Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Rakenteellisesti valmis

Projektin päivitykset ovat hieman hidastuneet johtuen kevätflunssasta, matkailusta ja ihan vaan kesästä, kun on muutakin tekemistä kuin tuolla kellarissa nysvääminen.
Lopulta sain kuitenkin kaikki puuttuvat detaljit tehtyä, ja mallin voidaan sanoa olevan rakenteellisesti valmis, toiminnalliset kokeet sekä neitsytmatka puuttuvat vielä.

Viimeiset rakentelut kohdistuivat venekannelle, johon tuli savupiippu höyryputkineen sekä pelastusveneet taavetteineen sekä mastot yksinkertaisine rikauksineen.
Savupiippu on umpibalsaa, sen yläpäässä on kipinäverkko, joka tehtiin teesiivilästä. Höyryputket -pilleineen ovat styreeniä. Pelastusveneet ovat myös umpibalsaa. Päätin sitten näin, koska niiden tekeminen lankuttamalla kaarien päälle olisi ollut kohtuullisen työläs projekti. Ja varsinkin kun ne on peitetty ohuesta puuvillakankaasta tehdyillä pressuilla, jolloin sisäpuolen rakenne ei olisi näkynyt.
Pelastusveneiden taavetit ovat 4 mm alumiinitankoa joka on taivutettu ja hiottu yläpäästään litteäksi esikuvan mukaisesti. Taavettien pylpyrät ovat styreeniä ja pultti/mutteri-imitaatiot ostokamaa, muistaakseni Master Club firmasta, jota edustaa Suomessa Combat Models.

Tämä oli nyt sitten tässä. Jos paatti ei kellu tai kaatuu heti kättelyssä, jääköön staattiseksi malliksi. Mutta jos käyttäytyy hyvin omassa elementissään, niin saas nähdä kuinka mukava ajettava se sitten mahtaa ollakaan.

Kommentit

Oliko tämä nyt valmis, vaikkei valmiiksi vielä julistettukaan, vai pitääkö vesikoeajot olla hyväksytysti läpäisty?

Oli kummin tahansa, tätä on mielenkiinnolla tullut seurattua, kädenjälki on upeaa ja yksityiskohtia on riittävästi ilman että näyttää tyhjältä tai liian täyteen ahdeltulta. Mielestäni virheiden etsiminenkin on tietyllä tapaa väärin näin työläässä mallissa.
Näyttää ihan esikuvaltaan,on muuten mielenkiintoista odottaa vesillelaskun tuloksia.Katselin blogisi rc kuvia ja luulempa että painopisteet on kohdillaan.On muuten kutkuttava tunne kun laittaa pitkänajan taideteoksen vesille.Uppoaako/kaatuuko/pinnalla.Sekä ennen kaikkea,kulkeeko?.Meillä Norppa10 kellistyi heti kun irti päästi,johtuen riittämättömästä pohjapainosta,veneen paino sentään 7.6.kg.Se taitaakin olla se"ei ikinä valmistu"malli.

T.Marko ja Anne
Olen jo odotellukin päivitystäsi. Nyt passaa jo malja nostaa.
On varmaan mieli korkealla? Vai tuliko tyhjä olo, että mitäs nyt tekisi?

Mallisi onnistui valtavan hienosti ja yksi kulttuuriteko jää elämään ( jos ei uppoa koeajossa) jälkipolville.

Kunnioitan taitojasi ja tietenkin myös mallivalintaa. Kuopiolaisena saan myös röyhistellä, koska puksuttelihan laiva Kallaveden aalloilla.
Laita tämä vielä galleriaan, niin saamme tähtösiä antaa.
Kiitokset kaikille kommenteista. Onhan se hienoa kun saa projektin valmiiksi ja kansa tykkää. Mutta Timo sen selvimmin sanoi tuossa yllä: Nyt tuli tyhjä olo kun ei keksi mitä seuraavaksi tekisi. Ja yritinhän minä ruksata tuon "valmis" kohdan tuolla pääsivulla, mutta ei tainnut onnistua. No yritetäänpä uudelleen.
Ja tuosta Norpan painotiedosta johtuen piti tämäkin punnita. Eihän tuo paina kuin 4,4 kg, joten pyrkimys kevyisiin rakenteisiin lienee onnistunut.
Skrätsiprojekteja pitää aina arvostaa. Tämä on sellaisena tosi hieno ja varmasti on ollut työläs. Arvostan näitä lopulta ehkä enemmän kuin "ravista ja leivo" lekoprojekteja, vaikka itse lekomallari olenkin.
Ehkä näissä on jotain samankaltaista, kun WW I resiiniprojekteissa?

Lisää näitä.
Henkka H 11.6.2018 22:42 Vastaa lainauksella
Ajattelin jo onko uponnut kun on ollut niin hiljaista viime aikoina. Eli se on vielä testaamatta, joten ollaan jännän äärellä. Upposi tai ei niin onhan se hieno malli. Ja parasta siinä on tuo eleettömyys, eli ei liikaa detaljeja vaan se upea perusmalli. Ja tuo maininta "kulttuuriteko jälkipolville" on mielestäni hyvin ilmaistu, sillä paras tapa saada käsitys menneestä on kolmiulotteinen malli.
AJ 14.6.2018 22:25 Vastaa lainauksella
Moi Matti, Kehuja kompaten uskomaton projekti ja loistava lopputulos. Täytyy lomilla tavata oikein ajatuksen kanssa vielä rakennusblogisi lävitse, tälläinen puupääkin voisi jopa oppia jotakin…

Niin ja luonnollisesti erityiskiitos vaivannäöstäsi kirjoittaa rakennusblogi; erittäin nöyrä kiitos siitä.

Kuten yllä on osuvasti todettu "kulttuuriteko jälkipolville", paremmin ei asiaa voi ilmaista.

Parhain terveisin, AJ
Kyllä on kaunis, upea laivamalli! Tiedän tunteen pitkään nysvätyn mallin valmistumisen jälkeen :). "Maaninka" on , kuten tuossa on aiemmin sanottu, kulttuuriteko ja uniikki esimerkkin entisajan kauniista sisävesilhöyrylaivasta.
Kiitokset ystävät taas kommenteista. Ite oon kyllä sitä mieltä että eivät ole ansaittuja kun mallia läheltä katsoo. Onneksi kaikki virheet eivät näy kuvissa. Saas nähdä mitä kommentteja tulee kun vien sen johonkin näyttelyyn, esim. syyskuussa Lahden tapahtumaan.
Ja koeajo on edelleenkin suorittamatta. Kaikenlaiset kiireet ovat saaneet etusijan, kuten esim. hienosti onnistunut kalastusreissu keskisuomeen. Mutta jos sitä nyt saisi itsestään sen verran irti että tuon vesille laskisi. Uudet projektit pyörii jo liikaa mielessä. Olen näköjään niin rakennettu, että mielenkiinto säilyy tasan niin kauan kun on jotain rakennettavaa. Heti kun malli valmistuu, sen ikään kuin unohtaa. Ei kiinnosta pätkääkään alkaa sillä "leikkimään".

Uusista projekteista sen verran, että sellaiseksi alkaa kuin itsekseen valikoitua toinen Ahlströmillä Varkaudessa vuonna 1877 valmistunut puoliavoin höyryhinaaja Lempi. Tämä löytyy Laivadata-sivustolta, ja on siellä numerolla 77. Paatista löytyy suht kelvolliset linja- ja kaaripiirustukset, joiden avulla rungon teko on helppoa. Olemme ajatelleet tehdä niitä peräti kolme kappaletta, joten runkomuotti ja siihen leivotut lasikuiturungot lienevät tässä tapauksessa paikallaan. Mittakaavassa 1:15 alukset tulevat olemaan n. 1200 mm pitkiä.

Kaverit hankkivat jo projektia varten maailmalta täydelliset kattila/höyrykone paketit. Minä köyhänä eläkeläisenä aattelin tehdä ainakin höyrykoneen itse. Sellaiseksi olen kaavaillut englantilaista Marcher merkkistä kaksipyttyistä konetta. Siihen tarkoitettu punametallinen valusatsi piirustuksineen on juuri ja juuri budjetin rajoissa. Mutta näistä sitten myöhemmin lisää. Perästä kuuluu sanoi torventekijä.
Onnea viikon mallista ansaitetusti.
Ja onhan taas tulossa sellaista mallia, että kieli pitkällä odottelen.
-Timppa
Kiitokset Timo ja muutkin tähtiä antaneet. Onhan se hieno tunne saada palautetta työstään.

Tuosta tulevasta mallista en nyt vielä tiedä. Vaarallista paljastaa liikaa, se aiheuttaa painetta jopa toteuttaa näitä keskeneräisiä suunnitelmia.
VilleH 26.6.2018 14:58 Vastaa lainauksella
Onnea Viikon mallille!

Tuosta höyrykoneprojektista sen verran, että nuo kattilat vaikuttaisivat olevan se oikeasti kallis laite:)

Toinen mielenkiintoinen höyrykoneen rakennussarja voisi olla Bengs:in Tobias: www.bengs-modellbau.de/materialbausaetze/dampfmaschinen/2-zylinder-dampfmaschine-tobias

Tuossa on jonkun verran esivalmistettuja osia sekä aika selkeä perusrakenne.
Toiminnasta en osaa sanoa; näissähän se koneen vireeseen saaminen on aina jonkunmoinen homma.

Vanha kunnon Stuart D10 on suurin piirtein samoissa hinnoissa, 179 puntaa: www.stuartmodels.com/item/40/stuart-d10-unmachined -Huom, tässä myös piirustukset ja pyörötavarat mukana, mutta tarvitaan suunnanvaihdin, 34-50-71210 77,3 puntaa lisää.

T:Ville H
AJ 26.6.2018 15:55 Vastaa lainauksella
Moi Matti, Onnittelut ansaitusta viikon mallista - on se vaan kertakaikkisen upea! Tsemppiä uuteen projektiin, vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, kuten Timo edellä jo totesi. Terkuin, AJ
Kiitokset Ville ja AJ! Tuo Tobias vaikuttaisi mielenkiintoiselta koneelta. Sylinterin halkaisija ja iskunpituus ovat hehtaareilla tähän meidän alukseen. Stuart olisi hyvä valinta myös, mutta ehkä karvan verran liian suuri. Vaatisi isomman kattilan, joka taas maksaa enemmän, eikä mahdu enää suht. kapeaan runkoon.
Suunnitelmissa on joku tuollainen kolmen tuuman kattila, joka juuri ja juuri olisi skaalan mukainen: www.miniaturesteammodels.com/4060-miniature-steam-3-inch-horizontal-marine-boiler Kahden tuuman kattila olis paras, mutta ei jaksa syöttää kuin pientä yksisylinteristä oskilloivaa konetta.

Mutta nyt taas mennään liikaa tulevien projektien puolelle. Niistä ei passais vielä puhua mitään kun ei tiedä toteutuvatko ollenkaan.
VilleH 27.6.2018 14:05 Vastaa lainauksella
No vielä kuitenkin yksi viesti tuohon mahdollisesti tulevaan projektiin:
Kattiloita, myös pienempiä, löytyy Euroopastakin, esim täältä: pendlesteamboilers.com/Horizontal-Boilers/
Tässä hyvänä puolena se, ettei (toistaiseksi) tulleja jne. Nämä tehdään erikseen tilattaessa, joten toimitusaika voi olla pitkähkö, kuten sivulla varoitellaan.

Kovasti kehuivat tuolla Modelboatmayhemin sivuilla.

T:Ville H
Pendlesteamilta kyselin jo tarjoustakin tuosta 2,5 " kattilasta varusteineen, mutta oli kalliimpi verrattuna Australian poikien tuotteisiin tänne toimitettuna. No päälle tulee sitten tietty vielä tullit ja alvit niin ehkä aika lailla samoihin vetää. Pitää funtsata vielä, aikaahan meillä on yllinkyllin.
Tämä on ällistyttävän upea ja hienoa sisävesiliikenteen historiaa!
Kesän takia kommentoinnit vähän vähemmällä, mutta rakennusblogia seurasin ja lopputulos on mykistävän hieno. Pakko arvostaa korkealle tällaista ammattitaitoa.
Kiitos kommenteista JJ ja Janne! Ensimmäinen uittaminen suoritettu kaverin kylpyammeessa, ja todettu että pitää lisätä painoa eteen ja vasemmalle, koska kellui vähän vinossa. Ei kuitenkaan uponnut tai kaatunut, mikä oli hienoa. Samassa yhteydessä todettiin että on/off kytkin ja latauspistoke sijaitsevat hankalassa paikassa, johon kaiteiden vuoksi ei enää pääse käsiksi. Joten lisähommia on tiedossa ennen neitsytmatkaa.
Saas nähdä koska saan itsestäni tarpeeksi puhtia korjaamaan nämä. Nyt jo mieli palaa uuden projektin kimppuun.
Upea laiva siitä syntyi, tosi hienoa työtä Matti! :) Annoin 5 tähteä, vaikea olisi keksiä mitään parannettavaa.