Pienoismallit.net

North American FJ-4B Fury

Erään edesmenneen mallarin kuolinpesästä tuli hankittua tämä mallisarja Tietonikkarin välityksellä. Tämä oli muhinut laatikossaan 37 vuotta ja oli kyllä todella miellyttävä yllätys, että 37 vuotta vanhat siirtokuvat toimivat moitteettomasti. Muutenkin malli oli vaivaton rakennettava - paneelirajat tosin joutui itse kaivertamaan, koska niitä ei ollut ollenkaan.

Oli jotenkin ikäänkuin "harras olo" kun tätä rakentelin - yritin edesmenneen mallarin muistoa kunnioittaen rakentaa tämän mahdollisimman tyylikkäästi - niinkuin hän itsekin olisi varmasti homman hoitanut.

Tätä konetyyppiä rakennettin vain 374 kpl ja prototyyppi teki ensilentonsa vuonna 1954 - kaksi vuotta ennen syntymääni. Fury oli USA:n laivaston ja merijalkaväen käytössä lentotukialuksilla 1960-luvun lopulle asti. Koneen kiinteänä aseistuksena oli 4 x 20 mm tykkejä nokassa - ja raketteja siipien alla.

Kommentit

Vankkaa Raimon osaamista jälleen! Eipä tuosta moitteen sijaa osaa sanoa. Hauska tukialusdioraama täydentää fiilistä. Kerrotko ihan opiksi, miten nuo paneelirajat sait nakerrettua noin suoriksi - ikään kuin valusta tulleiksi?
YT
Kalle
Henkka H 7.8.2017 12:14 Vastaa lainauksella
Ei luulisi että mallilla on ikää noin rutkasti. Olet onnistunut tekemään siitä todella hyvännäköisen Furyn. Jotkut noista vanhemmista malleista olivat aika krouveja verrattuna nykyisiin. Mutta kun homman osaa niin tulos on tuon näköinen.

Me oltiin sen edesmenneen mallarin kanssa kavereita n. 40v. Upeasti olet hänen muistoaan kunnioittanut, kiitos siitä.
Tosiaan hienot panelirajat koneessa ! Kaunis kokonaisuus :)
Kalle Korkala kirjoitti:
Kerrotko ihan opiksi, miten nuo paneelirajat sait nakerrettua noin suoriksi - ikään kuin valusta tulleiksi?
YT
Kalle
Käytin taipuisaa ns. Dymo teippiä ikäänkuin viivottimena kaivertaessani noita paneelirajoja. Niin ja se kaiverrin on varta vasten siihen tarkoitukseen tehty työkalu - siis niitä myydään ihan valmiina.
AJ 11.8.2017 16:29 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Jälleen mestarimallausta - alusta kruunaa vanhasta sarjasta tehdyn huippulekon. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kaikille kommentoijille. Facebookin puolella tuli valitusta tästä dioraamasta - esim. sanottiin, että tässä "tapahtuu liikaa" - miksi pilotti ei ole ohjaamossa, vaikka tikkaat on asetettu koneen kyljelle? Kone on "ajettu" katapulttialueelle ja se on lähtövalmis, joten pilotin pitäisi olla ohjaamossa - ja siten tuo koneen siirtelyyn tarkoitettu laite (se keltainen systeemi kahdella pyörällä) on jätetty virheellisesti lähtöalueelle - ja tuota koneen takana olevaa isoa kilpeä ei nosteta ylös ennenkuin vasta sitten, kun koneen moottori on lämmitetty ja kone on valmis lentoonlähtöön ja se pilotti siis on ohjaamossa.

Well, ehkäpä tämä lentokone ei ole lähdössä yhtään mihinkään - ehkäpä se on vain laitettu esille, kuten usein museoissakin on tapana.

Kaikenlaista huomiota siis tuli - kukaan ei kuitenkaan ole huomannut, että lentokone on 1/48 skaalaa ja tuo lentokannen pätkä on 1/72 skaalaa :-)
AJ 12.8.2017 16:37 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Kaikennäköisiä ja kokoisiakin mielipiteitä on vähintään yhtä paljon kuin on p******ä maailmassa ja yleensä hieman enemmänkin…, eikä suurimmasta osasta niistä tarvitse välittää yhtään mitään, sillä ne ovat vaan mielipiteitä, ei faktoja.

Eipä tuossa diossa "liikaa tapahdu", enemmänkin voisi tapahtua, kun lentokansia ja niiden tapahtumia katselee tai sitten vaikkapa lekojen esillepanoa museotukialuksissa; joten eiköhän dio ole ihan ok-balanssissa…

Eikä tuo skaalaero lentokannen pätkässä näy mitenkään häiritsevästi, katso ohessa olevat kuvat
A U.S. Navy North American FJ-4B Fury from Attack Squadron 216 (VA-216) "Black Diamonds" is launched from the aircraft carrier USS Lexington (CVA-16). VA-216 was assigned to Carrier Air Group 21 (CVG-21) aboard the Lexington for a deployment to the Western Pacific from 29 October 1960 to 6 June 1961. upload.wikimedia.org…ons/f/fb/FJ-4B_Fury_of_VA-216_is_launched_from_USS_Lexington_c1961.jpg
View of FJ-4B Fury aircraft of Attack Squadron (VA) 146 during flight operations on board the carrier Oriskany (CVA-35) on July 15, 1960.
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/8c/63/70/8c6370b772f76d9236bab8184f96b0c5.jpg
, sillä noissa vanhemmissa tukialuksissa suojakilvetkin olivat pieniä.

Ja joka tapauksessa alusta toimii vallan mainiosti - kuten jo sanottu kruunaa dion asetelman hienosti. Hyvää työtä, Raimo, ja erityisesti vanhan rakennussarjan osalta. Terkuin, AJ
^ Kiitos AJ kommenteista - joo, kaikenlaista mielipidettä mahtuu mukaan. No problem
Hyvän näköinen FJ-4. Kyllähän mallin sijoittaminen sopivalle alustalle -kuten tässä tapauksessa tukialuksen kannen pätkälle tuo paljon lisää fiilistä. Eikä tuossa nyt taida olla "todellisuuden" kannalta muuta kummallista kuin tuo ylös nostettu virtaussuoja. Koneitahan säilytetään kannella mihin ne vaan saa sopimaan, eli miksei tuo hinaustankokin voisi vieressä olla? Eikä Fury taida olla mihinkään menossa vaikka pilotti kajuutassa istuisikin, kun kiila on vielä nokkapyörän edessä eikä katapultin vetovaijerit ole missään kiinni. Varsinkin kun kyseessä on muovimalli, johon jo polttoaineen tankkaus taitaisi olla tekemätön paikka vaikka sitten olisikin uudempi sarja.;)
Komea malli! Minusta tästä näkyy, että on kunnioitettu lähtökohtaa ja alkuperäissarjaa ja samalla kuitenkin tehty työ taidolla ja paneutuen. Hienolla tavalla yhdistyy vanhan sarjan tietty hiomattomuus näyttävään rakentamiseen.