Pienoismallit.net

Spitfire MK IXc

Loistava Tamiyan ison skaalan Spitfire. Rakennettavuus eritäin hyvä, ei yhtään kittaus tarvetta.
Maalattu Tamiyan väreillä ja ruiskulla.
Moottorin suojapellitykset ovat irtonaiset, pysyvät magneettien avulla paikoillaan.
Koneen merkinnät ovat James Edgar "Johnnie" Johnsonin.

Kommentit

Veli-Pore on jälleen kerran laittanut oikean namun näytille! Mielestäni aivan erinomainen esitys Spitistä!! Kaikki natsaa erittäin hienosti: niin maalaus kuin säistäminenkin. Pidän!!!!
Oijoi, kun on kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus!

En ole Spitfire-asiantuntija, mutta omaan silmääni suunnilleen tämän tuotantosukupolven Spitit ovat tyylikkäimpiä.

Mitään puutteita tai korjausehdotuksia en mallista löydä, joten täydet pinnat on lähellä. Viimeinenkin tähdenpuolikas olisi varmaan lirahtanut, jos mukana olisi ollut pari lähikuvaa Merlinistä ilman moottoripeltejä - jätin kuitenkin reserviin. :)
Onnittelut Pore, taas pukkasit hienon mallin näytille! Ainoa ihmetys tuo pohjan väri - käy minun silmääni vähän "kuparilta"? Vai onko vain kameran valkobalanssi vähän heittänyt?
YT
Kalle
AJ 13.7.2017 17:11 Vastaa lainauksella
Moi Pore, Tästä tykkään! Hieno iso 1/32 skaalan Tamiyan Spitti Mk.IXc, Johnnie Johnson:n merkinnöillä. Minulla odottaa sama sarja hyllyssä sopivaa rakentamisajankohtaa - sama konekin on tarkoitus kyhätä…

Yllä olevia kehuja kompaten, nätti ja erittäin onnistunut Spitti Mk.IXc! Kyllä Tamiya on onnistunut tässä rakennussarjassaan loistavasti ja samoin olet onnistunut loistavasti sarjan rakentamisessa, maalauksessa ja viimeistelyssä. Pieni kritiikki tulee tuosta jo Kallen mainitsemasta pohjan väristä - onko kameran valkobalanssi tosiaan heittänyt vai onko värisävy tuo "kuparinen"?…

Kirjansa, Wing Leader, mukaan

Johnnie Johnson scoorasi ekat kahdeksan ilmavoittoansa Spitfire IIA:lla YQ-U nro: P7837 (normaali elliptinen siipi), ilmavoitot 1 - 8. Spitti ykkösellä, Spitfire IA QJ-F nro: R6611, hän vain vaurioitti Dornier 17 ja Messerschmitt 110 lekoja.

Ilmavoitot 9 - 12 Johnnie scoorasi Spitfire Mk. VB DW-B:llä nro: P8707 (stanu elliptinen c-siipi).

Ilmavoitot 13 - 24 mukaanlukien viisi jaettua plus kuusi vaurioitunutta Johnnie scoorasi Spitfire Mk. IXc JE-J:llä nro: EN398 (stanu elliptinen c-siipi). Juuri tämä mallinnettu leko.

Edelleen kirjansa mukaan komentaessaan RCAF Wingiä maaliskuusta syyskuun alkuun 1944, JJ scoorasi 14 ilmavoittoa, yksi jaettua plus yksi jaettu tuhottu maahan eli ilmavoitot 25 - 38 1/2:een lentäessään henkilökohtaisella Spitfire Mk. LF IXc JE-J: llä nro: MK392 (stanu elliptinen siipi c-siipi).

James Edgar "Johnnie" Johnsonin ilmavoitot: 38 ja 1/2 ilmavoittoa. Hieman eroavia näkemyksiä JJ:n ilmavoitoista ja niiden määrästä on, vaihdellen 34 - 40+ ilmavoittoon, ja tullee aina olemaankin. Joka tapauksessa Johnnie Johnsonin oma teos Wing Leader lienee luotettavin lähde ilmavoittoihin, koska se on primaarilähde.

Tällöin JJ:llä oli myös varakone ilman pudotusmerkintöjä tai laivueenkomentajan vaahteranlehtitunnusta Spitfire Mk. LF IXc JE-J JR (junior) nro: MJ329 (stanu elliptinen siipi e-siipi); kirjassa ei ole viitteitä siitä, että JJ olisi koskaan lentänyt tällä varakoneellaan.

Samoin kirjansa mukaan JJ:n viimeinen henkilökohtainen Spitti oli Spitfire Mk. XIVe JE-J: llä nro: MV268 (clipattu e-siipi).

Johnnie lensi vain kahta Spitti Mk. IX:iä, nimittäin: Spitfire Mk. IXc JE-J: llä nro: EN398 (stanu elliptinen c-siipi) ja Spitfire Mk. LF IXc JE-J: llä nro: MK392 (stanu elliptinen c-siipi).

Joka tapauksessa upea ison skaalan Spitti. Parhain terveisin, AJ
Pore 13.7.2017 17:42 Vastaa lainauksella
Muokkasin pohjakuvan väritasapainon kohdilleen, väri on Tamiya XF-83 medium sea gray 2 RAF.
Yläpinnat XF-81 Dark green 2 RAF ja XF-82 Ocean gray 2 RAF.
Niin sanottu Pore-laatu on tällä sivustolla jo käsite, eikä tämäkään malli tee siihen poikkeusta. Spitfiret miellyttävät aina silmää - ja juuri tämä Mk. IX on mielestäni kaikista harmonisimman näköinen. Pore on oivasti vanginnut Spitin ominaispiirteet, ja kyllähän se pohjankin väri on ihan kohdallaan.

Omassa varastossa odottaa Tamiyan vastaava XVI-malli rakentamista. Tämä esitys ei ainakaan vähennä intoa tarttua aiheeseen.
Kerrassa upea Spitti. Yksityiskohtiin ja viimeistelyyn on todella paneuduttu. Vimosen päälle hieno malli. Viimeisessä valokuvassa on myös figuuri joka ilmeisesti kuvaa "Greycapiä" itseään. Kuuluiko figu paketointiin? Ja oliko mukana myös koira?
JuhaO 15.7.2017 05:00 Vastaa lainauksella
Todella hieno malli Spitti IX:stä, onnittelut.
Tarkkaan ottaen Johnnien saalis virallisesti oli 34 pudotettua+7 jaettua pudotettua+3 todennäköistä+2 jaettua todennäköistä+10 vaurioitettua+3 jaettua vaurioitettua sekä yksi jaettu maassa tuhottu. Mitä sitten todellisuudessa sai aikaan, sitä ei taida kukaan tietää, mutta niinhän se yleensä on ilmavoittojen kanssa, etenkin Lännessä, missä usein ilmataistelut käytiin suurten osastojen kesken. Luvut ovat Shoresin ja Williamsin Aces Highin uudistetusta 1994 painoksesta, varmaan paras lähde asiasta, perustuu sotapäiväkirjoihin, taistelukertomuksiin ym dokumentteihin ja Johnnien tapauksessa varmaan lentopäiväkirjoihinkin, onhan herra kirjoittanut painoksen esipuheenkin. Vuoden 1999 täydennysosassakaan ei ole muutoksia hänen pudotuslistaansa. Jos Sankar ei ole uusimmassa Johnnien elämänkerrassa uutta löytänyt, niin tuota listaa voi kai pitää lopullisena, ainakin tällä hetkellä.

Vielä kerran, onnittelut mainiosta mallista.
JuhaO
Silmiä hivelevä malli taas Porelta! En minä voi antaa kuin täydet pojot. Onnittelut!

yst.terv. Seppo V
Liityn edellisten kommentoijien joukkoon toteamalla että upeasti toteutettu Spitfire. Kaikinpuolin hyvin onnistunut malli. Onko nuo magneetilla kiinni pysyvät moottoripellit sarjan ominaisuus vai omaa tuotantoa? Joka tapauksessa vaikuttaa hyvältä idealta! Tästä saa inspiraatiota myös omaan Eduardin 1/48 skaalan spittiin!
Kertakaikkisen hieno.
Aikaisemman kommentit kertovatkin jo paljon, mutta helekutin näyttävät ja realistiset on nuo moottorin pellit.
Ne tosiaan näyttää peltisille ja sellaisille, että niitä on jouduttu irroittelemaan usein. Näinhän se on mennyt aikoinaankin.

Säistys on kohdallaan ja kuva Merlinistä ja ohjaamosta kertoo, että loistavalla taidokkuudella on malli tehty unohtamatta pieniäkään yksityiskohtia.
Täydet pojoset.