Pienoismallit.net

Hurricane IIB

152 IAP Pavel Gavrilov

Kapteeni Pavel Ivanovich Gavrilov, 20.6.1918 – 22.3.1943

Kapteeni Gavrilovilla oli 6 omaa ja 3 jaettua ilmavoittoa; ensimmäinen I-153:lla ja loput Hurricanella.
Kapteeni Gavrilov lensi sotalentonsa talvisodassa ja jatkosodassa Aunuksen Karjalassa rykmentissä 152 IAP. 152 IP on suomalaisille mielenkiintoinen: se oli erittäin aktiivinen Rukajärven ja Tiiksjärven suunnalla. Toinen Hurricane-rykmentti sillä suunnalla oli 609 IAP.
Gavrilov saavutti ensimmäisen ilmavoittonsa 27.9.1941 I-153:lla. Aamukymmeneltä käydyssä ilmataistelussa yhdeksää Messerschmittiä vastaan 152 IAP tuhosi kolme, ja menetti yhden koneen ja lentäjän, ja toisen koneen vaurioituneena. Suomalainen M Kaliman johtama 8-koneinen Fokker-osasto 1/LLv 10 (eli ne Messerit) tuhosi samassa taistelussa kolme I-153:a ja vaurioitti yhtä. Suomalaiset menettivät yhden koneen, FR-153, Taran-hyökkäyksen seurauksena. Ukkonen pääsi hyppäämään palamaan syttyneestä koneesta.
Gavrilovin seuraavat voitot olivat:
24.11.1941 Bf-109 (Hyvösellä ei ole tapausta tälle päivälle)
27.12.1941 Blenheim (Hyvönen ei tunne tapausta)
9.1.1942 Brewster (Hyvönen ei tunne tapausta)
6.2.1942 Gavrilov oli taistelussa Tiiksjärvellä, jolloin Martti Salovaara (?) ampui Brewsterillä osuen polttoainetankkeihin ja pilotin olkapäähän. Gavrilov pääsi kotikentälle.
20.3.1941 Gavriloville myönnettiin Leninin kunniamerkki.
25.6 Luutnantti Pekurin (silloin Ohukainen) johtama neljän koneen parvi joutui ilmataisteluun 152 IAP:n kanssa. Kaksi Brewsteriä ammuttiin alas. Koneita lensivät Anttila ja Pekuri. Pekurin alasampuja oli vanhempi politrukki Faerman. Venäläiset väittivät ampuneensa alas kolme konetta, joista Gavrilovin tilille luettiin yksi. Suomalaiset ampuivat myös kolme, mutta venäläiset menettivät vain yhden. Pekurin kone on nykyään Jyväskylässä Ilmavoimamuseossa.
12.10.1942 Gavrilov sai toisen Leninin kunniamerkin.
Loppuvuosi 1942 ja alkuvuosi 1943 olivat 152 IAP:lle hiljaista aikaa. Vuoden vaihteessa rykmentillä oli Sekehessä neljä Hurricanea ja kolme Kittyhawkia (Tomahawkia?), ja ne olivat kaikki lentokelvottomia.
Maaliskuussa 1943 152 IAP siirtyi Kantalahteen tehtävänään suojata rautatietä. Vastassa oli II/JG-5, Bf-109 F ja G ja Eismeerexperten, sekä 4./StG 5. 152 IAP:llä oli joitakin tykki-modifioituja Hurricane IIB:tä sekä 15 Hurricane IIC:tä neljällä Hispano-tykillä.
12.3.1943 Gavrilov ampui alas Messerschmittejä: yhden yksin ja yhden jaettuna. Saksalaiset eivät myönnä menettäneensä koneita.
18.3.1943 152 IAP saattoi viidellä koneella neljä IL-2:ta Alakurttiin pommittamaan kenttää. Vain Gavrilov palasi lentämällä.
22.3.1943, Gavrilovin elämän viimeinen päivä. 152 IAP hälytettiin radalle torjumaan Stukia. Stukat ehtivät pommittaa ja kääntyivät kotiin. Hurricanet ajoivat takaa mutta Messerschmittit yllättivät. Kolme ammuttiin alas. Yhden lentäjä pelastui. Gavrilov laskeutui kuolettavasti haavoittuneena Zhemchuznayan aseman lähelle. Pelastajat löysivät Gavrilovin kuolleena koneesta. Gavrilov oli kirjoittanut koneen runkoon omalla verellään: ”Kuolen äiti Venäjän puolesta”.
Gavrilovin väitettiin ampuneen tässä viimeisessä taistelussa jaetun Stukan ja jaetun Bf-109:n.
Gavrilov oli kuollessaan Karjalan Rintaman Hurricane-ässien ässä.
152 IAP:lla oli kahden viikon toiminnan jälkeen kaksi lentokelpoista Hurricanea.

Hawker Hurricane IIB BG910, valkoinen 46.

Neuvostoliittoon toimitettiin Hurricaneja:
Mk.IIA 210
Mk.IIB 1557
Mk.IIC 1009
Mk.IID 60
Mk.IV noin 100
BG 910 tehtiin Glosterin tehtailla noin joulukuussa 1941 tuotantoerässä 5. Se laivattiin Venäjälle jonkin PQ-saattueen mukana, ehkäpä PQ8, PQ9/10 tai PQ11? Valmistusaika sanelee värit. Harmaata alettiin käyttää ”Dark earth”in sijasta elokuusta 1941 lähtien, joko ”Ocean gray” tai ”Mixed gray” -sävyä.
Hurricanet jäivät pohjoiseen, Murmanskin, Karjalan ja Leningradin rintamille. Karjalassa käyttäjiä olivat IAP:t 152 ja 609.
Kirjallisuudessa on kahta tietoa, joko venäläiset pitivät Hurricanesta – tai sitten inhosivat. Molemmat on helppo uskoa, koneessa oli yksi oikein hyvä piirre ja yksi oikein huono. Hyvä: kone oli helppo lentää. Sen saattoi usko aloittelijalle. Ainoa hankala piirre oli taipumus mennä nokilleen laskussa. Huono: kone oli kertakaikkisen vanhentunut verrattuna JG5:n BF-109F ja G -koneisiin, eikä sillä oikein pärjännyt Bf-110:lle tai Brewsterille. Tykki-Hurricane oli sikäli parempi että sillä saattoi yrittää suoraan edestä, missä tavassa toki siinäkin oli omat huonot puolensa.
Talvella 1942 BG910 toimitettiin Sekeheen ja siitä tuli valkea 46. Oliko kone Gavrilovin nimikko – en ole ollenkaan varma. AML:n siirtokuva-arkilla on hopeinen 46, jonka väitetään olevan Gavrilovin kone. Hopeiseen väriin en usko ollenkaan, valkoinen oli yleinen tunnusten väri. Ylipäätään, tämä malli voisi olla lähinnä esimerkki 152 IAP:n koneesta, jollaista Pavel Gavrilov saattoi lentää.
Ajankohta mallin ulkoasulle on heinäkuu 1942, aika jolloin taistelut olivat olleet kovia ja koneitten huolto oli kärsinyt. Venäläisissä Hurricaneissa oli usein maali kuoriutunut tuulilasin ja moottoripellin väliltä, liekö syynä hätäinen tankkaus ja bensiinin roiskuminen?
Jossain vaiheessa kesällä 1942 tähänkin koneeseen tehtiin modifikaatio, jossa konekiväärien tilalle vaihdettiin kumpaankin siipeen yksi 20mm ShVAK tykki ja yksi 12,7mm UB konekivääri. Tämä oli yleinen modifikaatio, joka oli keksitty Murmanskin suunnalla ja joka sitten kopioitiin myös 609 ja 152 IAP:ssä. Mutta, kuvaushetkellä kone on vielä konekiväärivarustuksessa.

Pienoismalli:

Italerin malli. Koneessa on IIC:n runko ja I:n siivet modifioituna. Etsiosia on käytetty. Ruiskumaalattu Gunze Sangyon tuotteilla, enimmäkseen. Chippaukseen käytetty vaimon kampauspöydältä pöllittyä hiuslakkaa, joka ei tainnut olla ihan oikeaa merkkiä koska maali ei lähtenyt vedellä; puukko ja liuotin toimivat paremmin. Maketarin maskeja käytetty tunnusten maalauksissa.

Lähteet:

Yuriy Rybin: Osprey Aircraft of the Aces 107 Soviet Hurricane Aces of WW2
Jaakko Hyvönen: Kohtalokkaat lennot 1939-1944
Squadron/Signal 14 Walk Around Hurricane
Atso Haapanen: Punatähdestä hakaristiin
SIH 1a: Brewster Model 239 osa 1
Italerin oikein hyvä detaljivihkonen
Internet

Jaha, tämä onkin ensimmäinen malli tänne. Pelokkaan uteliaana odottelen reaktioita.

Kommentit

Ihan siistin näköinen Hurricane. Huolellista rakennusjälkeä. Onko suojamaalaus normaaleilla brittiväreillä? Minusta vaikuttaa hieman tummalta ollakseen Dark Green - Ocean Grey. Makuasia tämäkin. Kuitenkin hieno lopputulos.
No mitäs sitä suotta on pelokkaana jos malli on toteutettu hyvin :) Hienolta näyttää Hurricane. Hyvin ja huolella toteutettu maalaus ja sopivasti vielä kulumisia ja likaa. Itse en sen tarkemmin osaa sanoa sävyjen tarkkuudesta, mutta ainakin minun silmääni nuo näyttävät hyvältä. Onko moottoripellin päällä vielä jäljellä talvicamoa? Kiinnostava taustoitus myös mallin esikuvasta!
Kiitos kommenteista!

Vihreä on Gunzen Dark Green + n. 10% valkoista. Lisään melkein kaikkiin maaleihin valkoista, muuten mallit näyttävät tummilta. Ocean Gray on omasta päästä… no Gunzen maaleista sekoitus. Voisi olla sinisempi ja vaaleampi.

Tuulilasin edessä on paljas metalli näkyvissä. Monessa venäläis-Hurricanessa oli. Talvicamoja ei ollut läheskään kaikissa Hurricaneissa.
Nätti peli ja erinomainen historiikki!
YT
Kalle
JuhaO 21.8.2017 15:15 Vastaa lainauksella
Hyvännäköinen malli. Samalla tavalla kulahtaneen näköinen kuin Rybinin Hurricane Aces kirjan kuvittaja Rusinov on tulkinnut mv-kuvista tuon ajan VVS:n Vienan Karjalassa toimineiden Hurricanejen olleen. Hyvin olet myös mallin historian taustoittanut. Tosin LW:n I./JG 77 menetti 24.11.41 Bf 109 E:n, mutta koska I./JG 77:n toiminta-alue oli Etelä- ja Länsi-Norja ja koska kone lentäjineen katosi Senjassa ja Senja niminen suuri saari löytyy Luoteis-Norjasta, Gavrilovilla tuskin mitään tekemistä tuon katoamisen kanssa.
Onnittelut hyvästä työstä.
Sakari Pyörre kirjoitti:
Tuulilasin edessä on paljas metalli näkyvissä. Monessa venäläis-Hurricanessa oli. Talvicamoja ei ollut läheskään kaikissa Hurricaneissa.
Niinhän tuossa kuvauksessa selkeästi mainitaankin… olisi pitänyt lukea tarkemmin! Näyttö vähän vielä huijasi tuossa, eli näytti valkoiselle tuo kohta.