Pienoismallit.net

Pieni makupala

Tyrannosauruksen poikanen

Tyrannosaurukset olivat isoja petoja, mutta poikaset aluksi eivät. Niinpä on oletettu, että poikaset harjoittelivat metsästystaitojaan aikakauden pieniä liskoja saalistaen.
Siinä lyhyesti myös tämän dion idea.

Tyrannosaurukset esiintyivät liitukaudella. Dinosaurusten värityksistä ja sulkapeitteistä on ollut viime vuosina paljonkin keskustelua, ja joistakin dinoista on jopa värejä onnistuttu määrittelemään. Molemmat tapaukset joista jotain tiedän ovat tuonneet esiin yllättävänkin kirjavia otuksia. Lisäksi on voitu jo todistaa, että ainakin osalla liskoista oli sulkapeite. Tyrannosaurus on kuitenkin vielä aika vapaasti käsiteltävissä, sillä siitä ei ole sen paremmin värimäärittelyjä kuin todisteita sulkapeitteistä. Ainakin osa tutkijoista on kuitenkin sitä mieltä, että myös tyrannosaurukset, ainakin koiraat, olivat melko kirkasvärisiä.

En kiistele siitä.
Uskon että aikuiset koiraat saattoivatkin olla komeita ilmestyksiä, mutta tämä yksilö on pieni, vajaa kolmimetrinen, poikanen, ja jos aikuisella yksilöllä ei liitukauden maailmassa ollutkaan pahemmin uhkaajia, niin poikasille riitti varmasti ottajia. Niinpä olen värityksessäni tulkinnut, että kirkkaat värit kehittyivät vasta sukukypsyyden myötä. Poikasille oli tärkeää olla piilossa, ja liitukauden metsissä vihertävät värit olivat varmasti hyviä siihen tarkoitukseen.
Dinojen lähimmät sukulaiset ovat nykyään lintuja. Lintujen poikasilla on usein värimerkkejä emoja varten. Lähdin siitä, että näin on voinut olla myös tyrannosauruksilla, ja niinpä poikanen sai värikkään päälaen.

Liskon väritystä en edes koeta perustella. Se on saanut vaikutteita monista nykyliskoista, ja koska se mallina ei ole tyrannosauruksen tasoa, niin päätin vain tehdä siitä uskottavan, mutta silti näyttävän.

Maisemasta…
Paikka kuvaa liitukauden trooppisen havumetsän reunalla olevaa pientä jokea tai puroa jonka vesi on peräisin läheisiltä suoalueilta. Kasvillisuus on lähinnä saniaistyyppistä ja sammalia. Kukkia ei ole. Liitukauden lopulla niitä jo alkoi tulemaan, mutta lähdin siitä, että tämä sijoittuu hieman varhaisempaan aikaan.
Heinäkasvit olivat vielä kaukana tulevaisuudessa, joten niitäkään ei ole.

Tyrannon poikanen ja lisko Tamiyalta.
Lisko on toisen mallin reksiviittaa, jonka nappasin tähän hyötykäyttöön.
Maasto on Finfoamia, AK:n maastoaineita ja lattiatasoitetta. Kasvit Greenstuffin uutta pusikkoa ja tekokukista askarreltuja saniaisia. Puunrunko on aitoa puuta.
Vesi on AK:n suovedestä, Still waterista ja maalista muodostettu kokonaisuus.
Kehykset ovat valokuvakehykset Prismasta, alle kaksi euroa.. ei paljoa kannata itse tehdä.

Timo

Kommentit

Myönteisellä tavalla tavallisuudesta poikkeava malli ja vielä mainiosti toteutettuna. Tarina toimii, ja asetelma ja värit miellyttävät silmää.
Kiitoksia…
Koetin kerrankin saada jotain nopeasti aikaan, kun projektit tuppaavat joko venymään loputtomasti tai jäämään kesken. Tämän aloitin perjantai-iltana ja sain päätökseen tiistaina.
Oikein kiva aihe ja hyvin tehty :) Omasta mielestäni tuohon olisi sopinut pari pensasta/puuta, joiden suojista lisko vaanii saalista. Nyt on jotenkin paljaan oloinen, vaikka taisi noita liskoja aavikkojen reunamillakin aikoinaan elää. Mukavasti silti miellyttää silmää.
Joo, no vinjetti on aika pieni.
Malli esittää poikasta. Alusta on 10 x 15cm enkä halunut sitä liian täyteen.
Kasvillisuuden kanssa piti olla tarkkana, ettei liian pahasti rikkonut liitukauden luomia sääntöjä.
Kiitos kommentista :)