Pienoismallit.net

M.A.N. F1 linja-auto

M.A.N. F1 linja-auton hylky tuli löydettyä viimekesänä Lapin reissulla. Heti tuli mieleen tehdä pienoismalli siitä, koska oli tullut ainutlaatuinen mahdollisuus mittailemiseen. Otettiin tarvittavat mitat sekä myös vähäisiä maalauksen jämiä oli tarkasti katsomalla nähtävissä. Paikalliset vahvistivat, että auto olisi ollut M.A.N.-merkkinen.

Kyseistä linja-autoa ei taida olla missään päin maailmaa entisöitynä, joten melko vähän tietoa on yleisesti saatavana. Sodan ajan valokuvia oli kyllä netistä löydettävissä.

Kuitenkin Truck Profile M.A.N.-Lkw 1915-1945 -kirjasta voi päätellä, että M.A.N. F1-alustaa olisi tehty vuosina 1930-37. Mutta en osaa sanoa pitääkö tuo täysin paikkaansa, olisiko tuotanto jatkunut vielä vähän myöhemmäksi?

Tein mallin mittakaavaan 1:48. Koko projekti on skrätsätty, lukuun ottamatta renkaita ja vanteita, jotka on otettu jostain Henschelistä. Materiaalit ovat pääosin 1mm ja 0,75mm polystyreeniä. Jäähdyttimen verkko on Haulerin etsiarkilta leikattu.
Värityksenä käytin Dunkelgrauta pohjana, johon on päälle vedetty kuvioita Dunkelgelbillä. Ajankohdaltaan malli on tehty kuvaamaan syksyä 1944, jolloin auto on ollut viimeksi liikenteessä. Kuraukseen on käytetty Tamiyan XF-57 Buff -sävyä ruiskulla levitettynä.
Dunkelgarun sävy on Tamiyan XF-63 ja Dunkelgelb on Akan RAL 7028.

M.A.N.-kirjaimet ovat lyhenne sanoista; Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg.

Kommentit

Onko tämä siis skrätsiprojekti? Taustoittaisitko hieman lisää mistä tämä on toteutettu. Varmaan jotain on lainattu joistain mallisarjoista ja loppuja on skrätsäilty?
Onko tuo "kuraefekti" toteutettu roiskimalla suurina pisaroina harmaata maalia ruiskulla pinnalle? Sen toimivuudesta en osaa sanoa mitään. Arvioida en voi ainakaan ennen kuin noihin asioihin tulee lisävalaistusta.
Lisäsin kertomukseeni näitä Mikan kysymiä juttuja - on siis skrätsiprojekti.
hynkkeli 3.6.2017 20:27 Vastaa lainauksella
Etu- ja takaikkuna kaipaisi jotain tiivistettä saumoihin. Muuten oikein vakuuttavan näköinen linja-auto.
Vähän olisin kaipaillut sisätilasta kuvaa…
Mitäs tuolla valmiilla laitoksella on kokoa? Ei mahda olla ihan pieni.
Puskurista puskuriin tuossa mittakaavassa autolla on mittaa 194mm, leveyttä 41mm ja korkeutta 57mm. Hynkkelin mainitsemat tiivisteet saisi ehkä todella olla. Hankala että ei ole mahdollista katsoa mallia oikeasta autosta.
Sisätila on rakennettu vähän hankalasti auton sisään osa kerrallaan, eikä ole ollut oikein mahdollista ottaa mitään selkeyttävää kuvaa.