Pienoismallit.net

Jakolev Jak-3

GC 3, Normandie-Niemen

Ranskalaisen lentäjä-ässän ja Neuvostoliiton sankari Kapteeni Marcel Albertin Jak-3.

Tekniset tiedot:
Siipiväli: 9.2 m
Moottori: Klimov VK-105PF-2 V-12 12Y(1300 hevosvoimaa)
Huippunopeus: 655 km/h
Toimintasäde: 650 km
Aseistus: yksi potkurin lavan läpi ampuva 20 mm ShVAK tykki ja kaksi 12.7 mm Berezin UBS konekivääriä

Jakovlev Jak-3 oli toisen maailmansodan aikainen neuvostoliittolainen hävittäjälentokone. Jak-3 oli pienempi ja kevyempi kuin edeltäjänsä Jak-9, mutta siinä oli sama moottori. Koneen kevyen rakenteen ja suorituskykyisen moottorin ansiosta Jak 3 osoittautui erinomaiseksi ilmataistelussa. Jak-3:n heikkouksia puolia olivat muun muassa lyhyt kantama ja moottorin huono luotettavuus. Koneen rakenteet eivät myöskään kestäneet kovia syöksyjä, koska ne oli valmistettu osittain vanerista.

Rakennussarja oli tuttua ja turvallista Eduardin laatua ja osien lukumäärä oli vähäinen verrattuna Eduardin uudempiin julkaisuihin. Rakennusvaihe ei tuottanut ongelmia ja malli meni kasaan ja maalausvalmiiksi yhdessä iltapäivässä.
Maalasin alapintojen sinisen Akanin AMT-7 värillä. Ajatukseni oli maalata koko malli Akanin väreillä, mutta yläpintojen värit (AMT-11 ja AMT-12) olivat omaan makuuni hieman turhan tummia. Sekoitin yläpintojen ja potkurin värit silmämääräisesti tamiyan maaleista. Lopuksi tein jälkivarjostuksia ja epätasaista väripintaa eri sävyillä. Suojasin maalipinna tamiyan kirkkaalla lakalla.
Siirtokuvien kanssa ei ollut ongelmia ja ne reagoivat hyvin siirtokuvan pehmentimeen. Suojasin siirtokuvat kahdella lakka kerroksella
Säistämiset tein öljyväreillä ja pigmenteillä. Aluksi tein tummanruskean öljypesun, jonka jälkeen tein ruskealla värillä öljy- ja polttoaine valumia siipiin ja koneen alapinnoille. Annoin öljyvärien kuivua pari päivää ja lakkasin mallin tamiyan mattalakalla. Lopuksi tein antennilangan venytetystä valurangasta.

Malli meni kasaan epätavallisen nopeasti ja aikaa kului noin viisi päivää! Rakennus sarjaa voin suositella lämpimästi aloittelijoille ja itäkoneista kiinnostuneille.

Malli on valmistunut lokakuussa 2017

Kommentit

Eugene S 28.10.2017 00:39 Vastaa lainauksella
Kaunis ja hienosti koottu JAK!
Hienolta kieltämättä näyttää. Paljonko menisi aikaa, jos koettaisit tehdä saman 1/72 skaalassa?
Ihan vitsillä heitetty kysymys. Ei tarvitse vastata.

Pääasia, että näitä hienoja malleja tulee saitille. Kiitos.
Huomenta,

nätti Jak.

Minulla oli ihan sama kokemus AKANin harmaista: tuntuvat liian tummilta. Voihan ne olla oikein otettu jostain suojassa olleista chipeistä, mutta ei vaan näytä hyvältä mallissa. Jossain mainittiin myös (IPMS Stockholm?) että venäläiset maalit haalistuivat nopeasti.

Vaalennukset yläpinnoilla ovat aika vaaleita minun makuun… mutta tuohan ne hienosti elävyyttä malliin.

Siiven tyven chippauksen teit varmaan samalla tekniikalla kuin Mersussa? Oletko varma että tuo siiven tyven muotosuoja on peltiä? (En yhtään tiedä, kunhan kiusasin…)

Milloin pyrstöihin tuli Lorrainen ristit? Vasta sodan lopussa?
Nätti peli ja hyvin säistetty!

YT
Kalle
Heino Yak, vanhentaminen on toteutettu sopivan maltillisesti. Väritkin ovat ok, ainakin tämmöisen asiaa tuntemattoman mielestä. Siisti kokonaisuus,

E-P
Terve Sakari ja kiitos kommentista! Chippailut tein samalla tavalla kuin tuossa Gallandin mersussa. Tietääkseni siipien tyvet sekä moottorin ja peräsimen tukirakenteet oli valmistettu alumiinista. En ole varma, että maalautettiinko tuota ristiä jokaiseen koneeseen vai oliko kyseessä mahdollisesti henkilökohtainen tunnus. Mutta ainakin Marcel Albertin Yak-9 variantissa oli tuo kyseinen risti.

Kiitokset myös muille kommentoijille!
Kimmo K. 29.10.2017 13:30 Vastaa lainauksella
Hienosti maalattu siisti Jak, kokonaisuus näyttää hyvältä. Kulunut maalipinta säistyksineen on hyvinkin uskottava, mutta valkoiset nuolet ja punatähdet näyttävät - ainakin kuvissa - pakokaasujälkeä lukuun ottamatta puhtoisilta ja juuri maalatuilta. Ehkä ne sopisivat paremmin kokonaisuuteen, jos niihin olisi saanut hieman kuluneempaa ilmettä…?
Terve Kimmo ja kiitos kommentista! Valkoiset nuolet ym. näyttävät livenä paljon hillitymmiltä. Mahtaisikohan käyttämäni tumma tausta ja valkoinen valo aiheuttaa tuon vääristymän?
Tämä päässyt menemään ohi minulta, mutta onneksi tuli bongattua, koska mallihan näyttää oikein hyvältä! Onnistunut camo ja öljypesut (tekniikka joka pitää jossain vaiheessa ottaa kunnolla haltuun), ja muutenkin kokonaisuus on jotenkin hienosti tasapainossa. Hieno malli!

Jak-3 on melkoisen pieni kone. Le Bourgetin museossa tuollaista ihmettelin muutamia vuosia sitten.