Hyvin onnistunut. On sitten säistetty liikaa tai ei, niin joka tapauksessa kaunis peli!
YT
Kalle
Bf109E-4, WNr 3579 - "Weiße 7"

Yleiskatsaus. Kuvassa erottuu voimakas vanhentaminen etenkin siivissä.
Aloin kesän jälkeen laittelemaan tätä kasaan ja innoissani unohdin, että runkopuolikkaiden väliin on järkevää laittaa niitä yhteen liimatessa ne osat, mitkä ohjeessa neuvotaan. Näihin ei omasta mielestäni kuulunut esim. moottori, kannuspyörän istukka ja öljynjäähdyttimen pohjalevy. Niiden keplottelemisessa jälkikäteen paikalleen oli "jonkin verran" tekemistä. Tekemistä oli tämän sarjan rakentamisessa kyllä muutenkin. Viila on kaunis keksintö.
Malli esittää parhaan kykyni mukaan Bf 109E-4:ää, WNr 3579. Kyseinen kone oli aikoinaan Marseillen käytössä, mutta päätyi uudelleenmaalauksien ja peruskorjauksen jälkeen 4./JG5:een Lappiin. Kone on kuvattu siirtotunnuksissa Malmilla toukokuussa 1942, mutta tässä jo valkoisen seiskan ulkoasussa. Koneyksilön historiasta tarkemmin:
Linkki
Kuten kuvista näkee, olen vanhentanut mallia varsin häpeämättömästi. Tässä on otettu taiteellista vapautta, koska ei se tuohon kuntoon missään nimessä ole ehtinyt ennen alasampumistaan. Vanhentamisella onkin enemmänkin pyritty kuvaamaan tuota JG5:n syrjäistä sijaintia ja sitä seikkaa, että se sai vanhentuneita koneyksilöitä käyttöönsä.
Malli on maalattu ja lakattu Vallejon Model Air ja Model Color -maaleilla ja lakoilla. Palkkiristit ja valkoinen seiska on maalattu vanhentamisen helpottamiseksi. Kokeilin ensimmäistä kertaa tekniikkaa, jossa pohjamaalasin metallinvärisellä maalilla, sen jälkeen RLM02:lla ja tämän jälkeen naamioväreillä. Naamioväriä kuluttamalla sain sitten näkyviin toisaalla pohjamaalin värisen RLM02:n ja toisaalla metallivärin. Arviot onnistumisesta jätän katsojille. Omasta mielestäni tekniikkaa kannattaa ainakin tutkia pitemmälle.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.