Pienoismallit.net

Yamaha YZF-R1

Ensimmäinen rakennusblogini tällä sivustolla ja aiheena ei ainakaan itselleni yllättävästi, moottoripyörä. Tamiyan Yamaha R1 jonka oli tarkoitus toimia testikenttänä zeron maaleille. Tämän johdosta en myöskään lähtenyt lisäämään mitään afteria, joten tarkoitus oli saada sarjan omista osista riittävä ulkoasu. Osittain senkin takia ettei tähän kuuluvaa etsisarjaa tahdo löytyä enää mistään. Värikaavio noudattelee osittain vuoden ´99 punavalkoista versiota, tosin punainen on korvattu läpikuultavalla punaisella, joka on vedetty kullan päälle.

merkinnät

Hiukan tarinaa esikuvasta… 1998 Yamaha toi markkinoille seuraajan jo kymmenvuotiaalle FZR750:lle, uudelleen suunnitellen luotettavaksi osoittautuneen Genesis-moottorin. Kyseessä oli YZF-R1. Moottorissa käytettiin edelleen samaa viisiventtiilijärjestelmää kuin aiemminkin, mutta vaihteisto suunniteltiin uudelleen siten, että kampiakseli ja vaihteiston ensiövetoakseli olivat osittain päällekkäin ja vaihteiston ulostuloakseli vaihteiston alapuolella. Tämä mahdollisti moottorin huomattavan lyhentämisen ja sitä kautta akselivälin välittömän lyhentymisen. Lyhyt akseliväli yhdistettynä pieneen etujättöön merkitsi herkkää ohjattavuutta ja…
Kaikki valmiiksi maalatut osat alkaa olla nipussa vaikkei ihan kaikkia kuitenkaan ole vielä kiinnitetty. Satula on ainoa osa mitä ei vielä ole maalattu. Letkuja lisäilty joltisestikin, vielä puuttuu etujarrun pätkät. Seuraavat kuvat taitaakin olla valmiista mallista, sitä ennen täytyy kuitenkin hieroa pois tusinan sormenjälkeä, sekä pölyhiukkaset ja muu ei-kuuluva irtain aines.
Viime päivityksestä lähinnä rakenneltu, lähes kaikki olikin maalattu jo ennen edellistä päivitystä. Moottori on liitetty runkoon, perinteiseen tapaan pienillä ruuveilla (voi tamiya kun jaksaisitte kehittää jotain realistisempaa), kohta pääseekin jo ottamaan ensisauhuja koneesta. Katteet on myös saaneet kiillotuksen, vahan kanssa en ole vielä päässyt ratkaisuun. Ruiskun suutin myös päätti maalanneensa tarpeeksi ja päätti sitten levitä, eli jos tämän nyt lahden näyttelyyn haluaa valmiiksi, loppujen nippeleiden kanssa palataan ajassa taaksepäin ja maalataan kaikki siveltimellä.
Tätä on rakennettu jostain vuodenvaihteen tienoilta asti, ja tähän mennessä on valmiiksi saatu lähinnä moottori. Pakoputkistoon pitää vielä hiukan tehdä lämpövärjäymiä, ei mitään isoa kuitenkaan, piiloon se jää kuitenkin. Katteet saatiin tänäviikonloppuna lakattua, pohjamaalivaiheesta onkin jo nelisen kuukautta. Vielä vaaditaan lisää kiillotusta ja lopuksi vahaa päälle. Muista pikkuosista on maalattu lähes kaikista pohjavärit, vielä vaaditaan paljon teippaamista ja pienimpien detaljien maalaus, sitten päästäänkin jo rakentamaan. Alunperin idea tälle oli, että kaverin kanssa rakennetaan molemmat omat R1:t Lahden näyttelyyn 2015, mutta josko…