Pienoismallit.net

S/S Maaninka

RC tekniikkaa

Tässä vaiheessa, kun kansi ei vielä ole tiellä, on helppoa tehdä peräsinservolle, potkuriakselille ja moottorille kiinnikkeet, sekä suunnitella muun elektroniikan asennuksia.
Kaikki komponentit löytyivät "tarvikelaatikosta", kuten 2,4 GHz alueella toimiva vastaanotin, Castle Creations:in ohjelmoitava Sidewinder nopeudensäädin, sekä joku taiwanilainen servo. Akkuna ajattelin käyttää 5,0 Ah kahden kennon 7,4 V LiPo akkua, koska laivan syväys ei kovin paljon painoa kestä, joten lyijyakut on pois suljettuja.

Sekä peräsimen- että potkuriakseli ovat 4 mm messinkitankoa ruostumisen ehkäisemiseksi. Peräsin on kiinnitetty akseliinsa laipalla joka on varustettu M1 mm ruuvikiinnityksellä.
Vannasputki potkurinakselille on sisähalkaisijaltaan 5 mm messinkiputkea, johon on molempiin päihin sorvattu messingistä puslat. Vannasputken tiiveyden varmistamiseksi siihen on juotettu yhde josta sen voi täyttää vesivaseliinilla. Yhteessä on M4 kierre johon mukavasti sopii M4 hattumutteri.
Moottorina on vanha, jostain saksalaisesta pienoismallinäyttelystä ostettu Gefeg:in valmistama 12 V moottori, nimelliskierrosluvultaan 3300 1/min.
Nopeudensäädin on Castlen Sidewinder, joka on ohjelmoitu Castle Link ohjelman avulla harjalliselle moottorille, ja nopeuskäyrät molempiin suuntiin ovat lineaariset.

Vastaa

Kommentit

Tämäpä vielä yllätti. Ajattelin, että et tee siitä oikeasti liikkuvaa mallia.
Hyvältä näyttää myös tuo maalipintaa ja potkuri on upea myös. Miten ihmeessä löysitkin oikeankokoisen potkurin??
Kiitos kommentista Timo. Vähän se yllätti minutkin tehdä tällainen toimiva malli, kun viime vuodet olen nysväillyt vaan noita staattisia. Mutta kun laivan entiselle kipparille, jolta sain nuo alkuperäiset piirustukset, tuli luvattua tehdä toimiva malli, niin pitäähän sitä yrittää.
Yleensä en ole kovin suuri toimivien mallien ystävä, minusta ne " keikkuvat aalloilla" liian epäskaalamaisesti, sekä kulkevat liian kovaa. Mutta josko tämän mallin kanssa välttäisi ainakin tuon jälkimmäisen seikan.
Ja nättejä potkureita löytyy Cornwall Model Boatsilta yllin kyllin kun kirjoittaa hakukenttään haluamansa tuotteen, tässä tapauksessa " propeller". Löytyy kaikenlaisia ja -kokoisia potkureita niin muovista kuin metallistakin.