Pienoismallit.net

Talbot Sunbeam Lotus

Kun ralliautot oli rautaa...

Malli esittää Henri Toivosen vuoden 1981 Jyväskylän MM-rallissa ajamaa Talbot Sunbeam Lotusta. Maalia kaksikko Toivonen - Gallagher eivät kuitenkaan saavuttaneet, vaan kilpailu jäi kesken Talbotin virranjakajan rikkouduttua erikoiskokeella 40. Henri Toivosen valitettavan lyhyeksi jäänyt elämä päättyi traagiseen onnettomuuteen Korsikan MM-rallissa 1986. Autourheilun monilahjakkuus oli ehtinyt osoittaa nopeutensa niin rallissa kuin radallakin, mutta juuri kun näytti siltä, että ura oli saavuttanut pisteen, jolloin taistelu rallin maailmanmestaruudesta olisi mahdollista, puuttui kohtalo peliin. Henri Toivosesta lisätietoa kaipaavat löytävät sitä netistä sivukaupalla, mm. wikipediasta.

Malli on suomalaisen harrastajan valmistaman masterin pohjalta resiinivaluna toteuttanut Air-Trax, jonka takana vaikuttavat niin ikään suomalaiset harrastajat. Täytyy todeta, että masterin työstäminen on ollut melkoinen operaatio. Eikä valuhommissakaan helpolla ole päässyt. Osia oli paljon, ja monet niistä todella pieniä yksityiskohtia sisältäviä. Kun sain sarjan käsiini ja tutkin sitä ensimmäisen kerran, tuli tunne, että tämähän taitaa jäädä tekemättä. Aikani ihmeteltyä tartuin kuitenkin toimeen, ja hankinnasta reilun neljän vuoden päästä malli on vihdoin valmis. Koko aikaa ei todellakaan ole käytetty rakentamiseen, vaan malli on välillä maannut useita kuukausia kaapin perällä odottamassa inspiraatiota.

Projektin alussa erittäin paljon aikaa kului osien "kuivasovitteluun". Sarja kun ei ole mitään "klik-klak-kasaan" tyyppiä, niin osien huolellinen sovittelu oli pakkotoimenpide. Viilailua ja hiomista tarvittiin vähän joka paikassa. Sarjassa ei ollut mukana lasiosia, joten sellaiset oli itse leikattava asetaatista. Oikean muodon hakeminen, ja korin fiksailu lasien istuvuuden takaamiseksi otti sekin useamman illan. Resiinin huono puoli on se, että materiaali on melko haurasta. Ja onnistuinkin tuhoamaan useampia osia, eikä ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä uusi styreenistä. Tämä osaltaan hidasti prosessia melkoisesti. Malli on epäilemättä yksi haastavimmista, ellei haastavin rakennettava, mitä mallariurani aikana työpöydälle on päätynyt. Noh, vaikeudet on tehty voitettavaksi…

Kommentit

Aivan täydellisen upea malli jokseenkin haastavasta lähtötilanteesta! Ja ko. auton kuskiin on legenda! Mihinkähän Henkka olisi pystynyt jos ei sitä surullisen kuuluisaa kolaria olisi sattunut…
UPEA!!!!
No ompas se nätti,lekendat ovat mieluisaa nähtävää.
Jonkka 31.8.2017 23:16 Vastaa lainauksella
Haasteet on voitettu hienosti, näyttää todella upealta!
Tämäkin malli oli livenä vielä kuviakin hienompi!! :)
Kuvaustekstin mukaan melkoinen työvoitto, ja komea sellainen. Moottorin detaljointi on erinomainen suoritus! Ja siisti työnjälki näkyy joka paikassa. Mä tästä mitään rakentavaa kritiikkiä keksi, joten nyt sitten vain onnittelut hienosta suorituksesta!