Pienoismallit.net

Dewoitine D.520

Adjudant-Chef Denis Ponteins, Toukokuussa 1940

Tekniset tiedot:
Siipiväli: 10.2m
Moottori: Hispano-Suiza 12Y(910 hevosvoimaa)
Huippunopeus: 530km/h
Toimintasäde: 900km
Aseistus: neljä MAC 1934 M39 7.5mm konekivääriä ja yksi potkurin lavan läpi ampuva 20mm HS.404 tykki

Taustatietoa:
Dewoitine D.520 oli Ranskan ilmavoimien, Armée de l'Air, kehittynein ja tehokkain hävittäjä. Ranskan ilmavoimilla oli ennen saksalaisten hyökkäystä noin 30 kappaletta d.520 hävittäjiä ensimmäisen hävittäjälaivueen, GC 1/3(=Groupe de Chasse), käytössä.
Pienestä lukumäärästään huolimatta Dewoitine d.520 näytti kyntensä luftwaffea vastaan ja olivat varteenotettava vastus legendaarista Messerschmit bf 109 vastaan. d.520:n uhreiksi joutuivat muun muassa Luftwaffen lentäjä-ässä Werner Mölders, joka ammuttiin alas ja jäi lyhyeksi ajaksi sotavangiksi.
Ranskan taistelujen aikana hävittäjää rakennettiin n. 440 kappaletta ja Saksan kukistettua Ranskan kesäkuussa 1940 D.520 jatkoi palvelusta Vichyn Ranskan ja Italian ilmavoimien, Regia Aeronautica, käytössä. Italian ilmavoimilla koneita oli noin 60 kappaletta.
D.520 hävittäjät taistelivat myös Brittejä ja Yhdysvaltalaisia vastaan Pohjois-Afrikassa. Sodan aikana valmistettiin noin 900 konetta ja sodan päätyttyä D.520 jatkoi palvelustaan ranskan ilmavoimissa harjoituskoneina vuoteen 1953 asti.

Pilotti:
Denis Ponteins syntyi vuonna 1909 ja liittyi ranskan ilmavoimiin 1929. Hän lensi aluksi Morane Saulnier M.S.406 koneella, jolla hän sai ensimmäisen ilmavoiton toukokuussa 1940 ammuttuaan alas saksalaisen Henschel Hs 126 tiedustelukoneen. Dewoitinen d.520:n ohjaimissa hän pudotti neljä He 111, sekä yhden do 17 pommikoneen. Ponteins onnistui myös pudottamaan yhden Bf-109 hävittäjän, jonka jälkeen hänet ammuttiin alas. Hän selviytyi törmäyksestä ja vuonna 1942 toivuttuaan vammoistaan hän liittyi ranskan vastarintaliikkeeseen.

Malli:
Tämä Tamiyan valmistama malli oli varsinainen two sprue wonder, eli malli valmistuu kahdesta valurangasta ilman suurempia ponnisteluja hyvännäköiseksi malliksi. Rakennusvaiheessa ei ollut varsinaisia ongelmia, paitsi korjasin kitillä hieman keulan tasaista pintaa, koska se ainakin omaan silmään näytti olevan hieman kuopalla. Jouduin myös rakentamaan pohjaan uuden jäähdyttimen läpän, koska olohuoneen matto söi sarjan mukana tulleen osan, enkä löytäny sitä edes imurilla.

Maalasin mallin ensin mustalla pohjavärillä ja tein sen päälle vaaleanharmaalla varjostuksia. Mallin Värit ovat sekoitettu itse ohjeiden mukaan tamiyan purkkimaaleista. Pohjan harmaa on sekoitus xf-25 ja xf-2, päällipuolen harmaa on sekoitus xf-25 ja xf-23, ruskea on xf-10 suoraan purkista ja vihreä on sekoitus xf-49 ja xf-5. Pyrstön lippu on maalattu myös tamiyan maaleilla. Suojasin maalipinnan Humbrollin Clear kiiltävällä lakalla, vedin ruiskulla kolme kerrosta ja annoin lakan kuivua yhden vuorokauden.

Mallin ainoa heikkous on joksenkin paksut ja hauraat siirtokuvat. Jouduin leikkaamaan viillot paneelinrajoihin ja kylvettämään niitä Microsol -siirtokuvan pehmentäjällä, jotta sain ne istumaan kunnolla. Vedin vielä siirtokuvien päälle kaksi kerrosta kiiltävää lakkaa. Säistämiset tein Tamiyan mustalla panel linerilla, pigmenteillä ja öljyväreillä. Annoin öljyvärien kovettua muutaman päivän ja maalasin viimeisen puolikiiltävän lakkakerroksen. Mallisarjan mukana tuli myös pari figuuria ja osat varsin hyvältä vaikuttavaan Citroën 11cv henkilöautoon. Tulevaisuudessa voisinkin tehdä näistä pienen dioraaman.

Malli on valmistunut kesäkuussa 2017.
Lähteet: Mallin mukana tullut tietolehti, ww2fighters.e-monsite.com Linkki

Edit: Kuvat päivitetty 5.8.2017

Kommentit

Hyvin onnistunut malli! Kasaus virheetön ja maalaustyö nautittavaa katsella!! Historiikki on myös oiva lisä!!

yst.terv. Seppo V
Nätti peli! Eritoten ohjaamo on hieno ja dekaalitkin istuvat haasteista huolimatta hyvin. Oiva historiapläjäys!
YT
Kalle
Ranskalainen camo on jotenkin todella tyylikäs väreiltään, ja sen toteutus on hyvin onnistunut. Muutenkin näyttää onnistuneelta mallilta, ja ei näitä Dewointineja hirveästi täälläkään ole vaikka Tamiya onkin. Thumbs up!
Kiitoksia kommenteista!