Pienoismallit.net

M4A3 105 mm "Block Buster"

Moi,

M4A3 105mm:n haupitsivaunu. Malli on rakennettu vuoden 1985 kieppeillä ja siihen on käytetty Tamiayn alarunko, ylärunko ja torni, Verlindenin 105 mm:n haupitsi-konversion (asekilpi ja tykki) sekä MP-modelsin HVSS-pyörästö ja telat sekä OTMM:n etsiosia (On The Mark Models). Mallia on päivitetty kesällä 2017 vaihtamalla MP-modelsin telojen tilalle Armour Trackin telat. Syy telojen vaihtoon oli siinä, että alkujaankin ne olivat väärää toisen maailmansodan jälkeistä mallia ja että mallia vitriinissä siirtäessä MP:n telat hajosivat alta pois. Syynä lienee ollut se, että telan liimapinta toiseen telaan oli erittäin pieni. Muistelen, että telojen kasaaminenkin oli aikoinaan jo tuskaa.

Malli on maalattu ruiskulla Tamiyan maaleilla ja pintakäsittely on aikoinaan tehty Tamiya-pohjaisilla omasekoitteisilla litkuilla. Mallin päivityksen yhteydessä lisäsin hieman kuraa lähinnä alarunkoon ja pyörästöön.

Lukuisten erilaisten muiden Sherman-variaatioiden lisäksi jenkeillä oli käytössään 105 mm:n haupitsilla varustettu vaunuja, jotka toimivat lähinnä tulituki tehtävissä. Vaunu "Block Buster" on oikeasti ollut olemassa, mutta se on ollut 76 mm:n tykillä varustettu.

Jonkun mielestä näiden wanhojen mallien esittäminen saattaa olla tyhmää, mutta tuolloin kaveriporukassa rakensimme malleja aikamoisella innolla huolimatta rakennussarjoissa olevista puutteista. Toisaalta eipä paremmasta eikä nykyisestä "malli-ähkystä" ollut tietoakaan. Sanotaan, että "aika kultaa muistot". No, tämä oli pirun hauskaa aikaa, joten terkkuja Sampolle, Ollille, Pertulle, Annelle, Minnoille, Katille ja kaikille muille porukassa olleille.

t. Jake

Kommentit

AJ 31.8.2017 08:22 Vastaa lainauksella
Moi Jake,
Ei ole turhaa vanhojen mallien esittäminen, päinvastoin, sillä se osoittaa, että on sitä ennenkin osattu rakentaa ja jopa jossain määrin paljon paremmin kuin nykyisin. Tämä vuodelta 1985 oleva Sherman vaunumallisi on oiva osoitus siitä, huolimatta että olet hieman päivittänyt sitä uusilla teloilla ja lisäkuraamisella (tulivat tarpeeseen kuten sanoit).

Paremmalta tämä vuoden 1985 Sherman vaunusi näyttää kuin tusinat eri näyttelyissä nähdyt överiksi vedetyt kaikilla mahdollisilla värisävyillä ja kliseillä höystetyt vaunumallit, joissa ei ole realismin häivääkään.

Kyllä mestari on osannut rakentaa ja viimeistellä upeita vaunumalleja jo yli 30-vuotta sitten. Huipputyötä Jake! Terkuin, AJ

PS Sammon vaunumallit 1980- ja -90-luvulta ovat myöskin aivan ässiä - huipputyötä!
Moi AJ,

Kiitos mieltä lämmittävistä kommenteista!

Sampohan oli tuolloin ja on edelleen yksi Suomen parhaimmista vaunumallareista, joka tiedot, taidot ja mallit ovat ykkösluokkaa. Niin monella olisi hänen malleistaan opittavaa.

t. Jake
AJ 1.9.2017 08:57 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Ole hyvä; vaunumallisi ovat huippuluokkaa; kuvat eivät kerro totuutta, livenä vielä paljon parempia.
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Sampohan oli tuolloin ja on edelleen yksi Suomen parhaimmista vaunumallareista, joka tiedot, taidot ja mallit ovat ykkösluokkaa. Niin monella olisi hänen malleistaan opittavaa.
Totta, yhdyn täysin tuohon mitä kirjoitat. Sampo tekee yhä aivan mielettömän hienoja ja upeita vaunu- ja lekomalleja, joista on todellakin paljon, paljon opittavaa… Terkuin AJ
Kyllä näkee, että on mestarin työn jälkeä!!
Hei Seppo,

Kiitos paljon.

T. Jake
Klassikkomalli ja klassikko-palikat; Verlinden, On the Mark Models ja niin edelleen. Tästä tulee ihan nostalginen olo :)
Moi Esko ja kiitokset,

Tuossa eräänä menneen kesän päivänä haeskelin kirjahyllyistäni vanhoja Verlindelin diorama-opuksia. Valitettavasti en niitä löytänyt, ovat jossain paremmassa tallessa. Verlinden oli aikoinaan varmaan meille kaikille eräänlainen "suunnan näyttäjä." Monet Verlindenin "pajan" tuotteet ja figuurit olivat ja ovat vieläkin minusta huippulaatua. Toki joukkoon mahtuu floppejakin, kuten ainakin oma AMX 13/75 tornini, joka on vino, kiero ja siten käyttökelvoton. Toinen itselläni oleva V:n floppi on 76mm:n Shermanin torni, joka on aivan liian pieni 1/35 torniksi. Sen sijaan kaikki Shermanin 75 mm:n tornit ovat ok. Puhumattakaan hienoista 120:mm Apache-figuurista ja 7:n ratsuväkirykmentin figuurista kesälle 1876.

T. Jake
Kekkonen takaisin ja Verlinden myös.

Vanhaan hyvään aikaan homma oli jotenkin helpompaa, malleja ei ollut tarjolla ylimääräksi asti ja tarvike/litkupuoli oli helppo: mitään et saa valmiina, tee itse mitä tarvitset. Pastelliliitua, ohennettua maalia ja toki lyijykynää tarvittiin.

Verlindenin tuotanto oli suuri ihmetyksen aihe kun niitä ilmestyi Tieto-Nikkariin joskus vuonna 1990, aikaisemmin ne olivat harvojen ja valittujen saatavilla, nyt kaiken kansan. Olet ihan oikeassa siinä että joukossa oli floppejakin, muistan ainakin jonkun Tiger-vaunun konetilasarjan joka ei mahtunut paikoilleen kun sahaamalla malli osiksi ja lisäksi setistä puuttui suurin osa tarvittavista letkuista, putkista yms. Verlindenin etsiosat olivat myös legendaarisia, varmaan 1mm paksua kuparilevyä!
Moi Esko,

Wanhassa oli hyvät juttunsa, kuten rakentamisen helppous suhteessa saataviin materiaaleihin, kuten mainitsitkin. Tuolloin skratch-rakentaminen oli enemmän arvossaan, koska kaikkia mitä halusit ei ollut kaupallisesti saatavilla. Toisaalta nykyäänkin on mallarin hyvä olla. Visa tms. vinkuu ja ostat lähes kaiken mitä haluat valmiina. Eihän tässäkään mitään pahaa ole. Raha pyörii, kassa kilisee ja kaikki kiittää.

Lopulta löysin kaipaamani Verlindenin opukset "The Verlinden way 1 & 2". Olivat poloiset eksyneet väärään paikkaan.

T. Jake