pienoismallit.net

Sisu SH-8 1939

Postilinja-auto

Vuonna 1938 tuli Sisulta uusi malli markkinoille, jossa oli edeltäjäänsä pyöreämpi maski. Mallia tehtiin sitten pitkälle 50-luvulle asti. Vuonna 1939 linjalle Rovaniemi-Petsamo saatiin uusi Sisu SH-8 postilinja-auto. Autossa oli 5.10 metrin akseliväli, joka oli lyhin saatavilla oleva vaihtoehto vuonna 1939. Korissa oli kolme sedan-mallista ovea sivulla. Suurin osa auton tilasta oli tarkoitettu matkustajille ja taka-osassa oli tila postilähetyksille, mutta sielläkin oli kuitenkin penkit myös matkustajille.
Ainoa referenssi ko.autolle oli amerikkalaisen pariskunnan kuvaama värielokuvafilmi, kun he olivat matkallaan Hangosta Petsamoon kesällä 1939.

Pienoismalli on tehty scratchina, poislukien renkaat.

Kommentit

Scrätsiprojekteja tulee aina kunnioittaa. Mallari osoittaa niissä tyypillisesti taitonsa yli keskimääräisyyksien. Kokonaisuutena loistava malli.

Pikkaisen kuitenkin pisti silmään tuo kakkoskuvan lasien naarmutteneisuus. Tietysti saattoi olla, että bussin lasit olivat naarmuttuneita. Jätitkö ne tarkoituksellisesti sellaisiksi? Jos et, niin Johnson voisi auttaa.
Mää nosta hattua kaikille niille mallareille, jotka tyhjästä luovat uutta. ("Tyhjästä" tarkoittaa tässä yhteydessä styreeniputkia, -profiileja ja -levyjä jne.) Se on aina taidonnäyte - ja tämän Sisun kohdalla arvostustani nostaa vaatimaton lähtökohta eli referenssien vähyys.
Hienoa jälkeä olet saanut aikaan. Yksityiskohtien hieromiseen 1:43 on vaativa mittakaava (ja aivan liian pieni allekirjoittaneelle, myönnettäköön).
Aivan totaalisen hienoa työtä. Pieneen mittakaavan tehty ja vain filminpätkän kuvien avulla. Huh tuota taitoa. Virtuaalihattu päästä 😎. Puolikas piste pitää säästää ehkä sun seuraavaa skrätsirakennelmaa varten.
JJ Hilska 8.11.2017 11:51 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kaikille kommenteista. Vaikka 1:43 mittakaava on pieni kokoluokka, niin tällainen linja-auto on hieman yli 20 cm pituinen ko. mittakaavassa ja siten helpompi käsitellä, kuin vaikkapa henkilöauto samassa mittakaavassa.
Ikkunoiden naarmuttuminen ei kyllä ole ihan tarkoituksellista.
Sen materiaalin säilyttäminenkin on haastavaa ja siihen aina näyttää tulevan naarmuja. Varsinkin huomaa kun joissain kuvissa syksyinen aurinko paistaa matalalta suoraan kylkeen.
Hieno työ vähistä lähtökohdista. Ja historiaa taas pienoiskoossa tuleville sukupolville. Siitä iso kiitos.
Ei niin hirveästi pistäisi varmaan silmään nuo ikkunoiden naarmut, jos mallia hieman säistäisi. Tuolla tiesaralla on ollut tuohon aikaan jos jonkinlaista soraa ja mutaa, jota tuskin kuski on liiemmin kerennyt joka pysähdyksellä pesemään. Myös pikku kuraamisella tai litkutuksella olisi nuo ovien saumatkin korostuneet enemmän.
Referenssin näköinen - no takana olevat polkupyörien kuljetuskoukut puuttuu - auto.

Aina näistä "omin käsin onneen" malleista jotenkin tykkää enemmän ja ne miellyttää myös tunnetta.
Hienosti olet mallintamisessa onnistunut.
slowman 8.11.2017 18:25 Vastaa lainauksella
Ei missään nimessä kuraa, pölyä tms. Malli on täydellinen just noin.
Aina kun puhutaan Suomi-kalustosta, on tiedossa jonkunlaisia kevätjuhlaliikkeitä. Sitten kun valmistaja on Sisu, joutuu väistämättä kääntämään katseensa styreenihyllyyn. Tällaiset kamppeet ajettiin loppuun aktiiviuransa aikana, ja kuvien ohella koko lailla ainoa keino esitellä näitä nykyajan ihmisille, ovat pienoismallit. Sitten kun niistä tehdään näin hienoja, voi niitä esitellä missä ja kenelle vain. Hieno Sisu!
Henkka H 9.11.2017 10:35 Vastaa lainauksella
Se on itse asiassa ihan hienosti toteutettu. Ajovaloihin olisin keksinyt jotain aidonpaa. 1/43 linssejä on saatavilla vaikka ulkolaisilta kauppiailta, vaikkapa Grand Prix Models Englannissa.
JJ Hilska 10.11.2017 11:52 Vastaa lainauksella
Juu, pitäisi tosiaan miettiä miten onnistuisi upottamaan aidommat linssit valaisimiin.
Kiitokset kaikille kommenteista, arvosteluista sekä näkökulmista.
www.combatmodels.fi/kategoria/183/

Muistui mieleen, että olin nähnyt ajoneuvojen linssejä kaupan suomalaisessakin myymälässä.
Olisiko noissa mitään mittakaavaan sopivaa?
Tämä on jo kolmas umpipuusta veistelty skrätsimalli, jonka tältä sivustolta lyhyellä aikavälillä bongaan. Ja kuten kahden edellisenkin kohdalla, niin jälleen on pakko taputtaa karvaisia käsiään. Käy ihan kulttuuriteosta valmistaa tällainen uniikki malli kulkuneuvosta menneiltä vuosikymmeniltä havainnollistamaan autojen muotoilun ajallista etenemistä.

Näistä 1930-luvun linja-autojen koreista on vaikea sanoa kenen valmistajan tuotteita ne kulloinkin olivat, sillä niin paljon eri tehtaiden korit muistuttivat toisiaan. Vaikka korien teko 30-luvulle tultaessa muuttui jo teolliseksi toiminnaksi, alkoivat tehtaat ilmentää omaa identiteettiään korin erikoispiirteillä kuitenkin varsin varovaisesti.

Sikki oli kaikilla korivalmistajilla yksilöllinen ja siitä saattoikin tunnistaa valmistajan, jos oli perehtynyt aiheeseen. Sinullakin on tuossa ikkunalinjan alapuolella ikäänkuin sikkaus, mutta en näiden kuvien perustella oikein erota, että onko se kolmiulotteista tekoa vai onko kyseessä pelkillä viivoilla aikaansaatu imitaatio.

Näin hienoon malliin lisäarvoa olisi tuonut vielä muutama detalji. Tuulilasinpyyhin, suuntaviitat sekä ikkunalinjan yläpuolella kulkeva vesikouru, jonka voi havaita toisessa referenssikuvassa lähtevän kaartumaan alaspäin viimeisen takimmaisen sivuikkunan jälkeen. Mutta hieno on malli ilman lisäyksiäkin !
JJ Hilska 19.11.2017 17:46 Vastaa lainauksella
^Kiitos mukavasta kommentista tuossa ylempänä. Juu, kyllä oli monia tehtaita/pajoja jotka näitä linja-autokoreja tekivät. Heillä oli omat pienet ominaispiirteensä, esim. juuri sikkaukset, etuikkunat/kulmaikkunat, perän kaarevuus yms. Ei ole aina helppoa arvata kenen tekemä se kulloinkin on.
Tässä omassa mallissa sikkaus on toteutettu Evergreenin sopivan levyisillä polystyreeni suikaleilla ja siten ovat tosiaan kohokuvioita. Lisää pieniä yksityiskohtia olisi toki voinut olla, mutta niiden laittamista rajoitti olemassa olevan lähdeaineiston rajallisuus ko. esikuvasta.
Näitä ennen sotia ja sen aikana rakennettuja pyöreämaskisia Sisuja on jäljellä nykypäivänä jokunen; 1939 ja 1940 linja-autot, 1939 paloauto ja kolmisen kappaletta sodan vuosina rakennettuja kuorma-autoja omien tietojeni mukaan.