Pienoismallit.net

KLM DC-9-15

Hollantilainen tumppiysi

Tällä kertaa päätin jatkaa vanhojen liikennekoneiden nostalgiapläjäyksiä KLM:n tumppiysillä. Yhtiö käytti tuota konetyyppiä 1960-luvun loppupuolella. Se oli myös lukemattomien muiden lentoyhtiöiden peruskalustoa tuohon aikaan. Finnairin tumppiysin laitoin viime vuonna tälle saitille, ja sen yhteydessä kerroin tarkemmin DC-9-konetyypin taustoista.

Kaikille tutusta Hollannin kansallisesta lentoyhtiöstä, KLM:stä voi taas lyhyesti todeta, että se on maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa oleva lentoyhtiö. Se perustettiin vuonna 1919 ja sen hollaninkielinen nimi "Koninklijke Luchtvaart Maatscaappij" tarkoittaa kuninkaallista ilmailuseuraa. Yhtiö on nykyisin kimpassa Air Francen kanssa ja se kuuluu myös lentoyhtiöiden Sky Team-allianssiin.

Kimmokkeen kohdevalintaani sain noin 50 vuotta sitten ottamastani valokuvasta, jossa KLM:n tumppiysi seisoo Oslon vanhan lentokentän, Fornebyn platalla. Silloinen KLM:n kuosi oli hyvinkin paljon nykyisestä poikkeava, mutta meikäläiselle vanhoja muistoja herättävä.

Tilasin rakennussarjan puolalaiselta Karaya-nimiseltä yhtiöltä. Lähetyksen saatuani minulle selvisi, että Karaya oli vain "paketoija" eikä itse asiassa mallin valmistaja. Malli on Fly modelsin tuotantoa ja siirtokuvat tulivat puolalaiselta Techmodilta.

Rakennussarjan osalta voi todeta, että se oli helppo rakennettava, joskin aika pelkistetty. Tiettyjä osia piti modifioida ja muutamia yksityiskohtia skrätsätä, mutta päällisin puolin sarja oli ihan ok. Kittausta ja hiomista joutui jonkin verran tekemään.

Siirtokuvat olivatkin sitten aivan toinen juttu. Olen harvoin mallailu-urallani taistellut dekaalien kanssa niin paljon. Ne olivat aivan seitinohuet ja menivät sykkyrään erittäin helposti. Jos en olisi saanut toista settiä Karayalta olisi malli jäänyt rakentamatta. Kävi nimittäin niin, että tilaamani mallin siirtokuva-arkissa oli pari rikkoutunutta kohtaa, ja pyysin Puolasta uuden arkin. Tupla-siirtokuvat antoivat minulle näin mahdollisuuden korvata alussa rullalle menneitä dekaaleja, ja loppujen lopuksi opin asettamaan siirtokuvat koneen pinnalle tarpeeksi varovaisesti.

Siirtokuvissa oli myös paljon virheitä, jotka kuitenkin pystyin korjaamaan (KLM-teksti väärässä kohtaa, nokan sininen alue liian kookas, jne). Mutta kaikkein suurin yllätys oli huomata, että parin siirtokuvan kohdalla värit oli painettu kohtaan, jossa ei ollut lainkaan siirtokuvapohjaa! Yritä nyt sitten liottaa kuva irti taustapaperilta! Onneksi sain nämäkin mokat vara-arkin avulla korjattua. Koneen nokassa olevan Amsterdam-tekstin tilasin Mika Jernforsilta, sillä siirtokuva-arkin fontti oli aivan liian pieni, ja sitä kohtaa millään pystynyt itse korvaamaan. Ohjaamon aidon näköisen dekaalin tilasin Authentic Airlinersilta.

Maalasin koneen valkoisen osan Tamiyan Fine Surface Primerilla, jonka lopuksi lakkasin Tamiyan kiiltävällä spray-lakalla TS-13. Siivet ja muut hopeanväriset alueet maalasin aluksi Tamiyan mustalla spray-maalilla TS-14. Annoin pinnan kuivua kunnolla ja sen jälkeen peitin alueet AK Extreme metal aluminium-värillä. Yksityskohtiin käytin Vallejon ja Humbrolin maaleja.

Kuvat otin kokeilun vuoksi tällä kertaa Ipadillä. Terävyys ei luonnollisestikaan ole järjestelmäkameran luokkaa, mutta mielestäni taso on yllättävän hyvä kuitenkin.

Malli ei todellakaan ole Tamigawa-tasoa, mutta meikäläiselle kone on ihan riittävästi esikuvansa näköinen (varsinkin, kun ottaa huomioon käymäni suuren siirtokuva-taistelun)

Kommentit

Mahtavan hieno malli, pohjastakin olisin mielelläni nähnyt kuvan.
Tally-ho 1.8.2017 17:58 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista, Heikki. Laitan tänään kuvan pohjasta saitille.
Eugene S 1.8.2017 20:20 Vastaa lainauksella
Mahtava ja harvinainen malli taas kerran! Minä pidän kovasti.
Veli, Tally iski jälleen kuin miljoona volttia!! Todella upea "Tumppi-9"!! Kaikki on vain niin upeasti kohdillaan!!!
Tally-ho 2.8.2017 09:25 Vastaa lainauksella
Kiitos tähdistä ja kehuista Eugene ja Petri!

..ja kiitos sinullekin, joka annoit 2,5 pistettä. Kuulisin erittäin mielelläni kommenttejasi mallin puutteista, jotta osaisin kehittää jatkossa taitojani.
KLM:kin väreissä hyvin tehty malli ysistä näyttää vähintäänkin mukavalta. Siirtokuvista on ilmeisesti otettu todellinen niskalenkki. KLM: llä oli tässä kaaviossa "retroväritetty" 737, minulla on jossain kuvakin siitä. Nelonen oli tarkoitus antaa, mutta kosketusnäytön pirulainen heitti puoli tähteä vähemmän. Laitan ylläpidolle viestiä, josko korjaavat.
Tally-ho 2.8.2017 15:08 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Nelonen oli tarkoitus antaa, mutta kosketusnäytön pirulainen heitti puoli tähteä vähemmän. Laitan ylläpidolle viestiä, josko korjaavat.
Kiitos pojoista. Mulla on usein sama ongelma nakkisormieni kanssa. Ei mitään hätää :-).
Hieno leko jälleen Tally-ho:lta!
Sen verran autenttisen näköinen tuotos, että ensin luulin viimeisessä kuvassa olevan itse mallin avainnettuna kenttätaustakuvaan. En näitä matkustajakoneita niinkään tunne, mutta en tuosta oikein mitään moitteen sijaa löytänyt. Taustateksti myös hyvä ja hauska tuo omakohtainen nuoruuden kokemus koneesta, tuollaisia muistoja on hienoa tallentaa mallintamisen kautta ja varmasti myös jälkipolville antoisaa.

Onnittelut!
YT
Kalle
Tally-ho 2.8.2017 19:12 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Kalle!
AJ 4.8.2017 16:50 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Jatkat osuvasti huippulekojen tuottamista saitille - jälleen loistosuoritus. Hieno historiikki ja rakentamiskuvaus ja lopputulos on upea. Tykkään erityisesti siitä, että jaksat laittaa vielä esikuvastakin kuvan.

Huippumallausta! Terkuin, AJ
Tally-ho 4.8.2017 19:54 Vastaa lainauksella
Terve AJ,

Kiitos taas positiivisista kommenteistasi!

t. Tally-ho
Siviilikoneet ovat minulle vähän vieraita mutta osaan kyllä sanoa että tässä on kiinnostava aihe ja onnistunut toteutus samassa paketissa. Mainiota työn jälkeä, ja rakennuskertomus on myös hyvin projektin taustoja avaavaa. Kuten yllä AJ:n toimesta sanottiin, huippumallausta!
Tally-ho 5.8.2017 10:49 Vastaa lainauksella
Kiitos Janne!