Pienoismallit.net

Fieseler Storch

Suomi versio

Tykästyin jo nuorena Airfixin 1/72 Fieseler Storchin mallin erikoiseen muotoon. Suorastaan innostuin, kun näin ensimmäisen kerran mainokset Tristarin 1/35-mittakaavaisesta Storchin mallista. Siinä yhdistyi lempi koneeni ja mittakaavani. Koneesta on tehty myös sarjat 1/48 ja 1/32 mittakaavoihin, mikä on todiste koneen vetovoimasta.

Malli ei ole kovin helppo, jo sen iso koko asettaa omat haasteensa. Siipien valussa on häiritseviä monttuja, jotka täytyi peittää.
Tein malliin paljon muutoksia. Lisäsin ohjaamoon tukirakenteita, vipuja, kytkintaulun, turvavyöt ja polttoaineputket. Koneen pohjan täydensin V-kirjaimen muotoiseksi ja lisäsin kankaaseen ompeleet sekä pyöriin laitoin jarruletkut. Kaikkia havaitsemiani puutteita en ryhtynyt korjaamaan. Mallailu on harrastus ja turha tarkkuus tappaa mallailuilon.

Sarjan Suomi version siirtokuvat eivät ole hyvät. Hakaristit ovat mustia ja ST -kirjaimet ja numerot väärän kokoisia. Käytin Techmod Decalsin siirtokuvasarjaa.

Maaleina käytin Lifecolorin Suomi sarjaa. Yllätys ongelmia syntyi kun eräs lakka reagoi vihreän ja toinen keltaisen maalin kanssa.

Mallailuiloja
T.I.Mäenpää

Kommentit

Kattelin tätä NC:ssä, tosi hieno kone ja nuo siipien sävyerot on hienosti tehty!

-JT
Moi.

Alkoi niin häiritä silmää nuo roikkuvat siivekkeet että piti oikein googlailla… "flaperon Fi-156" -haku toi lopulta valoa. Selvä, siivekkeet siis painuvat alaspäin kun laskusiivekkeitä poikkeutetaan 20 astetta tai enemmän. Opettavainen harrastus… Onkohan se yksilökohtaista? Kuvia kun katselee, osassa laskuun tulevista koneista on siivekkeet alhaalla, osassa ei, vaikka laskusiivekkeet on alhaalla.

Kaksiteräinen miekka tuo varjostus. Tuo on nyt paljon paremman näköinen kuin ilman varjostuksia; toisaalta, aika tummia nuo sävyt ovat…

Hieno on Storch.
Vot sie!! Kookkaan ja komian mallin oot laittanna! Oikke hieno!!

yst terv. Seppo V
Näyttävä Suomi lintu. Värimaailma on varsin elävän oloinen. Hieno lopputulos. Onko se tämä yksilö joka löytyy 1:1 skaalassa museostakin.

E-P
Terve ja kiitos ystävällisistä arvioista.

Tiirailin Storchin sodanaikaisia kuvia. Siivekkeet todella roikkuivat, ne jotka olivat koneen rungon läheisyydessä olivat alempana.

Storch löytyy Ilmailumuseosta Valtaalta tunnuksilla OH-FSA. ST-112 oli sodan jälkeen mm. postinjakelutehtävissä saaristossa ja sitä on käytetty susijahtiin pohjoisessa. Koneessa on kuulemma neljännet siivet!
Siiven tyvessä ovat laskusiivekkeet. Siivekkeet (ulommmat) tosiaan reagoivat juuri noin eli molempien on mahdollista roikkua, tosin jos on tarvetta laskussa korjata konetta horisontaalisesti palautuvat normaaliin siivekekäytökseen. Väri on hieman vaalea jopa luonnonvalossa (Otahalli) ja varjostukset erittäin luonnottomat, referenssin voi käydä tsekkaamassa museolla. Sarjan kankaan kuplalla olo myös omituinen eikä vastaa oikean koneen kankaan painumaa, nyt todellisuudessa kankaat, niin löysät että paukkuisivat rikki jo ekalla lennolla. Mutta kiva malli omalla tavallaan katsella ja puolustaa paikkaansa rakennettujen mallien joukossa.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Sarjan kankaan kuplalla olo myös omituinen eikä vastaa oikean koneen kankaan painumaa, nyt todellisuudessa kankaat, niin löysät että paukkuisivat rikki jo ekalla lennolla.
Why so serious? Täähän vois ollakin sellanen ajan kanssa löystynyt kone? Ei kaiken tarvii aina olla brand new liukuhihnalta tullutta kamaa.
Nyt on enemmänkin kyse sarjan ominaisuudesta ja miten sen huomioi. Tuomo tehnyt hyvää duunia sarjan kanssa, olen noita itse myös kaksi rakentanut ja arvostan toki lopputulosta jota sarja nyt edustaa. Jokainen rakennettu malli on aina palkitseva ja hieno asia, jokainen meistä tekee omalla tyylillään ja niin sen pitää ollakin. Kuitenkin on hyvä myös keskustella sarjoista ja niiden ominaisuuksista rakentajan kannalta. Laaja keskustelu antaa parhaat lähtökohdat omien taitojen ja myös rakennussarjojen kehitykseen.
Hyvin perusteltu Jari.B 😊👌
Kimmo K. 29.10.2017 13:35 Vastaa lainauksella
Hyvännäköinen malli mielenkiintoisesta koneesta. Laadukasta työtä, kuten sinulta voi odottaakin.
Komppaan edellisiä kommentteja, hieno leko!

YT
Kalle
Kiitos mielenkiintoisesta palautteesta.

Jos mallin "oikeellisuutta" olisin tavoitellut, Storch olisi jäänyt rakentamatta. Olen heittänyt huonoja/ vaikeita/ ei enää kiinnostavia -malleja roskiin katumatta hetkeäkään. Mielenkiintoisen konetyypin takia tein mallin valmiiksi.

Mallailun ikuinen ongelma onkin, tehdäänkö malli virheettömäksi, vai tehdäänkö se oman viihtyvyyden kannalta. Minulle mallailu on harrastus. Virheitä jää, mutta en rassaa niillä päätäni. Asiallista palautetta arvostan ja myös muiden tekemiä komeita malleja.

Storch oli kolmas lekomallini yli kolmeenkymmeneen vuoteen, normaalisti rakennan vain figureita ja dioraamoja. Figuja pitää varjostaa (tummentaa varjokohtia ja vaalentaa valokohtia), jotta mallin kolmiulotteisuus tulee paremmin esiin. Siipiä korostin samasta syystä.

Mallailuiloja
Tuomo
Nimenomaan, pääasia on eettä sait tämän laitteen valmiiksi, johan kanssasi Storchista on muutama jutttuokio noissa näyttelyissäkin käyty.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Nimenomaan, pääasia on eettä sait tämän laitteen valmiiksi, johan kanssasi Storchista on muutama jutttuokio noissa näyttelyissäkin käyty.
Näin on.
Hieno Storch, mahtavaa että sait valmiiksi. Oma vastaava härveli odottelee edelleen inspiraatiota..
PhantomII 17.12.2017 18:10 Vastaa lainauksella
Omistan 1/72 sarjan samasta koneesta. Taitaa olla Smerin paketoima muistaakseni. Taitaa siitäkin jonkinmoisen Storchin saada, mutta ei varmasti näin tarkkaa ja terävää mallia kuitenkaan, minkä Tristarin mallista näyttää saavan.

Hieno malli, näin toisen - muutaman Airfixin Storchin aikoinaan rakentaneen mielestä.