Pienoismallit.net

S/S Maaninka

Peltiä pintaan

Vihdoin sain rungon hiottua mieleisekseni, ei täydelliseksi mutta pahimmat klommot ja raot tasaiseksi. Tämän jälkeen oli odotettavissa mielenkiintoinen työvaihe jota en ole vielä koskaan aikaisemmin kokeillut, nimittäin rungon päällystäminen jollain sopivalla foliolla, jotta siihen voidaan sitten toteuttaa nuo monilukuiset niittaukset jotka ovat niin tunnusomaisia näille vanhoille rautalaivoille.
Mutta mistäpä sopivaa foliota joka taipuisi sopivasti rungon muotoihin ja olisi sopivan paksua. Tavallinen keittiöfolio todettiin pian aivan liian ohueksi, ja offsetpainoista ilmaiseksi saatava 0,15 mm paksu alumiinilevy taas liian jäykäksi, joka ei taipunut tarpeeksi. Eipä siis auttanut muu kuin turvautua nettiin, ja pitkän hakemisen jälkeen löytyi Unkarista firma josta sain ostettua kohtuullisen määrän 0,05 mm paksua metrin levyistä foliota. Tämä vaikutti juuri sopivalta päällystyshommaan ja työ voitiin aloittaa.

Kommentit

Henkka H 19.11.2017 12:16 Vastaa lainauksella
No enpä ole ennen moista nähnytkään. Tuohan näyttää oikein pirun hienolta. Olet tainnut keksiä aivan uuden menetelmän miten tuodaan niitattu runko esiin. Tokko nuo rungot ovat uutenakaan niin tasaisia olleet. Kaikki vanhat paatit mitä olen nähnyt niin niissä on runko aikamoista laaksoa ja kukkulaa.
Tervehdys Henry. Tämä idea on lähtöisin lennokkimallareilta jotka ovat tehneet isoja mallilennokkeja ja päällystäneet niitä sitten tuolla offsetalumiinilla. Se on aika jäykkää tavaraa taipumaan, ja he ovatkin joutuneet lämpökäsittelemään kaikki levyt ja sitten hieroneet ja pakottaneet ne haluamiinsa muotoihin. Ja täytyy kyllä myöntää että tällä tavalla ovat kyllä saaneet aivan upeita muotoja aikaiseksi.
Minäkin kokeilin ensin tuota levyn hehkuttamista että saisin siitä pehmeämpää, mutta ei oikein onnistunut. Eikä jaksaisi jokaista levynpalasta kaasutoholla ensin hehkuttaa ja sitten vasta tehdä siihen niittauksia ja muita muotoja. Niinpä sitten piti etsiä materiaalia joka paremmin sopisi tarkoitukseeni. Tuolta unkarilaisfirmasta saisi myös 0,1 mm paksua tavaraa. Voisi olla aavistuksen vielä parempaa tähän tarkoitukseen, jolloin ei aivan kaikki skrubut heti näkyisi levyn pinnassa.
Ja oikeassa olet siinä, että kaikki täysikokoisten rautalaivojen kyljetkin ovat kuin perunasäkin pintaa, joten ei tarvitse tätä tuotosta siinä mielessä yhtään häpeillä.
Mikäli mallarit haluavat jättää ompelurasiat rauhaan niin vastaavia "niittihammasrattaita" löytyy mallailukaupoistakin.
scale-supply.mycashflow.fi/category/79/rivetter-tyokalut
Kiitos tiedosta Olli. Tuo vois olla kätevä työkalu jos löytyis sopivalle mittakaavalle. Nuo 1:72 ja 1:48 taitavat tehdä liian tiheää niittirivistöä tällaiseen 1:25 projektiin.
Hyvän näköistä pintaa sait tehtyä. Olli tuossa kertoikin noista niittivempaimista, mutta minulle oli taas uutta, että niitä saattaa olla ompelutarvikkeissakin. Ja varmaan ompeluväline kaupoissa.
Maailma on täynnä keksimättömiä ideoita..

Tästä innolla odottaen uutta päivitystä ässäss Muaningasta.
Tervehdys Timo ja kiitos kommentista. Näitä niittauksia kun piti alkaa tekemään, niin tein ensiksi työkalun niitä varten modulin 1 tai 2 hammasrattaasta kaventaen sen n. yhden millimetrin paksuiseksi. Kuitenkin niittirivistöstä tuli mielestäni liian tiheää, jolloin vaimo sanoi, että hänellä vois olla työkalu tuohon, ja kaivoi varastostaan tuon kankaanmerkkauspyörän. Ja sehän toimi täydellisesti. Elikkä kuten sanoit, koskaan ei tiedä mistä sopiva työkalu löytyy.

Ja päivitysten väli on hidastunut, koska nyt ollaan reaaliajassa tämän projektin kanssa, joten kaikki pienetkin tehtävät vievät oman aikansa. Mutta eiköhän lähipäivinä ole taas uutta esitettävää.