Pienoismallit.net

Eastland WE211 Mavellic

NH90 -kopterin seuraaja

Eastland WE211 Mavellic - NH90 -kopterin seuraaja

Lyhyt historiikki (lähde: viimeisimmän kvanttifysiikan äärettömän vaihtoehtotulevaisuuden vapaat arkistot):
Hieman ennen jälkidigitaalisenajan loppua hankittiin Puolustusvoimiin vihdoinkin seuraaja hyvin palvelleelle NH90 -kopterikandidaatille. Pikaisen tarjouskilpailun seurauksena uudeksi vatkaimeksi tuli tekoälynvalitsema muotovalio Eastland WE211 Mavellic. Hankintaparametreihin oli konahdettu tärkeimmäksi vaatimukseksi maksimaalinen rahtikyky. Mavellic kykeneekin kantamaan yli 40 tonnin rahdin. Se on tosin suunniteltu kuskaamaan kerrostalon korkuisia taistelurobotteja. Laite on kaksipaikkainen - Oma pilotti kunkin roottorin ohjaukseen (mikäli autonominen ajomoodi ei ole päällekytketty). Kopterit hankittiin maavoimille pääasiassa rauhanhommiin ja lentonäytösvetonaulaksi.

Eastland WE211 Mavellic 1/72 (Max Factory)
Japanilainen Max Factory on laatinut ja valanut oikein leppoisasti kasautuvan kopterimallin. Ohjeet ja siirtokuvat ovat selkeät. Muutama kutistumajälki (sink mark) löytyi tarkkaan pintojen heijastuksia tähystämällä, mutta muuten kitin ja hionnan tarve oli minimaalista. Liimaakaan ei kulunut kummoisesti, koska osien sopivuus oli mitä mainioin. Härvelin arvelen olevan 1/72 koossa riittävän mittatarkka ainakin kotinäyttelykäyttöön. Malli täydentää sopivasti alati kasvavaa monimittakaavaista ”Puolustusvoimiemme tulevaisuuden laitehankinnat” -mallikokoelmaa.

Sarja on liimailtu kasaan Tamiya Extra Thin Cement -liimalla ja maalattu sumuttamalla Vallejo -akryylimaaleilla. Pohjat on vedetty ensin Ultimate Primerilla (= Badger Stynylrez). Uudehkonkarheaa esikuvaa mukailevaan koneeseen on tehty minimaalinen öjyväri-/pigmenttivanhennus ja säistäminen. Laskutelineissä on toki suht runsaasti vuotoja ja rasvaa.

Mallin rakentelu ei aiheuttanut elintoimintojen kiihtymistä ollenkaan pahempaan suuntaan. Kasaaminen ja viimeistelyn virittely pitivät mielen rennon vireänä ainakin näin hitaammalla senioritasolla. Oli oikein mainio mallipaketti kyhätä alati pimenevinä sade-/myrskyiltoina.

Kommentit

No nythän on mielenkiintoisen näköinen vispilä. Yleisolemus on varsin siisti. Miltähän tuo näyttäisi NH90 tyyppisessä camossa. Ja millaiset lento-ominaisuudet tuolla todellisuudessa olisi. Loppujen lopuksi piristävän oloinen laite.
Pilotin ympäriltä ei puutu kuin muutama entinen Tasavallan Presidentti jotka ilmaisevat painavan mielipiteensä hankinnan johdosta…

t: E-P

P.S. Tuliko kopterin kylkiäisinä muutama taistelurobotti joista ei huudella muille…
Kiitos mielenkiinnosta & mukava kun pidit mallista.

Lento-ominaisuuksistahan ei ole varmaan paljon väliä, kun kompuutteri korjaa ohjausta miljardeja keroja sekunnissa ja moottorit puhaltavat tehoa ennakkosuunnitelmien mukaisesti. Käsipelillä voi olla hyvinkin haastavaa hommaa.

Taistelurobotikuvio on mielenkiintoinen spekuloinnin kohde … perinteisestihän tämäntyyppisiin kauppoihin (Mig, Hornet jne.) on kuulunut monenmoista kytkykauppaa. Roboteista riittää haasteita ainakin mallirakentajille, varsinkin toistaiseksi ilman kunnon referenssikuvia.
Nähty livenä, hieno !