Pienoismallit.net

Heinkel He-162A-2

"Salamander"

Siintä onkin kulunnut jo ainakin 5 vuotta kun olen viimeeksi tehnyt toisen maailmansodan aikaisia koneita.
Keväällä alkoi kyllästyttämään näitten maassa möyrivien härvelien kyhääminen ja ajattelin kokeilla jälleen lentokoneita, aluksi tein muutaman modernin suihkukoneen joitten jälkeen siirryin sota aikaisiin koneisiin ja tavallaan palasin harrastukseni juurille sillä se alkoi juurikin näillä sota ajan koneilla.

Koneesta pientä historiaa.
Liittoutuneiden suurista pommituksista johtuen Saksassa alkoi olemaan materiaali ja kalusto pula ja kaikki melkein kaikki Luftwaffen koneen olivat jaettu sodan eri rintamille mistä johtuen niitä ei ollut riittävästi torjumaan liittoutuneiden pommituksia. Epätoivon alettua vallita, Albert Speer ehdotti rakennettavaksi jotain uutta.
8. Syyskuuta 1944 Saksan ilmailu ministeriö ilmoitti haluavansa rakennettavaksi suuren laivueen nopeita ja ketteriä yksi suihkumoottorisia hävittäjiä. Materiaali pulasta johtuen kyseiset koneet täytyi tehdä vähemmän sopivista materiaaleista kuten puusta ja teräksestä.
Muita vaatimuksia oli:
- Lennon kesto ei saannut olla alle 30min
- Ilmaan nousemis matka max 500m.
- Paino ei saannut ylittää 2000kg.
- Aseistuksena 2 kpl Mk 108 30mm konetykkejä
- Huippunopeus 750km/h tai enemmän.
- Täytyi olla valmis ensilentoon 1. joulukuuta 1944.
- Täytyi olla valmis tuotantoon 1. Tammikuuta 1945.

Kaksi lentokone valmistajaa lähetti omat suunnitelmansa ministeriölle.
Blohm & Vossin P.211 ja Heinkelin P.1073. Vaikka P.211 oli mieluisampi niin sitä ei valittu koska se oli monimutkaisempi ja täten niitten rakentamiseen olisi mennyt liikaa aikaa jota tässä vaiheessa sotaa ei ollut paljoa. Heinkel suunnitteli P.1073:n uudelleen paremmin sopimaan vaatimuksiin ja 19. lokakuuta 1944 tämä valittiin. 74 päivän jälkeen He-162 V1 prototyyppi oli valmis. Prototyypin ensilento oli 6. Joulukuuta 1944 ja huippunopeus oli 840km/h. Kone oli hyvin ohjattava mutta siinnä oli vakaus ongelmia. Lento päättyi siihen kun pää laskutelineen luukku lensi irti. Neljä päivää myöhemmin tehdyllä koelennolla kone syöksyi maahan tappaen Heinkelin pää koelentäjä Gotthard Peterin.
Koneeseen lisättiin siiven kärkien alapuolelle pienet siivekkeet vakauden parantamiseksi ja muita ongelmia korjattiin ja kone laitettiin tuotantoon.
He-162A-1 koneet oli varustettu 30mm konetykeillä mutta koska koneen nokka ei kestänyt niitten rekyyliä A-1 versioita ei rakennettu montaa ja niiden sijalle tehtiin A-2 jossa oli 20mm M151 konetykit. Koneessa oli BMW003 suihkumoottori ja se oli myö ensimmäinen käyttöön otettu kone jossa oli heittoistuin.
Kone oli tarkoitettu lennettäväksi Hitler Jugendin jäsenille ja tästä syystä yksi sen nimistä oli "Volksjäger" (kansanhävittäjä). Mutta koneen lento ominaisuuksista johtuen se vaati kokeneen lentäjän. Koska taitavista lentäjistä oli pulaa vain kaksi hävittäjä yksikköä onnistui ottamaan He-162:sen käyttöön, I./JG 1 ja II./JG 1.

Ja nyt pienen historiikin jälkeen mallista.
Malli on meni kasaan oikein nätisti kasaan ja kittiäkään ei paljoa tarvittu.Sarjassa olisi ollut mahdollista tehdä Moottori näkyväksi mutta koska halusin tehdä lennossa olevan koneen tämä jäi tekemättä mutta rakennan sen varmaan joskus erikseen kun kerta sille oli mukana oma telinekin. Mutta koska moottori on tarkoitettu myöskin irroitettavaksi niin jäi moottorin ja rungon väliin selkeä saumu jonka poistaninen olisi ollut työlästä.
Maalattu ruiskulla ja tamiyan maaleilla. Maalien sävyt ei varmaankan ole täysin oikeat Luftwaffen koneisiin mutta menkööt nyt tässä kun on lähinnä kokeilu ja lämmittely malli.
Tässä kokeilin tuota varjostus tekiniikka jossa pohjalle maalataan urat mustalla pohja puolella ne eivät onnistuneen niin hyvin mutta pintaa maalatessani vaihdoin tekniikkaa ja ne onnistuivat paremmin. Lentokoneiden säistäminen on itselleni viellä melko vieras aihe joten tähän en tehnyt muuta kuin sivelin kerroksen tamiya tumman ruskeaa panel lineriä mutta tosin eihän tämäkone kerennyt kauaa olemaan käytössäkään.
Teline ei ole mikään paras mahdollinen mutta sen pää tehtävä onkin se että tämän ei tarvi mahallaan olla

Malli esittää Rudolf Schmittin lentämää konetta. Hän oli ensimmäinen ja mahdollisesti ainut henkiin jäännyt koneen heitto istuinta käyttänyt lentäjä. Hän on myös saannut ainoan varmistetun ilma voiton He-162:lla.

Kommentit

Terve Saku!
Sangen näppärä peli leko-taukosi jälkeen. Hyvä historiikki! Ei kun uutta lekoa peliin!
YT
Kalle
Kiitokset kommentista kalle!
Jostain syystä kesäisin alkaa tekemään mieli tehdä leko-malleja viime kesänä 1. Maiilman sodan kaksitasoja ja tänä kesänä aluksi suihkuhävittäjiä ja nyt sitten 2. Maailman sodan aikaisia koneita. Ja seuraavakin on jo työn alla, Me-262 ja suunnitteilla on tehdä ainakin viellä Bf 109 ja Fw 190.
Historiikkiä oli mukava kirjoittaa kun opin samalla itsekin enemmän koneesta.
Jep Saku, itselleni nuo WW2-lekot ovat jollain tavalla rakkaimpia ja lähinnä sydäntäni, eritoten Saksa-lekot. Laitathan kuvia näytille noista tulevista lekoistasi, kun saat kokoon. Ihan mielenkiinnosta kysyn, mikä Me-262 tekeillä? Historiikin tekeminen on minullekin hauskaa, kun siinä juuri oppii itsekin historiaa hyvin ja voi myös jakaa tiedon muille kiinnostuneille.
YT
Kalle
Hei kalle.
Tekeillään on tamiyan Me-262A-1a ja tästä on tarkoitus tehdä Heinz Bärin lentämä.
Pyrin ainakin laittamaan tänne kuvia tulevista malleista.
Jep, Bärin "punainen 13" on itselläkin listalla. Hyvä valinta!
YT
Kalle
AJ 4.8.2017 16:08 Vastaa lainauksella
Moi Saku, Komppaan Kallen kehuja, hyvä historiikki ja hyvin onnistunut leko; ei mitään nillitettävää, kaikki kivasti harmoniassa; maltillinen säistys ja kuluminen sopii He-162A-1 lekoon, sillä uusiahan ne olivat. Erityisesti tykkään vielä lekomallin lento-asentoon virityksestä - bueno!

Muistan hämärästi lukeneeni joskus, että "Volksjäger" tappoi useita lentäjiään, kun puuosien liimaukset pettivät. Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kommentista AJ.
Historiikkiä kirjoittaessani luin tuosta että liimaukset pettivät ja tämä johtui siintä kun jouduttiin käyttämään huonompaa liimaa kuin alunperin oli tarkoitus. Sellaisen käsityksen sain koneesta että sillä oli hyvät lento-ominaisuudet mutta se kärsi pahoin nopeasta suunnittelustaja tuotannosta sekä sopivien materiaalien puutteesta.
Itse pidän He-162:ta kauniina koneena. Ja mallikin näyttää oikein hyvälle ja siististille, ei mitään valittamista työn jäljessä. Olen Dragonin version aiheesta rakentanut, mutta kiinnostaisi joskus myös Tamiyan sarjakin rakentaa. Hyvin ne Lekotkin sinulta onnistuu! :)