Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Harjakorkeudessa

Sain sitten vihdoin tuon ylimmän, elikkä venekannenkin tehtyä, joten nyt alkaa malli olla harjakorkeudessaan. Se syntyi liimaamalla 3 kpl 0,6 mm vanerista leikattua aihiota yhteen muotokaarien päällä. Homma oli huomattavasti nopeampi toteuttaa kuin tuo rimoista tehty yläkansi, ja lopputuloskin näyttää säilyttävän muotonsa hyvin.

Kannet ja hyttirakennelmat on ruuvattu kiinni toisiinsa niin, että koko systeemin voi halutessaan purkaa, jolloin pääsee käsiksi rungon sisällä olevaan tekniikkaan.

Tämän jälkeen alkaakin sitten runsaslukuisten detaljien teko, kuten partaiden kaiteet, savupiippu, mastot, kompassit, ja mitä niitä nyt onkaan. Lisäksi venekannelle tulee tietysti 4 kpl pelastusveneitä, jotka ovat n. 200 mm pitkiä. Valmiita ei löytynyt mistään nettikaupasta, joten kaipa nuokin pitää sitten tehdä skrätsinä esim. balsasta jotta ei liikaa kasvattaisi painoa mallin yläosiin.

Model Dockyard nettikaupasta löytyi sitten melko täydellinen piirustus tällaisista pelastusveneistä, ja vielä ihan oikean kokoisenakin, joten tilasin tämän ettei aivan omasta päästä tarvitse alkaa niiden linjoja ja kaaria pähkäilemään.

Kommentit

Henkka H 13.2.2018 00:42 Vastaa lainauksella
Uskon kyllä että noiden hyttien tekeminen oli aika puuduttavaa hommaa, mutta jälki on hyvää. Korkeus / leveyssuhde vaikuttaa aika mielenkiintoiselta. Kuinkahan tuo ui ja kuinka herkkä malli on "kelille." Hyvällä säällä matkustajat asettuivat yläkansille, joten painopisteen täytyi olla aika korkealla esikuvassaan.
Mulla on Suomen Kuvalehden vuosikerta, joka on samalta vuodelta kun Höyrylaiva "Kuru" upposi Näsijärvellä 1929. Siinä mielessä tuo kiikkeryys tuli mieleen. Kiikkerä tai ei niin upea malli on tulossa.
Kiitti Henkka kommenteista. Tuota kiikkeryyttä olen itsekin alkanut mietiskellä mitä ylemmäs päästään ja painoa tulee lisää. Onneksi tuonne venekannelle ei tule enää muuta kuin ne neljä pelastusvenettä sekä muutama pelastuslautta.
Noiden pelastusveneiden rakennetta olen viime päivinä pohtinut todella paljon. Millään ei jaksaisi alkaa tekemään niitä skrätsinä puusta, ehkä balsasta painoa säästääkseni. Mutta ei kai siinä muukaan auta. Olin jo lähes valmis investoimaan 3D cad ohjelmaan ja -printteriin että vois ainakin monistaa kerran mallinnetun veneen, mutta ohjelman opettelun tuska sai vielä muuttamaan mielen.

Mutta vielä pitää jostain kehittää joukko detaljeja, joista kaiteet lisäävät ehkä eniten painoa yläkertaan. Niitäkin voi yrittää tehdä styreenistä messingin sijaan, jolloin muutaman gramman saa säästymään. Mutta näillä mennään. Jos ei kellu vaan kaatuu heti rantaveteen, niin tehdään staattinen malli. Se on kuitenkin helpompaa kuin alkuperäisen laivan kanssa, joka todistettavasti on pysynyt pystyssä lähes 100 vuotta.
Hei Matti,me olemme rakentaneet pelastusveneet n.0,5 millin viiluista pikaliimalla muotin päälle.eli,puinen muotokaari jonka päälle viilut.sen jälkeen koversin sisäpuolelta kaaret pois dremelilla.tämä 4 kertaa ja sen jälkeen liimaat sisäkaaret paikoilleen ja penkit.vot vot sinulla on 4 venettä.Painoa veneille ei tule kuin muutama gramma.Aikaa menee noin puoli päivää ja liimaa näppeihin.Sormet puhdistuu hyvin kitaran soitolla tai tiskaamalla.

T.Marko ja Anne
Kiitos ideasta Anne ja Marko! Näin minäkin nämä teen. Asiaa auttaa tässä tapauksessa se että veneet on peitetty pressulla, joten muotokaaret voi jättää sinne sisään, eikä tarvitse tehdä tuhtoja ym. detaljeja veneiden sisään.

Ongelmana on sitten vaan saada sormet puhtaiksi, kun kitaraa en osaa soittaa ja tiskikone hoitaa tiskit. Täytyy varmaan sitten itse pureskella liimatahrat näpeistä.
Tuosta 3-tulostuksesta. Helsingissä muutamassa kirjastossa 3-D tulostin. Että jos tekee yhden veneen, niin voi tulostaa muut. On ainakin saman näköisiä… Joku kokorajoitus siinä muistaakseni on, liian pieniä osia ei vissiin pysty tulostamaan…? Vai miten se oli..? Lasipalatsissa taitaa olla tulostin…?
3D tulostus olisi hieno tapa tehdä osia ja miksei vaikka kokonaisia mallejakin suhteellisen helposti ja ennen kaikkea tarkasti. Mallinnusohjelmat sekä itse printteritkin ovat kovasti kehittyneet, esim. suositun Fusion 360:n taitaisi nykyisin harrastuskäyttöön saada jo ilmaiseksikin, ja printtereiden rakennussarjat lienevät halvimmillaan jotain 150 euron luokkaa.
Kuitenkin on pari asiaa mitkä ainakin minua ovat vielä estäneet hyppäämästä kelkkaan. Toinen on tuon ohjelman opettelu niin että sillä todella saisi jotain järkevää tehtyä, ja toinen on itse tulosteiden laatu. Johtuen toimintaperiaatteesta, ovat tulosteet aina hieman karkeita, kerroksellisia, ja sileän pinnan aikaansaaminen vaatisi väistämättä kohtuutonta hiomista tai paklaamista.
Maailmalta toki löytyy tulostuspalveluita jotka tekevät täysin sileätäkin pintaa, mutta taitaa vielä olla melkoisen kallista huvia.

Mutta olisihan se aivan upeaa, jos osaisi mallintaa puolikkaan veneen kaikkine yksityiskohtineen, peilaisi toisen puoliskon koneella, ja tulostelisi näitä sitten neljä kappaletta. Helppoa ja nopeaa, jos sen vain osaisi. Valitettavasti vaan en (vielä) osaa, joten ei kun puuta pilkkomaan ja skrätsäämään…
Joo. Lähinnä mietin jos olisit halunnut tehdä laivaveneet tulostamalla. Tekisi yhden ja tulostaisi loput… Kirjastossa se tuskin maksaa muuta kuin muovin hinnan. Esim aiheesta ihan toiseen, kirjastossa VHS-kasetin muuttaminen DVD-levylle ei maksa mitään, paitsi sen tyhjän levyn verran (1,50,-) Toisaalta tässä mallailussa on tärkeintä tekeminen, ei oikopolut.
Stadin Jukka kirjoitti:
Toisaalta tässä mallailussa on tärkeintä tekeminen, ei oikopolut.
Juuri näin. Joskus kuitenkin alkaa tuntua puisevalta jos samanlaisia osia tai muita kappaleita pitää tehdä enemmän kuin yksi. Tämä tunne näyttää lisääntyvän iän myötä. Silloin pienet oikopolut tuntuvat houkuttelevilta.