Pienoismallit.net

Harley-Davidson WLA

Armeijaylijäämää sodan jälkeen

Harley-Davidson WLA oli toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltojen armeijan käyttämä moottoripyörä, joka perustui vastaavaan siviilimalliin (WL). Siinä oli 45 kuutiotooman (740cm3) ilmajäähdytteinen "Flathead" -sivuventtiilimoottori ja oli teholtaan ja puristussuhteeltaan suurempaa kansiventtiilistä "Knuckleheadia" vaatimattomampi. Nykymittapuulla 1:5 puristussuhde onkin varsin pieni, mutta toisaalta sen ansiosta moottori toimi jopa alle 80-oktaanisella polttoaineella ja oli tekniikaltaan Knucklea luotettavampi yksinkertaisemman rakenteensa ansiosta. Pyörässä on käsivaihteet ja ns. itsemurhakytkin, sillä kytkin toimii polkimella, jolloin vaihteen ollessa päällä täytyy ajajan pitää pyörää pystyssä vain toisella jallaan. Jousituksena edessä on ns. risukeula (springer) ja takaa pyörä on jäykkäperäinen. Kuljettajan satula on kuitenkin jousitettu. Mallissa nämä jousitukset ovat toimivia.

Sotaa edeltävästi armeijalla oli vähäisiä määriä kyseistä pyörää käytössä, mutta maan liityttyä sotaan tuotettiin pyörää kymmeniä tuhansia armeijan käyttöön. Pyörää käytettiin lähinnä sotilaspoliisi-, lähetti ja saattotehtäviin sekä jonkin verran tiedustelussa. Sodan jälkeen useimmat WLA:t myytiin armeijan ylijäämänä ja niiden helppo saatavuus edesauttoi moottoripyöräkulttuurin syntyä. Monet sodasta palanneet sotilaat halusivat jatkaa siviilissä ajelua sodassa käyttämillään pyörillä, mikä lisäsi yhtiön suosiota.

Tämä pienoismalli on muunnos armeijan pyörästä ja siitä on poistettu sotilasvarusteet sekä maalattu erilaiseksi.

Tämä on kolmas rakentamani pienoismallini. Moottoripyöräilyä itsekin harrastavana tuntui luontevalta aiheelta ottaa seuraavaksi malliksi kaksipyöräinen. Halusin tehdä nykyisten moottoripyöräkerhojen ja -kulttuurin alkuajoille sijoittuvan laitteen ja mallien saatavuuden vuoksi Tamiyan WLA 1:9 mittakaavassa oli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Rakennussarja on pääosin hyvälaatuinen, mutta joitakin häiritseviä ominaisuuksia siinä kuitenkin on. Etulampussa näkyy lasissa pieni ilmakupla ja ohjeissa oli välillä epätarkkuuksia ja yksi suoranainen virhekin. Pakkauksen valmista mallia esittävissä kuvissakin oli virheitä, esimerkiksi jalkajarrun tangot meni eri tavalla kuin niiden kuuluisi. Akulta ja sytyttimestä ei ollut mallissa johtoja, joten lisäsin ne käyttäen 2mm muoviletkua. Muutoin malli oli varsin mielyttävä koottava ja siviilimalliksi muuttaminen varsin vaivatonta. Takavalon muokkasin yksiumpioiseksi.

Maalaus toteutui perinteisesti pensseleillä ja aktryylimaaleilla. Omana tapanani on maalata mallia sitä mukaa kun rakentaa ja etenkin tässä mallissa se oli suorastaan välttämätöntä, sillä monet osat pyörässä ovat vaikeasti tavoitettavia sen jälkeen kun sen on koonnut.

Säistämiseen on käytin maaleja, puuteria ja tomusokerin ja curryjauheen seosta. Pyrin saamaan pyörästä melko paljon ajetun ja vähän puunatun näköisen. Öljytankki pyörässä on bensatankin yhteydessä oikealla puolella ja sieltä tein öljyvanan käyttäen paneelirajausmaalia. Paneelirajausmaali myös korostaa mukavasti laitteen pultteja ja moottorin detaljeja. Joihinkin kohtiin tiputtelin reilummin ko. maalia kuvaamaan öljytahroja. Pohjan pinnoille ja lokasuojien sisäpinnoille käytin Vallejon säistämistuotetta kuvaamaan maantiepölyä. Pyörään päätiin jättää vain toisen sivulaukun ja siihen tein ikääntyneen nahan kurttuisuutta kuumentamalla osat ja painelemalla hieman kasaan.

Tästä mallista olen aikeissa rakentaa dioraaman myöhemmin.

Kommentit

AJ 9.10.2017 18:58 Vastaa lainauksella
Moi Jarkko, Kaikinpuolin hyvä taustoitus HD WLA:han ja mainio linkki lisäkuviin, kiitos siitä. Upea pyörämalli, mainiota työtä kaikinpuolin. Dioa mielenkiinnolla odotellen… Parhain terveisin, AJ
Kompaan AJ:ta. HD:n omistajana (ei ole enään spora) tästä huokuu oikea HD-meininki, mutta nykyään sottaisuutta koitetaan viimeiseen asti välttää. Tuli muuten viimeksi tänään ajeltua, vaikka lämpötila täällä oli +6 hujakoilla.
Hieno Harrikka, ihan kuin aito! Etenkin maalaus ja säistäminen todella taidolla tehty. Kaikki pienet yksityiskohdat korostuu hienosti juuri noiden sävyvaihteluiden avulla. Mielenkiintoinen historiikki ja taustoitus myöskin. Tykkään, kaikki kohdallaan!
Dioraamakin on rakenneltu valmiiksi. En tiedä onko sivun sääntöjen mukaista tehdä siitä uutta julkaisua, joten lisäsin kuvat vain Flickriin.
www.flickr.com/photos/[email protected]/?
AJ 27.10.2017 20:22 Vastaa lainauksella
Moi Jarkko, Sikasiisti dio, julkaise ihmeessä tälle saitille. Kerrassaan loistavaa työtä! Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Moi Jarkko, Sikasiisti dio, julkaise ihmeessä tälle saitille. Kerrassaan loistavaa työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos. Laitoin esille.