Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Loppusuoralla

Projektin edistyminen on vähän hidastunut kun olen potenut inhottavaa flunssaa muutaman viikon.
Jotain pientä on kuitenkin saatu aikaiseksi, mm. ihan itse tehdyt "Maaninka" siirtokuvat keulaan, kulkuvalot, keskilaivan korsteeni ja höyryputket, sekä lipputanko lippuineen perään.
Eniten kismittää nuo kansia yhdistävät tangot, jotka ovat vähän vinksin vonksin. Tämä johtuu puisten kaidepuiden muodosta pääkannella. Niitä ei millään saanut seuraamaan tarkalleen kylkilinjan muotoa, vaikka tein ne uudestaan ainakin kolmeen kertaan. Mutta näillä mennään.
Vielä puuttuu siis venekannen kalustus savupiippuineen, mastoineen ja pelastusveneineen, jonka jälkeen voisi projektin todeta olevan valmis, ja siirtyä toiminnallisiin kokeisiin.

Kommentit

Jälkiviisaana, olisiko ollut mahdollista tehdä noi pystytangot "yhdestä puusta" ylhäältä alas asti? Ja jostain (metalli)tangosta, olisi voinut tuo kaidekin totella käskijäänsä.
Kyllä varmasti olis voinut. Ei vaan tullut silloin mieleen, kun aattelin vaan että miten ton saa sitten purettua jos tarvitsee mennä elektroniikkaa roplaamaan. No kuten sanoin, kelpaa mulle. Ja jos rupeaa liikaa pistämään silmään niin ei kun roskikseen koko paatti. Ei olis ensimmäinen kerta.
VilleH 28.4.2018 18:10 Vastaa lainauksella
Olisiko kiinnostusta osallistua tällä mallilla Suomen laivamallareiden kilpailuihin? Olisi kiva nähdä tämä siellä. Menestys riippuu toki myös ajopisteistä, mutta ainakin rakennuspisteet ovat varmasti hyvät:)

T:Ville H
Voishan tuota harkita jos saan sen pysymään pinnalla ja kulkemaan. Koska ja missä nämä kilpailut ovat?
Henkka H 28.4.2018 23:22 Vastaa lainauksella
Kaikki jotka tunnen itseni mukaan lukien ovat läpikäyneet tuon sisukkaan ja tuhdin flunssan. Hyvältähän tuo näyttää. Nuo vinot tangot häiritsevät nyt silmää, mutta kummasti ne vaan oikenevat ajan mittaan. Eivät todellisuudessa, mutta ne jäävät jotenkin varjoon kokonaisuuden suhteen. Niin on käynyt ainakin minulle. Juuri valmistuneessa mallissa on vikoja vaikka kuinka, mutta annas olla, niin jonkun ajan kuluttua niitä ei edes huomaa.
Tukholman satamassa on kesäisin tuon tyyppisiä aluksia useita. Olen aina ihmetellyt noiden vakavuutta kun kauniilla säällä on yläjkannella tungosta ja alakansi tyhjänä. Toivottavasti pysyy hyvin pinnalla, ja jos ei niin onpahan komea malli suomalaista matkustaja-alus historiaa.
Kiitos uskon vahvistamisesta Henry. Eikä nuo vinot tangot niin pahasti hypi silmille kun näkee koko paatin yhdellä kertaa. Noissa osakuvissa tilanne näyttää pahemmalta kuin luonnossa. Joten ehkä tästä vielä katseenkestävä malli tulee kaikesta huolimatta.

Tässä kun jo seuraavaa projektia mietin, niin taidan tehdä kaarnalaivan seuraavaksi pelkästään puukolla vuolemalla. Siinä ei ainakaan ole mitään kaiteita eikä muitakaan härpäkkeitä, ehkä maston saisin jostain riu'unpätkästä tehtyä, sekä tuohesta purjeen.
Tuohan on hieno,ihan niinkuin pitääkin.Kaikkihan me tiedämme sen fiiliksen että,"tos on vikaa ja toi on pielessä ja toi on väärän värinen".Pahin kriitikko on muuten aina mallari itse.Henry sen oikein sanoikin.Ajan kuluessa sitä vaan aina vain ihmettelee.Teinkö minä tosiaan tuon,vähänks mä oon hyvä;).Joku joskus 90 luvun julkaisussa kirjoitti:Mallin rakentaminen on kuin pitkä matka,muistat lähdön ja perille pääsyn,väli on kuin usvaa.Älä vielä kaarnaan tartu Matti…

T.Marko ja Anne
Kiitos myös teille, Anne ja Marko, uskon vahvistamisesta. Jos minä nyt kuitenkin etsisin jonkun vähän vaativamman kohteen seuraavaksi projektiksi kuin tuon kaarnalaivan.
Aikanaan tuli hommattua piirustukset jenkkien sisällissodan aikuisesta siipirataslaivasta USS Susquehannasta, josko sitten se: www.seawatchbooks.com/ItemDisplay.php?sku=115004
Tai jospa seuraavaksi tuplaisit Maaninkan?.On muuten mielenkiintoinen projekti ,on muuten hauskaakin.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/25/48/142548_preview.jpg[/img]

Koululaiset ainakin pitävät ja harmittelevat vain kun tunnit ovat lyhyitä.Tällaista projektia suosittelisin muillekin kouluille ympäri suomen.

T.Marko ja Anne
Tosi hieno projekti mahtavasta mallista. Useasti olen ihaillut tuota pienempää Ahtoa ja sen vanhennusta, näyttää niin kovasti luonnolliselta. Tuosta vanhentamisesta olisi hauska kuulla joskus lisääkin.
Ja mikäpä olisikaan parempaa ajanvietettä kuin tehdä yhdessä innostuneiden juniorien kanssa jotain tuollaista. Minulla vaan ei ole yhteyksiä koulumaailmaan jotta saisi esim. veistoluokan koneineen käyttöön. Muutenkin näyttää olevan kuihtumaan päin kaikki kerhotoiminta täälläpäin, mukaanlukien ennen niin vilkkaat lennokkikerhot. Ja laivakerhoja ei kait koskaan näillä main ole ollutkaan. Millähän saisi nuoret innostumaan ja hetkeksi unohtamaan puhelimien ja tietokonepelien räpläämisen.
VilleH 1.5.2018 17:55 Vastaa lainauksella
Tuosta uivien mallien kisasta on tietoa, kunhan hommat tarkentuvat www.sulara.fi ja tarkemmin www.sulara.fi/kilpailukalenteri.htm
Ensimmäinen kisa on Alavudella 26.5, mutta voit tulla lämpimästi tervetulleena mihin tahansa kisaan kokeilemaan, että ei tämä ole mikään kuolemanvakava laji:)
Kannattaa ilmoittautua etukäteen seuramme sihteerille, tai kilpailun yhteyshenkilölle. Auttelen tässä, jos/kun tuntuu ajankohtaiselta, eikä ilmoittautuminen muuten meinaa onnistua.

Ja tietenkin kaikille muillekin, joilla on uivia laivamalleja, tulkaa ihmeessä kokeilemaan kilpailuihimme.

T:Ville H
Kiva, että olet saanut laivan jo melkein valmiiksi ja myös kommentteja tulee näköjään nyt runsaammin.
Yllä kanssamallarit kertoivatkin jo tärkeimmät ja kun en kuitenkaan osaa tuollaista varmaan koskaan rakentaa, niin kuolaan vaan ihmettelystä ja odotan koeajoa. Kiitos Sikablockista. On kyllä mukava aine, vaikka minulla ei ole mitään sorveja tai muita konetyökaluja. Kyllä niistä palasista on jo nyt ollut hyötyä Väärnin Pappilan teossa.

Kenties vielä kirjoitan siitä rakennusblogin, koska olen tallentanut jo noin sata kuvaa eri vaiheista. Mutta katson ensin, että ilkeekö sitä tänne laittaa.
Kiitos kommenteista Ville ja Timo. Tuonne Alavudelle en taida ehtiä kun olemme samaan aikaan hieman etelämpänä auringossa, mutta myöhempiin koitoksiin kyllä mahdollisesti. Ja on tuo mallikin varmasti vielä puolitekoinen, ainakaan toiminnallisia kokeita en ole ehtinyt oikeassa elementissä vielä suorittaa.
Äläs nyt Timppa, olen aivan varma että pystyt samaan kuin minäkin kun vaan alat tekemään. Koneita näiden mallien tekemiseen ei välttämättä tarvita, perus käsityökaluillakin tulee mainiosti toimeen. Koneet vaan nopeuttavat tekemistä jonkin verran.
Ja ilman muuta heti vaan avaamaan projektista rakennusblogi, niitä ei ole vielä läheskään tarpeeksi täällä. Yksi tarkoitukseni näillä rakennusblogeilla onkin innostaa muita skrätsirakentajia kertomaan töistään täällä, jotta tieto leviäisi harrastajien piirissä laajemmalle. Ollenkaan väheksymättä muovimallien tekijöitä, toivoisin kuitenkin enemmän näitä skrätsiprojekteja tänne, koska niistä pystyy tällainen vanha rahjuskin aina oppimaan uutta harrastuksen tiimoilta.
Kertakaikkiaan upea malli!!! Kyllä pienoismalleja rakentaessa tulee useammin kuin kerran tilanne ettei ole tyytyväinen jonkin osan/joidenkin osien ulkonäköön tai mitoitukseen. Se on mallarin perus"tauti" :). Tämänkin laivan osalta lopputulos on kerrassaan komea eli ei muuta kuin uutta tulemaan!
Kiitokset Erkki kommenteista. Täällä me vaan kilpaa kehutaan toistemme töitä. Toivoisinpa että meitä skrätsirakentajia olisi täällä enemmänkin.
Tänään oli muuten erikoinen päivä. Maaninka laivan entinen kippari (häneltä sain ne alkuperäiset laivan piirustukset) pistäytyi katsomassa aikaansaannoksiani, ja pienellä varauksella hyväksyi tähän mennessä tehdyt työt. Jonkin verran löysi huomautettavaa vähän sieltä täältä, mutta pääpiirteissään oli tyytyväinen näkemäänsä. Tästä motivoituneena nyt vaan rakenteluhousut jalkaan ja viimeisiä puuttuvia kohteita tekemään että saa paatin vesille oikeaan elementtiinsä.