Pienoismallit.net

Scania LBS 141

Erikoiskuljetus

Laitetaan tämä nyt tännekin nähtäville. Tarkempi rakennusselostus on luettavissa Mallixin numerosta 2/2017, joten kovin pitkää selostusta en tähän kirjoita.

Malli esittää pitkien esineiden kuljetukseen tarkoitettua yhdistelmää, joka kulkee nakkikärryn nimellä. Kuljetettava kappale lepää osin vetoauton ja osin perävaunun päällä muodostaen samalla ikäänkuin perävaunun rungon. Kuljetettavan kappaleen pituutta rajoittavat siis oikeastaan vain sähköjohtojen ja ilmaletkujen pituus. Takavaunun akseli voi olla ohjautuva tai pakko-ohjattu. Tässä vaunussa lavaa voi kääntää suhteessa akselistoon lavan alle sijoitetun kääntösylinterin avulla. Yhdistelmän takapäätä voi näin ollen ohjata erikseen esim. risteyksissä. Ilman kuormaa yhdistelmä kulkee lyhyenä täysperävaununa, siksi autossa on vetokytkin ja kärryssä vetoaisa.

Nykyään pitkiä esineitä kuljetetaan erilaisilla jatkorunkoisilla perävaunuilla, jolloin paluukuormien kuljetus helpottuu lyhentämällä vaunu normaalimittoihin. Silloin kun jatkokärryistä ei nähty vielä edes unta, käytössä oli tämä vanhempi konstruktio. Siksi ykkössarjan Scania saman aikakauden tuotteena soveltui vetäjäksi vallan mainiosti.

Vetoauto on Hellerin kaksiakselisesta Scaniasta muokattu, Italerin nostotelillä varustettuna. Krominkiiltoa on karsittu rankalla kädellä ja varusteita suomalaistettu.

Kuormana oleva putki ei yritä olla mikään tietty esim. savupiipun osa tms., koska sen olisi heti pitänyt olla oikeanlainen. Se on kyydissä lähinnä selventämässä toimintaperiaatetta. Mallin pituutta rajoitti käytettävissä oleva vitriini. Kuorman leveys taas täytyi pitää korkeintaan 10 cm:ssä ettei ole tarvetta ylileveän kuljetuksen valoille.

Suuri kiitos hyvistä kuvista Niko Puumalaiselle, ja referenssikuvista, teknisten yksityiskohtien ja toimintaperiaatteitten selvityksestä tätäkin kautta Mikko Ikäläiselle, Mikko Hukkaselle ja Marko Pehkoselle.

Kommentit

Moro!
Ihmettelin Lahden näyttelyssä hermeettisen pitkää kuljetustuubihässäkkää että "mikäköhän toikin on?", mutta nyt se selvisi. Ajatuksia herättävä pienoismalli ja hyvin tehty. Tässä on jotenkin dioraama samassa paketissa itse mallin kanssa.
t. Mikko
Kerrassaan mainoi malli ja siinä toteutuu lähihistoria ja mallarin kyky rakentaa, sekä ammattirahtarin mielenkiinto omaan työhönsä.

Jo tuon aikakauden pelkät nupit ovat sitä jotain puhumattakaan erikoiskuljetuksista. Tarkkaa työtä jokainen palikka. On otettu huomioon kuorman sitomisesta lähtien kaikki. ( Millä nuo kuorman alla olevat tukipuut ovat kiinni alustassa?).
Lisää tunnustusta tulee kahden mallin "yhdistämisestä" ja skrätsinä tehdyistä osista, joita ei liene vähäinen määrä.

Näemme sitten livenä Kuopiossa tämänkin, oletan.
Kiitoksia paljon kommentoineille.
Timo Rissanen kirjoitti:
( Millä nuo kuorman alla olevat tukipuut ovat kiinni alustassa?)
Tarkoitatko mallia vai esikuvaa? Kyseessähän on nelosparruista todennäköisesti naulaamalla (mallissa Kiilto B3:lla) kasattu pukki, jonka pääasiallinen tarkoitus lienee estää putken vieriminen siinä vaiheessa kun vanttiketjuja kiristetään. Estäähän se jonkin verran sivuttaisliikettä sidonnan jälkeenkin. Esikuvassa se tuskin on millään kiinni lavassa, niinkuin ei mallissakaan. Putki on kiinni vain noilla ketjuilla, hartsivantteja ei vain uskalla vääntää järkyttävän tiukalle.

Kuopion näyttelyssä esillä, ellei mitään maailmaa mullistavaa tapahdu.
Henkka H 27.9.2017 23:12 Vastaa lainauksella
Tosi hieno malli. Kotimaisuus aina viehättää ja tuo nupin konstailematon asiallinen "Suomi-ilme" on tosi sympaattinen. Näitä on aikoinaan nähty livenä.
Hyvin olet autenttisuuden tavoittelussa onnistunut. Malli detaljeineen edustaa pikkutarkasti sitä aikakautta, jota sen on tarkoitus kuvastaa. Maltillinen säistäminen osaltaan kertoo yksilöstä, josta omistaja pitää huolta mutta jolla kuitenkin on jo työvuosia ja kilometrejä takanaan.

Näitä arjen työkaluja täällä malleina katselee ihan ilolla, kun tarjonta tälle saitille tahtoo painottua paremminkin kromin kiiltoisiin megagiga ohjaamollisiin Show truckeihin. Siksi realistinen hyvin toteutettu kokonaisuus ansaitsee kunnon pisteet.
[/quote]
Tarkoitatko mallia vai esikuvaa? Kyseessähän on nelosparruista todennäköisesti naulaamalla (mallissa Kiilto B3:lla) kasattu pukki, jonka pääasiallinen tarkoitus lienee estää putken vieriminen siinä vaiheessa kun vanttiketjuja kiristetään. Estäähän se jonkin verran sivuttaisliikettä sidonnan jälkeenkin. Esikuvassa se tuskin on millään kiinni lavassa, niinkuin ei mallissakaan. Putki on kiinni vain noilla ketjuilla, hartsivantteja ei vain uskalla vääntää järkyttävän tiukalle.

Kuopion näyttelyssä esillä, ellei mitään maailmaa mullistavaa tapahdu.
[/quote]
Niitäpä juuri siis mallissa. Ja jos vantit on hartsia, niin ei niitä tosiaan voi kiriä. Mutta ei ne kovin löysällä olekaan.

Viikon Malli, oletan.
Elävänäkin nähtynä vaikuttava iso pienoismalli, jossa monimateriaalinen tuntu saatu hienosti esille. Kuvatkin tekevät oikeutta komealle mallille.
Kiitoksia positiivisista kommenteista! Kuvat näköjään onnistuu kun niitä ei mene ottamaan itse.;)
Onnea Antti Viikon Mallista.
AJ 9.10.2017 17:50 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Sinulla on hienosti hallussa tuo raskas kalusto. Kuvat maasto- tai maatietaustalla, niin uppoisi täysin aidosta pelistä - huippumallausta!

Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Parhain terveisin, AJ
Suuret kiitokset! Tässähän tuntee onnistuneensa.
Upea malli!

Onnittelut ansaitusta viikon mallista!
Kiitokset, Marko.
maxres 20.10.2017 16:42 Vastaa lainauksella
On komea malli!

Hellerin Scania ei liene mukavimmasta päästä rakentaa, Italerin runko helpotti varmasti vähän elämää.

Asvaltinmusta alusta olisi ollut vielä piste iin päälle. :)
Kiitoksia. Olin itse asiassa oikeinkin tyytyväinen Hellerin rakennettavuuteen verrattuna vaikkapa Italerin 4- ja R-sarjan Scanioihin. Osat sopivat toisiinsa eikä monia 141:ä vaivannut ohjaamon takaseinän kierous ollut tässä kyseisessä yksilössä kovinkaan paha. Joissain kohdin esim. runkopalkeissa arvelutti kohdistustappien puuttuminen, mutta oikeastaan nekin sai säädettyä paremmin kohdalleen näin. Vetoakselin jousenkannakkeesta eteenpäin runko on siis Hellerin alkuperäinen.

Alustaa mietin pitkän aikaa, maalaanko sen mustaksi. Sitten valikoitui puuvalmis vaihtoehto, kun tästä ei tullut dioraama. Alusta pitää vain yhdistelmän kasassa.