Pienoismallit.net

Fokker D. XXI

FR-97 Sarvanto

Yksi tarunhohteisimmista talvisodan Fokkereista, jälleen Joppe Karhusta lainatakseni, on tietenkin 4/LLv 24:n ltn. J. Sarvannon FR-97, jolla hän Utissa toimiessaan 6.1.40 pudotti neljässä minuutissa kuusi DB-3 pommikonetta.

Fokkerilta 1939 toimitetut kehittelyvaiheen I-sarjan koneet toimitettiin Valtion Lentokonetehtaalle kasattavaksi (Bristol Mercury VII, mittarit ja sähkölaitteet). Lentokonetehdas jatkoi lisenssillä Fokkerien tuotantoa, ja kone muuttuikin paljon enemmän suomalaiseksi. FR-97 kuului III-sarjaan. Koneella saavutti ltn. J. Sarvanto LLv 24:ssä kahdeksan ilmavoittoa. Jatkosodan aikana 25.7.41 tiedustelulennolla Nuijamaanjärven suunnalla vänr. O. Häkli tulitti kuorma-autokolonnaa, josta vastattiin tuleen, ja FR-97 syöksyi metsään.

Fokkerin talvisodan tarunhohtoisuuden on täytynyt johtua lentäjiemme uskomattoman korkeasta koulutustasosta ja sopeutuvuudesta. Kari Stenmanin Tiedustelulentolaivue-kirjassa luetteloidaan majurin O. Holmin havaitsemia Fokker D.XXI:n ongelmia seuraavanlaisesti: Kone on hidas, kömpelö, lennossa epävakaa, syöksyssä vakaa mutta vaatii pitkän ajan oikaisuun, koneella on huono nousukyky, helppo lentää korkealla mutta ei matalalla, väistöliikkeena ainoastaan syöksy pintaan, pieni toiminta-aika, tuulilasi on miltei himmeä ja öljyyntyy helposti, kone vaatii pitkän 800 m:n kiitotien ja kone menee helposti laskussa ympäri.

Rakensin FR-97:n SilverWingsin hollantilaisesta sarjasta täysin aliarvioiden, kuinka paljon konversiota täytyy tehdä. Suomalainen Fokker D.XXI on aivan eri kone kuin hollantilainen D.XXI. Muutettavia kokonaisuuksia on yli kaksikymmentä ja kuvaan tekemäni muutokset erillisessä blogissa.

Avattuani tämän resiinisarjan näin laatikon sisältävän muutaman muovipussillisen erilaisia osia. Kokoamisohjeet olivat hyvin summittaiset, eikä niissä yritetäkään ohjata löytämään tarpeelliset osat oikeasta pussista tietyssä järjestyksessä. Osat olivat yleensä todella siististi valettuja, mutta toisaalta osissa saattoi olla valun aikana syntyneitä kuplareikiä harmittavissakin paikoissa. Esim. runkopuoliskoiden yhteensopivuus pohjapuolella ei ollut lähelläkään täydellistä, minka vuoksi toista puolta piti kovasti hioa, ja tämä toi esille varsinaisen kennoston reikiä. Rakennussarja ei sisällä kovinkaan paljon osia, joten metritavarasta rakentamista on paljon. Ohjaamokuomun istuvuus runkoon on surkea ja vaatii paljon hiomista ja sovittelua. Näitä ohjaamokuomuja tulee varmaan useissa tapauksissa särkymään. Ohjaamokuomun muovin laatu on myöskin hyvin epätasainen, enkä millään konstilla saanut niitä tasaisiksi. Vasemmanpuoleisen aukinaisen ohjaamoluukun rakensin uusiksi.

Hollantilainen Fokker on tietenkin pyörillä ja laskutelineiden rakenteet ovat aivan erilaiset kuin Suomessa käytetyt. Suksien valamista en ruvennutkaan kokeilemaan (kun ei keneltäkään löytynyt sopivaa muottia), joten tein sukset ostotyönä 3D-printterillä. Siinä laskussa oli vaimolla ihmettelemistä (olisin varmaan saanut oikeat sukset sillä hinnalla). Lisäksi tulin antaneeksi printteritalolle malliksi Koran 1:48 suksisetin, mutta vasta tilaustyön vastaanotettuani huomasin näidenkin olleen sellainen riukuversio, joten sain bonuksena jälleen tehdä käsityötä kitin ja polystyreenin kanssa.

Vasta nyt koneen valmistuttua huomaan, että olisi pitänyt rakentaa Fokkerin kyytiin vielä hiihtosuksetkin.

Koneen maalauksessa käytin seuraavia värejä: Gunze H335, H325, H320; Tamiya X-1; Alclad Chrome, Exhaust Manifold, Copper. Loppulakkaukseen Alclad Klear Kote Flat.

Siirtokuvat löytyivät osin Special Hobby Brewsterin B-239 jäämistöstäni. FR-97 tulostin siirtokuvana. Maalasin pyrstönumeron ja ensiapumerkin käsintehdyn maskin avulla.

SilverWingsin etsikokoelmasta ei ollut paljoa iloa. Turvavyötkin tein itse maalarinteipistä. Ensiapulaukun soljen sentään leikkasin uusiokäyttöön yhdestä turvavyöstä.

Lähdeaineistona käytin ensisijaisesti Keskinen-Stenmanin Suomen ilmavoimien historia 3A Fokker D.XXI ja Raunion Lentäjän näkökulma. Lopuksi haluan kiittää Kari Stenmania ja Antti Lappalaista heidän halustaan jakaa tietojaan, joiden perusteella muutama paha ongelmakohta löysi ratkaisunsa.

Kommentit

Onnittelut Juha, upeaa työtä!
Hieno Suomi-leko ja mielenkiintoinen, syventävä taustahistoria. Melkoisesti olet töitä tehnyt aina 3D-tulostusta myöten. Ainoa nillitys tulee noista kuomun raameista, joissa tarkkaan katsoen maali vähän rosoinen. Mutta hieno on peli!
YT
Kalle
Hienoa työtä! Hieno juttu, että vaivaudut esittelemään kaikki tarvittavat muutostyöt, niin ei tarvitse muiden nähdä samaa vaivaa uudestaan.
Kalle Korkala kirjoitti:
…kuomun raameista, joissa tarkkaan katsoen maali vähän rosoinen.
Kiitos! En tosiaan ole löytänyt vielä oikeaa tekniikkaa noiden maskien siistiin poistoon. Täytyy jatkossa paneutua kunnolla tuohon raamien veitsellä rajaamiseen.
Kyllä olet onnistunut hienosti! Pidän erityisesti maalauksesta. Se on tasapainoisen oloinen. Sopiva mittakaavaan.
Kimmo K. 5.8.2017 22:24 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno malli. Kiitos muutostöiden havainnollisesta dokumentoinnista ja tietojen jakamisesta muiden käyttöön!
AJ 12.8.2017 16:48 Vastaa lainauksella
Moi Juha, Yhtyen edellä olevien kehuihin, kehun vielä hieman lisää. Loistosuoritus, erinomainen rakennusbloki, mainio historiikki ja upea lopputulos! Sopisi Suomalaisuus-ryhmikseen kuin nenä päähän. Huippumallausta! Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Sopisi Suomalaisuus-ryhmikseen kuin nenä päähän. Huippumallausta!
Kiitos, AJ - onhan tuo Fokker yksi suomalaisuuden ilmentäjä: niillä pärjätään, mitä on, ja nekin tehdään vielä paremmaksi. Laitanpa mukaan ryhmikseen, jos se näin vielä onnistuu!
13.8.2017 08:31 Vastaa lainauksella
FR on oikein mallikas.

6.1.1940 käydyn ilmataistelun jälkeen FR-97:n vaurioselostukseen kirjoitettiin: ..taistelussa 7 DB-3:n kanssa jotka ampuivat koneeseen 23 reikää.. osumia moottoriin, potkuriin, laskusiivekkeen pumppuun ja tasoihin ym. osumia.
Raimo Heikkinen kirjoitti:
6.1.1940 käydyn ilmataistelun jälkeen FR-97:n vaurioselostukseen kirjoitettiin: ..taistelussa 7 DB-3:n kanssa jotka ampuivat koneeseen 23 reikää.. osumia moottoriin, potkuriin, laskusiivekkeen pumppuun ja tasoihin ym. osumia.
Kiitos. Vaikuttava lisätieto! Osoittaa, minkälaisella päättäväisyydellä Sarvanto oli lähtenyt kohtaamaan vihoillista.
JuhaO 14.8.2017 12:14 Vastaa lainauksella
Uskomattoman hyvä malli, todella taidokasta työtä. Kaimalle onnittelut todella erinomaisesta mallista.
Talvisodan Ukko-Mokkerin puolustukseksi on sanottava, että majuri Holmin on täytynyt puhua Waspi-Fokkerista, koska Ukko-Mokkeri oli parhaiten nouseva hävittäjämme maaliskuuhun 1943 asti jolloin ensimmäiset 16 Bf 109 G-2:ta saapuivat. Ikävä kyllä Tsaikka ja monet Rata-versiot nousivat vielä paremmin kuin Ukko-Mokkeri, joten aikalaisekseen ihan mukiinmenevästä nousukyvystä ei oikein ollut taktista hyötyä hävittäjätaisteluissa mutta pommarien torjunnassa se auttoi. Hitaanlainenhan Ukko-Mokkerikin oli ja kömpelöhkö ilmataisteluissa. Mutta hyvä syöksykyky antoi mahdollisuuden irtautua tiukoista paikoista, jos korkeutta oli. Koska Mercury ei ollut niin janoinen kuin Twin Wasp ja kevyempi niin Ukko-Mokkerin toiminta-aika oli ihan ok (itse asiassa sellainen, että Fiat tai Mersu-kuski oli siitä kateellinen) ja tuskin meni laskussa niin helposti nokilleen kuin Waspi-Fokkeri.
Ei voi kuin ihailla sitä millä pieteetillä tämä on muokattu esikuvansa näköiseksi, ja tuloksena siitä on upea malli. Maalaus on todella onnistunut, ja näyttää erityisen hyvälle. Mielenkiintoisia nuo tekemäsi muutokset, ja niiden dokumentointi varmasti auttaa muita jotka saman mallin aikovat rakentaa. Onnittelut viikon malli -tittelistä, todellakin sen tämä malli on ansainnut.
Onnittelut viikon mallista, meni oikeaan osoitteeseen!
YT
Kalle
AJ 15.8.2017 08:42 Vastaa lainauksella
Moi Juha, Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Kaiken kaikkiaan loistotyötä ja ilmentää osuvasti suomalaista sisua. Parhain terveisin, AJ
Todella hienoa työtä ja loistavat kuvat! :)

-Petri
PhantomII 16.8.2017 12:18 Vastaa lainauksella
Nätti pienoismalli, ainakin suomalaisittain legendaarisesta Fokkerista!
JuhaO kirjoitti:
Uskomattoman hyvä malli, todella taidokasta työtä. Kaimalle onnittelut todella erinomaisesta mallista.
Talvisodan Ukko-Mokkerin puolustukseksi on sanottava, että majuri Holmin on täytynyt puhua Waspi-Fokkerista
Kiitos kommenteistasi! Työmatka on nyt takana ja pääsin kirjahyllystäni poimimaan tuon Tiedustelulentolaivue-kirjan. Kun itsellä nämä yksityiskohdat ovat vielä kovin hataralla pohjalla, niin kiinnostaisi tietää, mihin käsityksesi Wasp-Fokkerista pohjautuu. Tuskastunut kirje on tehty 2.8.41, joten Wasp-Fokkeriahan on voitu tietenkin tuolloin tarjota. Asiayhteydestä ei saa kyllä sellaista käsitystä, että Waspi-versiosta olisi kyse. Holmin Lentolaivue 12:n Fokkerithan olivat II- ja III sarjan koneita (FR-83, -92, -95, -98 ja -103).
JuhaO 18.8.2017 21:26 Vastaa lainauksella
Tervehdys kaima
minulla ei ole Tiedustelulaivue kirjaa, mutta pikainen vilkaisu LeR 1 kirjaan ja Suomen Ilmavoimien historia (1941 osa) näytti vahvistavan, että LLv 12:lla oli 1941 loppukesästä Ukko-Mokkereita. Sitten Holmin valituksen syyn täytyy olla kova pettymys siitä, että hänen laivueeltaan vietiin Curtiss H75A:t ja saivat LLv 32:lta Fokkereita tilalle. Tosiasia nimittäin on, että Ukko-Mokkerin max lentoaika oli 4 t 22 min ja se nousi hyvin verrattuna muihin suomalaisten käytössä olleisiin hävittäjiin. En nyt ehdi hakea Hurricanen nousuaikaa 87 oktaanisella, mutta niitä oli vain kourallinen. Heinosen Thulinista Hornetiin mukaan Ukko-Mokkeri nousi hiukan paremmin kuin Brewster B-239 mutta tiirattuani koelentojen nousukäyriä näyttäisi siltä, että B-239 nousi hiukan paremmin kuin FR-96, joka standardi Ukko-Mokkeri Mercury VII:lla (9 min 26 sek/6 000 m vs 9 min 36 sek). Ero kyllä voi mennä tiirailuvirheen piikkiin. FR-107, joka yksi neljästä Ukko-Mokkerista, joka sai sodan aikana nokalleen Mercury VIII:n näyttää nousseen selvästi paremmin, 7 min 53 sek/6 000 m. Eli jos LLv 12 ei saanut vaihdossa Ukko-Mokkereita, joiden moottorit olivat pahoin kuluneet niin osa Holmin kritiikistä oli aiheetonta. Mutta ymmärrän Holmin katkeruuden, Sussu oli selvästi parempi rintamahävittäjä kuin Ukko-Mokkeri, waspi-Fokkerista nyt puhumattakaan.

Kiitos oikaisusta LLv 12:n kaluston kohdalta. Ei koskaan pitäisi olettaa vaan aina kaivaa sopia kirjoja kirjahyllystä. Ja vielä kerran, mallisi on kyllä uskomattoman hyvä, hatunnosto ja pokkaus sille.