Le Cerf
Seitsenvuotisen sodan jälkeen (1756…1763) huomattiin Ranskassa että laivasto perustui liikaa suuriin, jopa 118 tykin sota-aluksiin. Pienimmät alukset olivat korvetteja, kahdestatoista neljääntoista tykin aluksia, joilla oli miehistöä sadasta sataankahteenkymmeneen mieheen. Kuitenkin nämä alukset olivat suhteellisen suuria ja kalliita rakentaa ja ylläpitää, ja niinpä alettiin etsiä ja kehittää pienempiä, halvempia ja keveämpiä aluksia, joilla kuitenkin olisi riittävästi tulivoimaa pitää rannikot vapaina Englannin kanaalin saarilta tulevista salakuljettajista.
Jo aikaisemmin oli Englannissa rakennettu useita kevyitä sloop-of-war aluksia, jotka olivat yksimastoisia ketteriä ja hyvin purjehtivia, ja koska oli saatu muutama tällainen kaapatuksi, päätettiin seurata englantilaisten esimerkkiä.
Niinpä vuosina 1756…1781 rakennettiinkin yhteensä 27 tällaista alusta, jotka aluksi olivat noin 15 metrin pituisia ja varustettu kuudella 3-pounder tykillä. Aluksia rakennettiin Dunkerquen, Lorientin, Bordeauxin ja Saint Malon telakoilla.
Myöhemmin rakennettujen alusten koko ja tulivoima kasvoi huomattavasti, viimeisten ollessa 26 metrin mittaisia ja varustettu kahdeksallatoista 6-pounderin tykillä.
Kutteri Le Cerf oli eräs näistä jälkimmäisistä. Se oli rakennettu Saint Malon telakalla. Alus valmistui 1779 ja sen päämitat olivat: pituus 26,27 m, leveys 8,45 m, syväys 3,72 m ja uppouma n. 300 tonnia. Se oli varustettu aluksi kahdeksallatoista 6-pounder tykillä, mutta myöhemmin keulaan lisättiin vielä 2 kpl 8-pounder tykkiä. Miehistöä aluksella oli n. 150 miestä.
Etsiessäni uutta projektia Clara Mayn jälkeen, kiinnostuin tästä ranskalaisesta yksimastoisesta aluksesta, jonka piirustukset löytyivät ranskalaiselta Ancre kustantamolta. Dokumenttipaketti sisälsi kiitettävän paljon tietoa laivan historiasta, sekä piirustukset yhteensä kahdellatoista eri "lakanalla". Ne oli piirretty 1:48 mittakaavaan joka sopi minulle hyvin, koska aikaisemmin tekemäni laiva oli tehty samaan mittakaavaan.
Itse malli on tehty perinteisesti vaneristen muotokaarien päälle. Pääasiallinen rakennusmateriaali on abachi, josta kaikki kylki- ja kansilankut on sahattu. Tykkien lavetit ovat kirsikkaa, perän koristelut boxwoodia. Osto-osia ovat tykkien putket jotka ovat messinkiä, sekä monilukuiset plokit ja takilointilangat. Purjeet on tehty valkoisesta puuvillakankaasta. Ne on värjätty veteen sekoitetuilla akryyliväreillä ja pienellä määrällä tavallista erikeeperiä.
Tavallisuudesta poiketen ranskalaisten kuttereiden rungot oli tehty limisaumaisina. Tämä aiheutti aluksi ongelmia, mutta oli lopulta helpompi toteuttaa kuin tasasaumainen runko, koska kylkilankutuksen ei tarvitse olla aivan viimeisen päälle sovitettu.
Tuolla muutama kuva lisää: modelshipworld.com/index.php?/gallery/album/1724-french-cutter-le-cerf-in-148-scale/
Tuttua Piilola-laatua. Tosi kauniisti tehty, ja ensin luulin tätä rakennussarjaksi. Kunnes luin tekstin. Näin ensi ruikkasulla en näe mitään moitittavaa, puutyö hivelee silmiä. On suuri rikkaus, että osaa tehdä piirustuksista aluksen. Arvostan todella, verrattuina ostettuihin muovimalleihin.
Tosin niitäkään en moiti, monta kertaa ihastellut näitä muovisia aluksia, esim torpeidoveneitä, kuinka hyvin tehty. Eli maalattu todella aidon näköiseksi. Saati muita malleja. Varsinkin panssarivaunuja. Tästä ei pidä vetää hernettä nokkaan, yritin vain tuoda esiin mallarin taidot. Ketään yhtään dumaamatta.
Kiitos kommenteista Jukka! Ei se skrätsimallin teko piirustusten mukaan niin kamalan vaikeeta ole, ehkä pitkäjänteisyyttä tarvitaan kuitenkin hippusen enemmän kuin tekemällä rakennussarjasta. Ja harjoittelua kyllä tarvitaan. Minullakin tuo limisaumarungon tekeminen meinasi tyssätä ihan alkuunsa, kun kylkilaudat eivät millään tahtoneet osua kohdilleen. Kolmannen yrityksen jälkeen paiskasin koko rungon roskikseen, kuitenkin haettuani sen seuraavana päivänä pois sieltä, alkoi työ sujua.
Ja minäkin arvostan tosi paljon muovimallien tekijöitä, varsinkin heitä jotka parantelevat mallejaan runsailla lisäosilla. Ja erityisesti huipputason maalaustaitoja, joita itse en koskaan ole hanskannut kunnolla. Ehkä juuri sen vuoksi olenkin lähtenyt tälle skrätsilinjalle.
Upea laivamalli ja hieno kädentaidon näyttö :)
Syvä kumarrus Sinulle Matti komiasta mallista :)
T Anne ja Marko
P:S. Todellakin limisaumainen laivanrunko vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta myöskin opettaa siihen :)
Kiitos mukavista kommenteista Anne ja Marko. Näinhän se on että tässä harrastuksessa ei koskaan ole täysin oppinut, aina löytyy uutta opittavaa. Mutta sehän se on tämän jutun suola.
Mä kävin tuolla albumissa tiiristelemässä noita tykkejä. Ne on todella aika aidon näköisiä laivatykkejä. Niinikään huomasin että olit joutunut valmistamaan erilaisia työkaluja limisaumausta varten. Aika vaikuttavaa.
Lopputulos on joka suhteessa upean näköinen ja ehdottomasti viikon mallin arvoinen mielestäni.
Terve Henry, kiitti kommenteistasi. Joo, pitkään mietin miten saisin noita kylkilautoja tuetuksi ulkopuolelta koska en halunnut tehdä niihin mitään reikiä. Naulat olis tietty olleet helpoin ratkaisu, mutta sitten keksin nää kaaren malliset tuet. Hyvin toimivat tuossa tarkoituksessa.
Vaikka olenkin tehnyt muovimalleja dioraamoihin, ymmärrän kyllä kun näen todella vaikuttavaa puumallityötä!
Superhoplaa Matille!!!
yst.terv. Seppo V
Kiitos hauskasta kommentistasi Seppo. Myös minä arvostan suuresti dioraamoja ja niiden tekijöitä. Usein näkee dioraamoja joissa on mielettömän paljon yksityiskohtia, ja todella hyvin maalattuina ja vanhennettuina. Kateeksi käy.
Moi Matti, Helppoa yhtyä kaikkiin kehuihin yllä - upeaa ja loistavaa käsityötä. Tykkään kaikessa tässä; mainio historiikki, joka avaa asiaa tuntemattomallekin taustan laivamallin esikuvasta, lyhyt ja ytimekäs rakentamiskuvaus (voisi olla paljon pidempikin ottaen huomioon projektin vaativuus ja skrätsimallin teko piirustusten mukaan; toki avaat tätä myhemmin kommenteissa lisää) ja kaikinpuolin aivan mieletön lopputulos!
Hatun nosto ja syvä kumarrus; kuten Henry osuvasti edellä totesi ehdottomasti viikon mallin arvoinen! Ihailtavaa rakennustaitoa! Viisi staraa ***** Parhain terveisin, AJ
PS Kiitos vielä linkkikuvista!
Monet kiitokset taas kommenteista ja tähdistä A Lappalainen ja AJ. Tuo rakennuskuvaus on mielenkiintoinen juttu, minusta on ollut aina mukava kertoa käsillä olevan mallin kehittymisestä näillä sivustoilla. Kuitenkin on usein näyttänyt siltä että se on enemmänkin yksinpuhelua, harvoin tulee teksteihin mitään kommentteja tai kysymyksiä. Tämän vuoksi päätin tämän mallin kohdalla luopua siitä ja esitellä ainoastaan lopputuloksen. Hieman parempi on tilanne tuolla Modelshipworld sivustolla, siellä ihmiset tuntuvat olevan enemmän kiinnostuneita eri rakennusvaiheista. Mene ja tiedä, ovatko sitten maailmalla avoimempia kuin me jöröt suomalaiset.
No ehkä täytyy parantaa tapansa ja avata rakennusblogi seuraavan mallin kohdalla. Mitä todennäköisimmin se tulee olemaan vuonna 1919 Varkaudessa rakennettu S/S Maaninka niminen höyrylaiva, josta aion rakentaa toimivan radio-ohjatun mallin. Onnistuin saamaan käsiini kopion alkuperäisestä runkopiirustuksesta, mutta kansirakenteiden kuvat ovat vielä metsästyksen alla.
No on upea, ei voi muuta sanoa. Vaikka kyseessä olisi rakennussarjasta tehty malli, olisi se silti huipputyötä. Se että kyse on skrätsimallista nostaa ainakin minun arvostuksen huippuluokkaan. Kyllä tätä mielellään tarkastelisi lähempääkin. Ja kirjoita ihmeessä rakennusblogeja jos jaksat! Mielelläni niitä lukee, vaikka kommentoitua niitä ei aina tulisikaan.
Kiitokset Janne kommenteista. Lähempää tarkastelua varten ajattelin viedä mallin näytille vasta kotikaupungin (Lahden) näyttelyyn. Mutta sinnehän on aikaa vielä lähes vuosi, joten ehkä jo aikaisemminkin tulee osallistuttua johonkin näyttelyyn, saas nähdä.
Ja hyvä että minun sepustuksillani on jatkossa ainakin yksi lukija, hyvä niin.
Hei Matti,SS Maaninka on savonlinnassa nykynimeltään Paul Wahl.Tuo upea höyrylaiva kävi Sulkavalla kaksi kesää sitten höyrylaivapäivillä.Luulempa että kun otat yhteyttä nykyomistajaan saat varmasti kaikki tiedot mitä tarvitset.Laiva talvehtii Savonlinnassa.
T.Marko ja Anne
www.vipcruise.infoTervehdys Anne ja Marko, tämä onkin jo tiedossa. Sain laivan runkopiirustuksen juuri aikaisemmalta kapteenilta Asikaisen Matilta. Hän kertoili laajemminkin laivan historiasta, ja antoi samalla vinkkejä sen rakenteista. Ja tuli kesällä myös käytyä lyhyellä risteilyllä Paul Wahlilla Savonlinnassa, sekä otettua siitä lukuisia valokuvia.
Sinulla onkin laivanrakentajan "ihannetilanne",kun sait alkuperäiset piirustukset.Meillä on sama juttu Norppa kympin kanssa kun saimme piirustukset suoraan suunnittelijalta ja veistämöltä,valmistus vain hieman kestää,jo 6s vuosi menossa;).
T.Marko ja Anne
Näinhän se on. Kuitenkaan tuossa piirustuksessa ei ole läheskään kaikkia kaarien piirustuksia, vain muutama kaari keulasta ja perästä, sekä jokunen keskilaivasta. Näinollen siis joutuu arpomaan melkoisen joukon kaaria tuonne välille, mutta eiköhän siitäkin selvitä.
Ja tarkoitus olisi tehdä rungon positiivimuotti ensin polyuretaanivaahdosta, päällystää se lasikuidulla ja kovertaa ontoksi. Siinäpä tällaiselle puunikkarille taas yllin kyllin uusia haasteita.
Moi Matti, Kyllä minäkin tykkään tavata rakentamiskuvauksia ja uskon että myös useimmat saittilaisetkin. Valitettavasti en aina kommentoi rakentamiskuvauksia ja näin lienee asia muidenkin osalta. Joten kirjoittele vaan rakentamiskuvauksia, mikäli vain jaksat, kiitos - niitä on tosi kiva tavata. Parhain terveisin, AJ
Hyvä juttu AJ, nyt on ainakin kaksi lukijaa mun sepustuksille.
Onnittelut viikon mallista! Oli mielestäni itsestään selvää että tänne sen kuuluu ilmestyä.
Kiitos Henkka sekä kaikki muutkin jotka ovat arvostaneet tätä mun paattia! Tämä antaa taas lisää motivaatiota jatkaa turailua.
Seuraavaksi rakentelun kohteeksi on valikoitunut vähän kuin itsestään vuonna 1919 Varkaudessa valmistunut höyrylaiva Maaninka, nykyiseltä nimeltään Paul Wahl. Tähän pyrin soveltamaan minulle aivan uutta rakennustekniikkaa: Eristevaahdosta tehtyä ja lasikuidulla päällystettyä runkoa. Saas nähdä kuinka äijän käy. Kovasti olen myös pohdiskellut tehdä pienen kaksipyttyisen höyrykoneen tätä vauhdittamaan, mutta tämä on vielä harkinnassa.
Moi Matti, Komppaan Henryä Onnitteluissa; olihan se itsestäänselvää, että näin upeasta laivamallista täytyy tulla viikon malli. Onnittelut ehdottamasti ansaitusta viikon mallista! Parhain terveisin, AJ
PS Jos jaksat kirjoittaa seuraavaan malliisi, höyrylaiva Maaninkaan, pitkänkin rakentamisselostuksen, niin mielellään sen tavaa. Kiitos jo etukäteen!
Onneksi olkoon Matti, Viikon mallista!!
Kiitokset onnitteluista AJ ja Seppo.
Ja nyt tuli paineita kun pitää kirjoittaa rakennusblogi tulevasta projektista. No ihan mukavaahan se on, mielelläni minä jaan kokemuksiani jos niistä jotain hyötyä muillekin on.
Tutustu myös näihin
22.6.2017 • risto.kuhnoHöyryroomuHaastava rakentaa vähill…
18.11.2018 • Joonas JuutiTitanicPitkästä aikaa tuli ispiraatio vihdoin…
15.10.2017 • Olli-Pekka ImmonenUss Ingraham FFG-61Eipä hetkeen tullutkaan mitään…
20.5.2013 • M. PajulahtiMare NostrumEspanjalainen kalastusvene
20.7.2012 • Jaska RissanenPintaKolumbuksen toinen karaveli
2.5.2010 • PorePrinz EugenTrumpeterin loistava ison skaalan…
14.2.2014 • PoreU 552Vanhempaa tuotantoa vuodelta 2004…
6.3.2011 • Harry TulonenBismarckElokuussa 1940 valmistui…
16.10.2019 • Jari LievonenIJN FushimiTykkivene Keltaisella joella
13.11.2019 • Jaakko LuomaRMS TitanicJuhlavuosimalli, joka sisälsi…