Pienoismallit.net

T-34 Ps. 231-1

Sotka

Sotka tuskin kaipaa sen kummempia esittelyjä ja selostuksia liittyen suomalaisuus-ryhmärakenteluun. Esimerkiksi Lehväslaihon taistelut kyseisen tankin kanssa ovat legendaarisia. T-34 Sotkia saatiin sotasaaliiksi ja ostettiin muutama sodan aikana saksasta. Mallaamani Sotka saatiin sotasaaliiksi Seesjärvellä vuonna 1943. Mallin esikuva oli ensimmäinen T-34/76, joka nimettiin Ps. systeemin mukaan. Vuoden 1944 kesäkuussa Ps. 231-1 putosi Juustilassa Saimaan kanavaan ja siksi juuri tällä ei ollut käsittääkseni suurta merkitystä kesän torjuntataisteluissa. Esikuva on korjattu liikkuvaksi ja maalattu (2008) Parolan panssarimuseossa, hieno kunnianosoitus sotiemme veteraaneille ja historian tuntemukselle ylipäätään.

Tältä sivustolta löytyy pitkiä keskusteluja suomalaisista Sotkista. Mietin jo monta vuotta sitten moisen mallaamista, mutta en uskaltanut tarttua toimeen. Työ vaikutti aivan liian monimutkaiselta kunnollisten mallien puuttuessa markkinoilta. Käytyäni Parolassa kesän alussa päätin ottaa härkää sarvista ja tässä on nyt sitten lopputulos.

Malli on rakennettu Dragonin #6025:n pohjalta. Mallin muokkaaminen suomalaiseen asuun vaati mielestäni aika paljon työtä. Toisaalta en ole ennen tehnyt näin laajoja muokkauksia, eikä muokkaaminen ole muutenkaan minulle entuudestaan kovinkaan tuttua. Tekemiäni lisäyksiä ja muutoksia:
- siirtokuvat on Star Decalsin 35-956 -arkilta
- etsi- ja resiiniosia AGV modelsin #35050 -pakkauksesta (tämän löytyminen oli yksi suurimmista syistä tehdä juuri Ps. 231-1)
- polystryneenistä scratchatty laatikko, ritilä ja lapioiden kädensijat
- muutamia scratchattyjä etsiosia
- rauta- ja messinkilankaa (lampun johto ja tornin nostokoukut)
- antennin venytin valurangasta
- kk:t piti porata auki
- mallissa ei tule lapioita mukana, ne on miljoonalaatikostani

Esikuvina/referensseinä käytin Andreas Lärkan monipuolisia nettisivuja ja Jarmo Lindgrenin aivan uskomattoman upeaa mallia tästä samasta sotkasta tällä sivustolla.

Maaleina ja muina sotkuina käytin lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja vallejon tuotteita. Käytin myös Lifecolorin Finnish WWII Army -settiä.

Kommentit

Kyllä on taas komiaa katsottavaa Eskolta, ei voi muuta kuin kättä lippaan! Hieno peli. Säistäminen tosi hyvin onnistunut juuri noissa telapyörissä.

Onneksi olkoon!
YT
Kalle
AJ 4.8.2017 16:46 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Komppaan Kalle, hienosti onnistunut Suomi-Sotka ja joo, Jaken mallista kannattaa ottaa mallia; ne ovat livenä upeita. Joka tapauksessa hieno Suomi-Sotka ja oiva lisä Suomalaisuus-ryhmikseen. Ei nillityksiä eikä narinoita vaan pelkästään kehuja. Terkuin, AJ
Esko P. 4.8.2017 23:49 Vastaa lainauksella
Kiitokset kommenteista!
Hyvä malli. Teräsfillarit antavat mukavasti ilmettä.
Esko P. 5.8.2017 08:26 Vastaa lainauksella
Kiitti Mika!
Hyvä, että tartuit härkää sarvista. Tulos on erinomainen! Omaa silmääni miellyttää tällainen maltillisesti litkutettu/filtteröity/sotkettu malli. Tämä olisi mukava nähdä maisemaa vasten kuvattuna.