Pienoismallit.net

Kübelwagen (typ 28), 1946

Postimiehen raskas työsarka

Saksalaisille oli tärkeää palata arkeen mahdollisimman nopeasti hävityn sodan jälkeen. Postilaitos oli yksi suurimmista organisaatioista, joka piti saada toimimaan.

Kuljetuskapasiteetista oli kova pula. Vakio Kübelwageniin (typ 82) lisättiin puinen tavaratila. Auton takaosaa madallettiin ja takaovet sahattiin poikki. Moottorin huoltotoimenpiteet onnistuivat tavarakopin lattialuukun kautta. Näitä versioita ei tehty kuin reilut parisataa lähinnä posti- ja sairaskuljetuksia varten. Volkswagenin "kuplavolkkariin" tavarakoppeja asennettiin yleisemmin.

Mallin pohjana on Dragonin (Begon) Kubel, koska sarjassa on mukana muoviset sivuikkunat. Kaikki sota-autojen tunnusmerkit täytyi poistaa; ajovalojen valokeilaa kaventava kangas, lapio, notec-valo ja takana oleva marssivalo. Tavaratila on CMK:n lisäsarja. Ihan kelvollinen sarja, joskin takaikkunoiden lasit täytyi lisätä.

Postimiehen figuuri on muunneltu MiniArtin raitiovaunun kuljettajasta. Lisäsin laukun ja vaihdoin kaverille Hornetin päähän. Lakkia on myös muunneltu.

Alusta on myös itse väsätty. Tienpätkä löytyi rautatieharraste kaupasta ja "Gasthause das Pferd" (Vierasmaja Hevonen) -raunio on kasattu Verlindenin, Tamiyan, MiniArtin ja muiden valmistajien dioraamatuotteista.

Mallailuiloja
T. Mäenpää

Kommentit

Vau. Minusta tämä on jotenkin osin hupaisa ja oikeastaan ihana. Kuvastaa hyvin sodanjälkeistä aikaa ja jopa figuuri sellaista yrmeää - sotilasilmeryhtipakkotehdä - fiilistä.

Mukavaa vaihtelua liiankin? sotaisaan sivustoon.
Dioraama on myös melko näyttävä. Ehkä tuota autoa olisit voinut pölytellä, koska onhan auton vieressäkin rakennusjätettä. Laattakivikatu on puhdas, mutta tuskin pysyy oikeasti puhtaana kauaa. Myös itsevärkätyistä osista ja muusta lisää plussaa.
Upea kokonaisuus ja figu on kirsikka kakussa.
Kiitos Timo ja Mika positiivisesta palautteesta.

Nykymuotia on kurata/sotata ajoneuvo kunnolla. Onnistuessaan kura korostaa mallin yksityiskohtia hyvin (ja peittää omia mokamaalauksia tehokkaasti).

Vignettini kuvaa kaupunkimiljöötä sodan jälkeen ja jätin sen takia liian sotkemisen pois. Kubel ei kuitenkaan ihan puhdas ole.

Harkitsen kuitenkin kurata ajoneuvoa lisää.
Hyvännäköinen kattaus! On kyllä tosi aidon näköinen dioraama. Yksityiskohtien luomisessa näkyy erittäin taidokas käden jälki ja tyylitaju.
Ainoa asia mikä pisti silmään, on aviisi ukkelin handussa: mitenköhän tuo väripainatus oli "muotia" sodasta toipuvassa Saksassa? No, se on pikkujuttu se (ja saattaa sitä monen väristä mustetta ollutkin painoteollisuuden käytössä kaiken puutteen keskellä - en tunne germaanihistoriaa niiltä(kään) osin).
Ihmettelen miten ukkelin kasvot ja puku on saatu noin aidon näköisiksi. Puvun rypytkin ja kontrastikorostus ovat kuin 1:1. Vaikuttavaa!!
Mikko MM Mäkelä kirjoitti:
Ainoa asia mikä pisti silmään, on aviisi ukkelin handussa: mitenköhän tuo väripainatus oli "muotia" sodasta toipuvassa Saksassa? No, se on pikkujuttu se (ja saattaa sitä monen väristä mustetta ollutkin painoteollisuuden käytössä kaiken puutteen keskellä - en tunne germaanihistoriaa niiltä(kään) osin).
Ei värit mihinkään hävinneet. Sanomalehdethän olivat tietenkin lähes pokkeuksetta tuohon aikaan mustavalkoisia lähes kaikkialla, mutta aikakauslehdet olivat monasti värillisiä ainakin kanneltaan.
Hyviä esimerkkejä:

www.wirtschaftswundermuseum.de/zeitschriften-1946.html

Yleensähän tuon ajan postiautokuvissa on kupla samantyyppisillä varusteilla, mutta kaikki varmaan on kierrätetty mitä on voitu. Idea ja toteutushan mallissa on erinomainen.
Kiitos asiallisesta palautteesta Mikko ja Arska.

Itsekin ajattelin olla laittamatta postimiehen käteen mitään värillistä. Kuitenkin oli erittäin yleistä, että aikakausilehtien kannet olivat värillisiä, vaikka muu sisältö oli m/v -aivan kuten Arska tuossa totesi.

Sitten keksin hyvän selityksen, kyseeessä on mainos lehden takakannessa! Värimainos herätti huomiota muuten synkässä todellisuudessa.

PS. Heidelberg -painokoneiden tärkeimpiä kaupunkeja Euroopassa- jäi lähes koskemattomaksi sodan myllerryksistä huolimatta.