Pienoismallit.net

IAI Dagger

Argentiinan ilmavoimat Falklandin sota 1982

Kineticin Dagger rakennettuna ja maalattuna Argentiinan ilmavoimien kuosiin Falklandin sodan aikoihin. Daggerista ja sen käytöstä Argentiinan ilmavoimissa en tässä ala kirjoittamaan. Nimimerkki AJ on sen jo ansiokkaasti referenssikansiossaan tehnyt. Linkki Vuonna 1982 Argentiinan ja Ison-Britannian välillä käyty Falklandin sota on jostain syystä aina ollut minua kiinnostava aihe. Kyseiseen sotaan sijoittuvia malleja tosin en ole tätä ennen saanut aikaiseksi. Hankin aikoinaan Kineticin Sea Harrierin,Daggerin ja Super Etendardin varastooni. Alkukesästä kuluvaa vuotta kaivoin Sea Harrierin kätköstä ja aloin rakentamaan sitä. Masennuin kuitenkin melko pian Kineticin sarjan surkeasta laadusta ja laitoin osat takaisin laatikkoon. Seuraavaksi kaivoin esiin Daggerin ja päätin kokeilla sen rakentamista. Laatu ei tälläkään kertaa päätä huimannut,mutta ei ollut yhtä masentavaa,kuin Sea Harrierissa.

Kittituubin sai kaivella esiin heti rakennusohjeen kohdassa 1,jossa heittoistuimen puoliskojen väliin jäi melkoinen kanjoni. Kuivasovittelussa rungon puoliskot olivat ainoat osat,jotka sopivat hyvin yhteen. Muita osia sai sitten hioa ja sovitella useampaan kertaan,ennen liimausta ja kittiä kului liimauksen jälkeen. Liimana käytin nopeasti kuivuvaa Tamiyan vaaleanvihreä korkkista. Millään muulla liimalla tätä tuskin kasaan olisi saanutkaan. Lähes kaikkia liitoksia sai nimittäin puristaa voimakkaasti yhteen liiman kuivumisen ajan. Siipien alle ei muuta kuormaa saanut,kuin mallissani olevat lisäsäiliöt. Kokeilin isompia lisäsäiliöitä,mutta niiden ripustin ei sopinut siipeen,eikä säiliöön. Muuta aihevalintaani sopivaa välineistöä siipien alle ei sarjan mukana tullutkaan. Ilmeisesti omasta laatikostani puuttui yksi valuranka kokonaan. Laatikon kyljessä luetellaan mukana tuleva hyötykuorma ja Mk.82 pommeja ei laatikosta löytynyt. Ei tosin löydy kyllä melkoisen huonoista ohjeistakaan mainintaa… Kineticin Mirage III laatikossa kyseinen valuranka on mukana. Lasiosat sentään laatikosta löytyivät. Netin rakentelublogeja lukiessani törmäsin tapaukseen,jossa oli laatikosta löytynyt ainoastaan kirkkaiden osien valuranka ilman osia. Ohjaamon kuomu ei ole tosin omassakaan mallissani virheetön. Jonkinlaista valumaa on havaittavissa. Kuomun osat eivät sopineet myöskään alkuunkaan paikoilleen,vaan kittiä ja hiontaa vaadittiin useampi kierros. Sain mallin sentään viimein maalausvalmiiksi,vaikka jossain vaiheessa olin lähellä työntää sen Sihvarin (paikallinen jäteyhtiö) kuljetettavaksi. Tämä onkin vasta toinen kohdalleni sattunut tapaus sitten Broncon Hotchkiss panssarivaunun.

Maalit sotkin silmämääräisesti Tamiyan sävyistä käyttäen AJ:n referenssikansion kuvia apuna. Kiiltävänä lakkana käytin AK:n Gauzy shine enhanceria. Yksi laadukas osakokonaisuus Kineticin laatikosta sentään löytyi. Cartografin valmistamat dekaalit olivat tuttua ja turvallista laatua ja asettuivat hyvin paikoilleen Tamiyan pehmentimen avulla. Ruiskutin dekaalien päälle uuden kerroksen lakkaa ja sen kuivuttua litkutin mallin tumman harmaalla öljyvärillä. Mattalakkana käytin Tamiyan mattalakkaa,johon lisäsin hieman saman valmistajan Flat basea. Tulihan tämäkin malli sentään valmiiksi,vaikka en siihen kovin tyytyväinen olekaan.

Ainakin opin olemaan luottamatta netin laatikkoarvosteluihin. Niissä tämä ja muut Kineticin mallit ovat saaneet lähes pelkkiä kehuja. Laatikkoarvosteluissahan tosin harvoin osia liimaillaan. Korkeintaan runkoa ja joitain isoja osia sovitellaan yhteen. Tässäkin juuri rungon puoliskot olivat harvoja hyvin yhteensopivia osia. Eivät mallin osat valurangoissakaan tarkemmin tutkiessa kyllä vakuuta. Paljon purseita ja pehmeää valujälkeä. Kirkkaat osatkaan eivät vastaa tämän päivän yleistä tasoa. Kineticin sarjojen hinnatkin ovat korkeat verrattuna moneen muuhun valmistajaan. Mikäli Kineticin listalta löytyy joku omaan mielenkiintoon kuuluva aihe,josta ei muilla valmistajilla mallia ole,suosittelen odottamaan,jos sellainen ilmestyisi. Tämän ja aloittamani Sea Harrierin perusteella en Kineticin sarjoja rakentamista varten ostettavaksi suosittele. Valmiiksi aion sen ja Super Etendardinkin jossain vaiheessa saada,kun olen ne kerran ostanut. Ensin jotain hieman rentouttavampaa väliin. Antille taas suuret kiitokset kuvista,itse kun en osaa niitä ottaa…

Kommentit

AJ 18.9.2017 10:43 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Vaikeuksista huolimatta olet rakentanut ja viimeistellyt upean I° Escuadrón Aeromóvil "Avutardes Salvajes" laivueen Dagger A:n, C-418! Kaikinpuolin hieno lopputulos, maalaus on erityisen tyylikäs!

Kiitos hyvästä rakentamiskuvauksesta, se on erittäin opettavainen. Taas tuli ylläri, kun kerrot kaikista vaikeuksista rakentamisessa. Nimittäin minulla odottaa sama Kinetic:n 1/48 Mirage IIIEBR / IIIEA / IAI / M5 Dagger South America, tuotekoodi K48052 rakentamista joskus…Samoin rakentamista odottaa sama Kinetic:n SHAR kertaa 2 kpl:tta; 1/48 Royal Navy Sea Harrier FRS1, tuotekoodi K48035 sekä myös Kinetic:n 1/48 Super Etendard / Super Etendard Modernise tuotekoodi K48061. Lienee pakko hakea sarjat varastosta ja tsekata onko kaikki osat valurunkoineen boxeissa… toivottavasti on…

Mick Evans:lla ei ole kuitenkaan ollut vastaavia ongelmia ko. Kinetic:n Mirage/Dagger sarjan kanssa www.hyperscale.com/2017/features/dagger48me_1.htm tai sitten hän ei vain kerro totuutta…

Työn alla on parhaillaan Kinetic:n 1/48 F/A-18C Hornet "U.S. Navy, Swiss Air Force, Finnish Air Force & Top Gun", tuotekoodi K48031, enkä ole siinä vielä kohdannut mitään erityistä ongelmaa, saa nähdä tuleeko jotain vielä eteen…

Joka tapauksessa jo on ollut savotta ja vaikka sanot ettet ole tyytyväinen, mielestäni saat olla tyytyväinen, kun sait taisteltua mallin valmiiksi ja lopputulos on joka tapauksessa huikea - erittäin hieno lekomalli esikuvastaan - kaikinpuolin hieno suoritus ja hieno Dagger sukomalli! Antille myös kiitokset hienoista kuvista! Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommentista AJ. Lukaisin tuon linkittämäsi Mick Evansin rakentelukertomuksen ja ei kyllä kuulosta yhtään tutulta. Omasta sarjastani tuon perusteella sitten tosiaan puuttui Mk.82 pommit sisältänyt valuranka. Vilkaise omista sarjoistasi erityisesti ohjaamon kuomut. Tässä ja omassa Sea Harrierissani ne eivät ole kovinkaan hyvää valua. Mukava kuulla,että Hornet menee paremmin kasaan. Super Etendardia olen hieman aloittanut ja sen suhteen olen varovaisen optimistinen. Tähän asti osat ovat sopineet hyvin yhteen.
Tero Tyni 18.9.2017 20:11 Vastaa lainauksella
Hieno Dagger! Ja taisteluvoitto.

Sinänsä Mk82:n puuttuminen ei vaikuta autenttisuuteen, sillä argiet käyttivät espanjalaisia Expal-pommeja Falklandin kahakassa. Linkki: www.hannants.co.uk/product/SBS48049

Tämä Kineticin malli odottaa hyllyssä ja saman valmistajan Kfir käytännössä tehty. Olet täysin oikeassa että työtä nämä vaatii. Kuulemma silti Mach2 voittaa Kineticitkin.
Upean siistiä työnjälkeä ja loistavat kuvat! Tuon rakentamisselostuksen jälkeen tuntuu uskomattomalta että lopputulos on noin huikean hieno! Kaikki kohdallaan, pidän!
AJ 18.9.2017 23:44 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Ottaen oppia rakentamiskuvauksestasi kaivelin varastostani yllä jo mainitut Kinetic:n 2xShar, SuE, Mirage/Dagger, sekä Hornet, jota pikkuhiljaa rakentelen ja vielä F-16XL (Skunkmodels, Kinetic:n omistama tuotemerkki) sarjat esille ja tutkailin niitä. Vertailusarjaksi otin Eduardin tunnetusti hyvän Bf 110 Royal Class sarjan. [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/71/54/137154.jpg[/img]
Onnekseni kaikki osat olivat tallessa valurungoissaan. Valut ja detailit olivat hyviä; F-16XL, SuE ja Hornet Edun Bf 110 RC:n tasolla ja Mirage/Dagger sekä SHAR likipitäen. Ei purseita, eikä mitään valumia tai mitään muutakaan ongelmia. Kaikki Kinetic:n em. sarjat vaikuttivat hyviltä. Nostaisin kuitenkin Skunkmodels:n F-16XL:n näistä parhaaksi Kinetic:n sarjaksi, mutta se on vain mielipiteeni. Kaikki lasi/kirkasosat eli ohjaamojen kuomut, valot yms… olivat top notch, ei mitään moitetta. Summa summarum, lienen onnekas, mutta kaikki Kinetic:n sarjani olivat sekä laadultaan, että valultaan moitteettomia eli kaikin puolin vähintäänkin hyviä, jolleivat jopa erinomaisia.

Toinen asia on sitten osien sopivuus ja istuvuus, kun niitä alkaa rakentamaan. Tähän asti ainakin Hornet-sarja on ollut moitteeton rakentaa, mutta olen vasta alkutaipaleella. Nähtäväksi jää mitä ongelmia eteen tulee, jos niitä edes ylipäätään on tullakseen (ainakin rakentajasta eli minusta johtuvia probleemeja tulee aivan varmasti). Muiden Kinetic.n sarjojen SHAR, SuE, Mirage/Dagger ja F-16XL rakennettavuuden osalta en osaa vielä sanoa mitään.

Kenties minua on onnistanut, kun olen saanut premium-kunnossa olevat sarjat (sarjoja on kuitenkin useita, eikä niissä missään ollut edellä kuvatun mukaisesti ongelmia), ainakin laatikosta käsin katseltaessa; yhtä olen jo rakentanut ilman ongelmia.

Teeman höysteeksi tuttuja Falkland War opuksia [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/13/71/55/137155.jpg[/img]

Tero, Argit käyttivät kaikkia mahdollisia pommeja, mitä oli käsillä ja saatavilla; kuten esim. jenkkien Mark 82, Mk 82 Snake Eye, Mk 117, brittien GP 500lb MC (ja GP 1000lb MC) sekä espanjalaisten EXPAL BRP-250 Retarded pommeja. Periatteessa espanjalaisten EXPAL pommit tuolloin olivat brittien GP ja etenkin amerikkalaisten Mk 80 sarjojen pommien kopioita; "EXPAL develops, manufactures a wide range of aviation bombs, such as conventional bombs, American MK 80 series bombs".

Joka tapauksessa erinomaisen upea IAI Dagger sukomalli näyttävässä camossa - huipputyötä! Parhain terveisin, AJ
Tero Tyni 19.9.2017 10:47 Vastaa lainauksella
AJ, tuo on hyvä tieto noin mallirakentajan kannalta, sillä onhan varaosalaatikossa useimmin juuri amerikkalaisia ja brittiläisiä pommeja. Noita Expaleja on kai lähinnä tuo linkitetty resiinisarja.
Onnittelut! On ollut kova rakennusprojekti, mutta lopputulos on erinomainen!
YT
Kalle
Kiitokset sanallisesta palautteesta myös Terolle,Markulle ja Kallelle. Mukava kuulla,että tekeleeni miellyttää. AJ,minulla on ehkä ollut puolestaan huonoa tuuria näiden Kineticin sarjojen kohdalla. Takomin kohdalla tuuri on sitten ollut parempaa,koska netin perusteella joillain on ollut ongelmia myös niiden laadun kanssa. Osia joiden valu on jäänyt puolitiehen,puuttuvia valurankoja ym. Ainahan uusilla valmistajilla tosin on alkuun ongelmia. Muistan vielä ensimmäiset Dragonin panssarimallit,jotka eivät rakennettavuudellaan mallaria hemmotelleet. Toivottavasti myös Kineticin sarjojen laatu paranee ja maanantaikappaleet jäävät pois.
AJ 19.9.2017 23:47 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Sinulla lienee tosiaan ollut surkeaa tuuria eri sarjojen suhteen; kenties ostopaikallakin on merkitystä. Omat Kinetic:n sarjat tuli hankittua parina könttänä suoraan Kinetic:ltä eli Lucky Models:sta; he eivät tohtine brändi-imagon takia lähettää kuraa (maanantai tai perjantai kappaleita) asiakkaille. Näin ainakin olettaisin, sillä mikään yritys ei tahtone ehdoin tahdoin liata kotipesäänsä. Pitkän tukku- ja jälleenmyyntiketjun päähän puolestaan aivan varmasti joutunee ja mahtunee väkisinkin ne maanantai tai perjantai kappaleet. No, onhan sitä joskus Lucky:ltakin tullut jotain kuraa, mutta he ovat nopeasti paikanneet virheensä - sama pätee saksalaiseen isoon peluriin MBK:hon.

No joo, oli miten oli, hieno työnvoitto kaikista vaikeuksista huolimatta. Kuten jo edellä sanoin, saat olla hyvin tyytyväinen hienoon suoritukseen; huippumallihan tuo IAI Dagger sukomallisi on. Kiinnostaisi tietää nuo Tamiyan värisävyt ja sekoitussuhteet, jotka sotkit silmämääräisesti - laitoitko mihinkään ylös sekoitussuhdetta. Kysyn siksi, koska värisävyt ja maalaus Daggerissasi on ehdottomasti upea. Huipputyötä Veli-Matti!

Tero, Argentiinallahan on kohtuullisen pitkä historia brittikoneiden osalta; esim. Avro Lancaster, Avro Lincoln, Gloster Meteor F.4 ja BAC Canberra B.62, joten jo sitä kautta argiet saivat ainakin brittien GP (General Purpose) 500lb ja 1000lb MC (Medium Capacity) pommeja. Puolestaan amerikkalaisten koneiden, kuten NA F-86F Sabre ja Douglas A-4B/C Skyhawk mukana tuli paljon ainakin Mk 117, Mk 81, Mk 82, Mk 82 Snake Eye ja Mk 83 (kenties myös Mk 84 ja GBU-12 Paveway II) pommeja. Ranskalaisten Mirage IIIEA mukana tuli ainakin Matra Durandalin 200kg RPB pommeja (kiitoradanläpäisypommeja) ja Dassault-Breguet Super Étendard:n mukana viisi Exocet, AM39 merimaaliohjusta; tiettävästi Ranska ei toimittanut muita pommeja ja ohjuksia Argentiinalle. IAI Daggereiden mukana Israelista tuli ainakin brittien GP 540lb MC ja amerikkalaisten Mk 117 ja GBU-12 Paveway II pommeja. Tähän sitten päälle vielä espanjalaiset (britti- ja jenkkikopio) pommit, ainakin EXPAL BR-250, BRP-250, BRP-250 Retarded ja BR-500. Nuo pommiripustimet/kiinnikkeet olivat NATO-standardia Skyhawk, Mirage, Super Étendard ja Dagger koneissa (ja tarvittaessa helposti kentällä modattavissa), joten periaatetasolla kaikki yllä mainitut pommit sopivat kaikkiin argentiinalaisten em. käytössä oleviin koneisiin; poikkeus on Exocet-ohjukset, jotka sopivat vain SuE:een. Joten kyllähän argentiinalaisilla oli pommeja mistä valita - mallirakentajan kannalta kiva juttu. Varmasti unohdin vielä jonkun käytössä olleen pommityypin. Toivottavasti tästä off record pommijorinasta oli edes jotain hyötyä.

Parhain terveisin, AJ
Moi AJ,maalien sekoitussuhteita en laittanut ylös,koska sotkin sävyt tosiaan silmämääräisesti. Ruskeaan käytin Tamiyan XF-3 Flat yellow,XF-60 Dark yellow ja XF-64 Red brown sävyjä. Vaaleampi vihreä on XF-58 Olive green,johon lisäsin hieman valkoista. Tumma vihreä on XF-27 Black green,johon lisäsin valkoista. Harmaa on sotkettu valkoisesta ja mustasta. Ensimmäiseen yritykseen ruskealla en ollut tyytyväinen ja muutin sävyä hieman ja ruiskutin sen uudestaan.
AJ 21.9.2017 08:12 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Ok, kiitos tiedosta. Parhain terveisin, AJ
Komea Dagger, kaikin puolin siisti ja tasapainoinen lopputulos. Kerroit sekoittaneesi värit silmämääräisesti. Ja hyvin olet siinä onnistunut. Kuinkahan lähellä USAFn SEA sävyjä originaalivärit ovat olleet.

E-P
Kiitos kommentista E-P. Totta tosiaan,kun nyt mainitsit,niin argentiinalaisten kaavio tosiaan muistuttaa jenkkien SEA kaaviota ja sävyjä. Lieneeköhän sattumaa?
AJ 23.9.2017 00:04 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti ja E-P,
E-P hyvä havainto USAF:n SEA värisävyistä, eipä ole aiemmin tullut mietittyä yhtäläisyyttä.

USAF Vietnam (SEA) Federal Standard värisävyt olivat seuraavat:
US Dark Green (Forest Green), FS 34079
US Light Green, FS 34102
US Tan (Brown), FS 30219
Camouflage Grey (Light Grey), FS 36622

Yleensä Argentiinan Dagger:n ja Mirage:n värisävyt ilmaistaan vain seuraavin yleisvärisävyin:
Verde Oscuro (Dark Green), Verde Medio (Medium Green), Marrón Medio (Tan), ja Blanco (White/Light Grey).

Argentiinalaisten lähteiden mukaan FAA Federal Standard värisävyt (esim. Dagger ja Mirage) olivat seuraavat:
Verde Oscuro eli Dark Green (Forest Green), FS 34079
Verde Medio eli Medium Green (Green OD aka Light Green), FS 34102
Marrón Medio eli Tan, FS 30219
Blanco eli White/Light Grey (Light Grey), FS 36622

Verrokkina IAF Federal Standard värisävyt (esim. Nesher ja Phantom) olivat seuraavat:
Green (Medium Grey Green), FS 34227
Sand (Middlestone), FS 33531
Brown (Tan), FS 30219
Light Blue, FS 35622

Kuten ylläolevasta voi päätellä E-P osui aika lähelle havainnossaan, sillä USAF Vietnam (SEA) Federal Standard värisävyt ovat 1:1 FAA Federal Standard värisävyjen kanssa; eli

US Dark Green (Forest Green) = Verde Oscuro, FS 34079
US Light Green = Verde Medio, FS 34102
US Tan (Brown) = Marrón Medio, FS 30219
Camouflage Grey (Light Grey) = Blanco, FS 36622

Aivan kuten Veli-Matti epäilee tämä ei voi olla sattumaa. USA lienee todennäköisesti toimittanut lekomaalit Argentiinalle.

Huomionarvoista on, että kaksi värisävyä ovat myös samat kuin IAF:n.

Brown (Tan) = Marrón Medio, FS 30219
Light Blue = Blanco, FS 35622

Federal Standard värisävyt: www.federalstandardcolor.com

Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä. Parhain terveisin, AJ
Usein kun rakennuskuvauksessa kerrotaan rakennusprosessin olleen syvältä ja poikittain, on tuloksena upea malli. Tämä ei ole poikkeus, vaan Dagger näyttää erittäin onnistuneelle. Värisävyistä en voi sanoa muuta että camo näyttää hienolle. Onneksi et laittanut mallia jätehuollon käsiteltäväksi, koska lopputuloksessa ei ole mitään valitettavaa!
Kiitos kommentista Janne. :) Toivottavasti saan Kineticin Sea Harrierin onnistumaan edes näin hyvin…
Tero Tyni 27.9.2017 12:15 Vastaa lainauksella
Kineticin Sea Harrierissa erityisen ongelmallinen on etulaskutelinekuilu, jota saa hioilla etu- ja alareunoistaan ennen kuin solahtaa eturunkoon paikalleen. Koko mallin on sitten ollut tätä normaalia Kinetic-sovittelua, mm. siiven kiinnityksessä runkoon piti kuivasovitella ja viilailla kunnolla ennen kuin on kohdillaan.
Kiitos vinkistä Tero. Siiven huonon sovitteen huomasinkin,ennen Sea Harrierin osien päätymistä takaisin laatikkoon. Hyvä tietää jo valmiiksi,että ongelmia tulee myös etulaskutelinekuilun kanssa. Miten muuten kuomu sopi paikoilleen? Eilen kasailin sen verran Kineticin Super Etendardia,että voin sanoa soviteongelmien piinaavan myös sitä.