Pienoismallit.net

M4A3 76 mm "Shotgun Rider"

Moi,

Oheinen M4A3 76 mm vaunun pienoismalli on yhdistelmä Tamiyaa, Italeria, Friukkaria ja uudistamista.

Malli on valmistunut noin v. 1985 tai hieman aikaisemmin tai myöhemmin, ehkä 1990. Runkona on Tamiyan M4A3, pyörästönä Italerin M4A1 76 mm Shermanin pyörästö. Myös torni on samasta Italerin sarjasta. Tornin ja rungon lisäpanssarointi on tehty muovilevystä, pultit taitavat olla Verlindenin resiinipultteja. Mallin valmistumisen aikana ei ollut markkinoilla ns. After Market teloja (tai Model Kastenia taisi saada vaivalla ja setelitukolla). Siksi myös mallissa oli alunperin telat Italerin M4A1 76 mm sarjasta. Jos joku ei tiedä näiden telojen ominaisuuksia, niin ne eivät tottele liimaa (muovi- tai pikaliimaa), niissä ei tahdo pysyä maali kiinni, telan yläjuoksusta voi vain uneksia jne. Niitä oli kuitenkin pakko käyttää, tai sitten malli olisi jäänyt ilman teloja. Mallia oli ajan tavan mukaan käsitelty aika hellästi, eli vain ns. litkutus ja hento drybrush. Malli siis tuli aikoinaan tehtyä ja se sai teloistaan huolimatta oman paikkansa vitriinissä.

Koska telat hiersivät mieltä aina aika ajoin, päätin kesällä 2017 korvata Italerin telat Friulin teloilla. Kokemuksen opettamana en käyttänyt Friulin telojen kasaamisen mukana tulevaa liian taipuisaa ja liian ohutta lankaa telatappeina, vaan tein telatapit 0,6 mm:n messinkitangosta, jota hankin Tmi Mestarimalleilta. Heillä on tarjolla suoraksi vedettyä jäykkää messinkilankaa koossa 0,3 mm, 0,4 mm, 0,5 mm ja 0,7 mm. josta on kätevää pätkiä jigissä tarvittavan pituisia telatappeja. Jiginhän taas voi tehdä vaikka ohuesta metalliputkesta tai vaikka muoviputkesta.

Päivityksen yhteydessä malli sain myös uuden antennin jalan torniin, rungon konekiväärin piipun sekä lisäsin myös pintakäsittelyä hieman rohkeammaksi. Kuitenkin kunnioittaen ja pitäen mielessä mallin alkuperäisen, ei niin rohkean käsittelyn.

Itse esikuvasta sen verran, että Normandian maihinnousussa jenkeillä oli käytössään lähes ainoastaan 75 mm:n tykillä varustettuja Shermaneja. Saksalaisia vaunuja vastaan 75 mm oli ainakin etusektorista käytännössä tehoton. Loppukesästä jenkit alkoivat saada riveihinsä enemmän 76 mm:n tykillä varustettuja vaunuja ja sen myötä päästiin jonkin verran enemmän myös tuhoamaan saksalaisia vaunuja.

Monessa jenkkien vaunussa on jokin nimi. Tässä kyseisessä pienoismallissa nimi "Shotgun Rider" on kuitenkin täysin hatusta vedetty ja nimi perustuukin kanadalaisen rock-bändin Bachman-Turner Overdrive biisin nimeen. Mallin rakentamisen aikoihin kun Bachman-Turner Overdrive soi stereoissani lähes päivittäin, ja vieläkin aika usein. Toki tuon niminen vaunu on voinut olla olemassa oikeastikin. Onhan M4A3 76mm "Block Busterkin" ollut olemassa, mutta tästä myöhemmin lisää.

t. Jake

Kommentit

AJ 18.8.2017 08:39 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Huipputyötä vuosien takaa päivitettynä teloilla 2017. Huolimatta, että ko. fiktiivinen vaunu, kuten hyvin tuot esille, kaikesta huomaa laadukkaan rakentamisen yksityiskohtineen ja viimeistelyineen. Erinomainen Sherman-vaunumalli! Terkuin, AJ
Moi AJ & kiitos,

Noita vaunujen nimiä oli jos jonkinmoisia liittoutuneiden vaunuissa. Olisikin hauskaa, jos kaikkien liittoutuneiden käytössä olleiden Shermanien nimet olisivat tiedossa ja taulukoituna alatyyppien yms. kera. Tämä kuitenkin lienee "tehtävä mahdoton", tai ehkä joku sellaista tekeekin parhaillaan; jota kylläkin epäilen. Joihinkin nimilistoihin olen törmännyt, yksi taisi koskea Italien rintamalla olleita M4A1 75 mm vaunuja.

t. Jake