Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Komentosillan varustelua

Komentosillalle tuli tehtyä vielä kompassi, telegraafi ja laivan kello. Kaikki sorvattu sikablokista sekä maalattu ensin kynäruiskulla kiiltävän mustiksi, ja sen jälkeen Alcladin Polished Brass:illa messingin värisiksi. Yritin kiillottaa noita messinkiosia vielä ohjeiden mukaisesti pehmeällä kankaalla, mutta eivät kovin hyvin kiilloittuneet. Mutta kelpaa minulle.
Telegraafin asteikot piirretty Corel Draw:lla ja printattu paperille.

Kommentit

Joo, ei noi Alcladit minunkaan kokemuksen mukaan kiillotuksesta parane, jotkut vaha/öljypohjaiset AK:n maalit ehkä paremmin. Toisaalta, kiiltävien osien kanssa on vähän sama ongelma kuin oikeiden™ värien, maalaat oikealla värillä, niin malli on liian tumma. Itse hävitän automalleista kaikki kromit, ja maalaan skaalakiiltoon paremmin sopivilla Alclad/AK -väreillä.
Mites noi paperille printatut osat toimii uivassa mallissa? Oletko suojannut lakalla? Itse olisin tulostanut valkoiselle siirtokuva-arkille, ja peittänyt lakkakerroksella.
Samaa ajattelin itekkin, että voi olla riskaabelia käyttää pelkästään paperiprinttejä tossa. Kuitenkin uskoisin että tätä ei tulla kovinkaan montaa kertaa uittamaan, ja jos kastuu, niin aika helppo on korvata uusilla ja lakata päälle. Nämä kun eivät ole kovinkaan tiukasti liimattu alustaansa.
On taas käsittämätöntä käsityötä.
Kun näköjään teet sorvaamalla osia ja kenties jopa jyrsimellä? Niin olisi kiva saada moisista työkaluista kuvia tännekin.
Antaisi varmaan kivoja vinkkejä tuonkin Sikablockin käyttöön.
Kiitos Timo kommenteista. Lisäsin pari kuvaa tähän merkintään noista mun koneista. Nehän eivät ole kaikkein pienintä kokoluokkaa, vaan pykälää paria suuremmat. Tämä sen vuoksi, kun tein aikaisemmin mm. 1:6 mittakaavan panssarivaunumalleja joissa on jo niin suuria osia, että eivät mahtuisi enää pienemmillä koneilla työstettäviksi.
Nämä masiinat tuli hankittua jo useita vuosia sitten kun olin vielä työelämässä mukana. Ajatuksella, että eläkkeellä ei enää ole varaa hommata kunnon koneita, mutta silloin on riittävästi aikaa niillä harrastaa. Ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Kannattaisikin tarkasti miettiä kun eläkeikä lähestyy, mitä aikoo eläkkeellä ollessaan tehdä, kun aikaa on rajattomasti, mutta rahaa vähän. Sekä toimia sen mukaisesti.

Sorvihan on saksalainen Wabecon D3000. Sen hankinnan yhteydessä hommasin siihen myös runsaasti lisävarusteita kuten istukoita, teränpitimiä jne. Jyrsinkone on myös saksalainen Optimum BF20 Vario, joka sekin on riittävän tukeva ja sopivan kokoinen tämän suuruusluokan mallailuun. Myös tämän koneen yhteydessä hankin paljon siihen sopivia lisävarusteita, joiden avulla koneesta vasta saa kaiken irti. Ja kaiken aikaa tähtäimessä oli, että useat lisävarusteet, esim. kiristysholkkisarjat sopivat sekä sorviin että jyrsinkoneeseen, jolloin ei molempiin tarvitse hommata omia varusteitaan.
Näistä riittäisi sitten tarinaa loputtomasti, ehkä tämä kuitenkin tässä yhteydessä riittää. Jos joku on aiheesta kiinnostunut, kerron mielelläni lisää.
Kiitos esittelystä.
On harrastus vienyt jo etukäteissuunnitella miehen hienon harrastuksen piiriin kun eläkeikä alkoi.
Ja nyt saa niistä ihmetellä ja naattia tuhannet muut..
Kadehdittavan uskollista työkoneineen koko kasaanpanohuoneesi.
-Timppa
Ps. Tuli pakettisikin, mutta en kerennyt hakea sitä postista. Kiitos jälleen.