Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Lisää detaljeja

Tällä kertaa keskityin rakentamaan komentosillan komponentteja. Aluksi ruoriratas koneistoineen, sekä liikkeen välittäminen peräsimelle.
Itse ruoriratas on aika kimurantin muotoinen koostuen loivan S kirjaimen muotoisista puolista sekä ympyränmuotoisesta kehästä. Tuo puolarakenne oli sen verran vaikea toteuttaa muuten, joten piirtelin sen cadillä ja jyrsin cnc koneella 1 mm paksuisesta sikablock siivusta 0,6 mm halkaisijaltaan olevalla terällä. Ruorirattaan kehä valmistui liimaamalla 0,5 mm styreenisoiro jyrsityn ruorirattaan ympärille, sekä hammastikuista sorvatut käsipuolat vuorostaan kehälle.
Ruorikoneisto puolestaan syntyi taas sopivasta modulin 0,5 hammasratasparista, styreenistä sekä muutamasta sikablock osista.

Ruorikoneiston liike välitetään peräsimelle yläkannen alapuolella aluksi vaijereilla, sen jälkeen terästangoilla, ja lopuksi peräsimen akselin jatkovarren yläpäässä olevilla ketjuilla. Jälleen kerran kaikki systeemin osat tehtiin sikablokista ja styreenistä. Ketjut ovat korukaupasta loytyneestä mahdollisimman ohuesta kaulaketjusta.

Komentosillalle nikkaroin lisäksi valonheittimen jo tutuksi tulleista materiaaleista.

Seuraavaksi ovat sitten vuorossa kompassi jalustoineen, telemerkinantolaite, laivan kello, sekä puheputki, jonka jälkeen komentosillan voisi katsoa olevan valmis. Siitä kuitenkin seuraavalla kerralla.

Kommentit

Henkka H 31.3.2018 20:52 Vastaa lainauksella
Tällainen valmiiden osien liimaaja seuraa huuli pyöreänä miten valmistat komponentteja raakamateriaaleista. Ja niin hienoa työnjälkeä! Hyvää Pääsiäisen jatkoa sinne Lahteen!
Kiitos Henry ja hyvää pääsiäistä myös sinne lahden taakse! En kyllä ollenkaan aliarvioisi muovimalleja ja -mallareita, sen verran hienoja malleja olet itsekin tehnyt; ja esitellään usein näillä sivustoilla. Itse olen vaan tykästynyt tähän skrätsäämiseen vaikka aikanaan tuli paljonkin tehtyä myös muovimalleja.
Detaljit näyttävät kuin olisi suoraan veistämön konepajalta,vain työkalut ja mitta paljastaa mittakaavan.Hmm…saas nähdä mitenkä minun oppilaani tekevät osia tässä kevään mittaan?.Meillä on tekeillä tervahöyry 1/20.150cm pitkä,Sulkavan ala-asteella.

Marko ja Anne
Tervehdys Marko ja Anne ja kiitos kommentista sekä mielenkiinnosta tätä mun projektiani kohtaan. Ja tuo tervahöyry on tosi mielenkiintoinen, mielessä on minullakin ollut usein tehdä joku vanha suomalainen tervahöyry ja siihen höyrykone kattiloineen ja kaikkine krikuvärkkeineen. Mistäs saitte piirustukset? Tuosta projektista ehdottomasti kuvia ja tarinaa sitten tänne.
On vaan niin upeasti toteutetut detaljoinnit, että katteeksi käy.
Työ tekijäänsä kiittää ja mallarin maailma on täynnä edelleen keksimättömiä ideoita.