Pienoismallit.net

Tervahöyry Ahto

Tervahöyry 1910

Ahto rakennettiin Partalansaaren Niittulahdessa 1910 . Tervahöyry valmistettiin puusta, mukana luonnonvääriä puita, johtuen laivan muodosta.

Aluksen pituus oli 30,6 m ja leveys 6,9. Alus täytti maksimimitat Saimaankanavan liikenteeseen.

Ahto liikennöi sisävesillä ja sillä vietiin halkoja Pietariin ja Helsinkiin. Paluulastina siillä tuotiin Sulkavan kauppoihin ja muille ostajille tavaraa.

Ahto purettiin viisikymmentä luvun vaihteessa Sikolahden talon rannassa, ajamalla laiva vauhdilla matalaan rantaan.Ahton jäänteet ahterin osalta ovat vieläkin pohjassa.

Pienoismallin mittasuhde on 1/40.

Malliin on käytetty Sulkavalaista koivua lastiin,halkoja on pilkottu puukolla ja vasaralla 3 kuukauden ajan n.4000 kpl. kansilastiin.

Ruuma on myös täynnä halkoja.Luonnollisesti alus on tervattu kuten tervahöyryn kuuluukin ja tervan haistaa jo 2 metrin päästä.Pienoismallin rakentamiseen kului päivälleen 6 kuukautta.24.11.2016-24.5.2017.Josta 3kk halkosavottaa kotona.

Rakennusprojektista löytyy lisätietoja ja kuvia täältä :

www.facebook.com/annenjamarkonpienoislaivamallit/?ref=bookmarks

Vesillä:

www.facebook.com/annenjamarkonpienoislaivamallit/videos/986830358123535/

Kommentit

TÄYDELLINEN! Oikea Suomi 100-vuotta malli!!!! Aivan uskomatonta jälkeä (jälleen kerran) Annelta ja Markolta…
Jos tästä ei pidä, niin…
Minä ainakin pidän!!!!!!!!!!!
Roope 25.5.2017 20:13 Vastaa lainauksella
viesti poistettu
Kotimaisen käsityön taidonnäyte, joka näyttää uhkaavasti esikuvaltaan. Tälle ei voi muuta kun antaa runsaasti tähtiä.
Museoonhan tämä kuuluisi kaikkien nähtäville eikä hyllyyn.

Tällaisia malleja kaivataan maailmaan lisää.
Petri Jaakkonen kiitos pitämisestä ;)

V-P .. juuh yks yhteen..riippuen laskutavasta ja katsojan silmästä :)

A Lappalainen ja kiitos :) Valokuvien ja haastattelujen perusteella pyritty rakentamaan mahdollisimman näköinen malli.

T: Anne ja Marko
Markus Salminen kiitos sanoistasi :)

Ahto menee maanantaina Sulkavan kirjastoon viikoksi ja sen jälkeen kunnantalolle esille joksikin aikaa, joten hyllyyn malli ei ihan heti jää.

T: Anne ja Marko
tosiian erittäiin näyttävä taidon ja huima pienoismalli.
Voisi sanoa jo taideteos.
Onneksi on sisävesialueiden laiva ,silä merellä kulkiessaan isompi aallokko varsinkin sivuaallokko.
Olisi vaarallinen tervahôyrylle.
Tulee mieleen vanha suomifilmi mieleen saimaan veera.
Kuten sanottu toiset osaa ja muut yrittää.
Taitaa mennä varmasti viikkon malliksi ,jollei maakravut pidät taideteoksesta.
Ps hauska halkosavotta 4000 halkoa motti poikineen.
Illat ja kiitos Eerik Oksanen :)

Toden totta..tervahöyry edustaa suomalaista mustavalkoista kansallisromantiikkaakin. Siitä ovat pitäneet huolen suomifilmin tekijät salskeine tukkijätkineen ja veeroineen ;)

Tuo tukkisavotta todellakin oli iso urakka. Siinä oli romantiikka kaukana Markon pilkkoessa klapeja puukolla ja vasaralla sormenpäät hellinä kolmen kuukauden ajan. Halkoja ei pelkästään ole kannella siisteissä pinoissa, vaan myöskin ruumat ovat täynnä halkoja.

Yllätys paattia uittaessa saimaalla oli se ettei vesi mennyt kannelle, vaikka Marko yritti keikuttaa laivaa. Paatti käyttäyty hienosti.

T: Anne ja Marko
Kyllä näyttelyihin Ahto taideteoksena kuuluu.Tervahöyryssä yhdistyy erittäin hyvä kädentaito ja taiteellinen silmä jotka sinun tekemisissä vesikulkuajoneuoissasi näkyy.
Että ne jotkut viitsii, jaksaa ja ennenkaikkea osaa. Mestariteos taaskin Annelta ja Markolta. Jos plussaa voisi vielä antaa, niin tulisi ainakin mallin toimivuudesta. Ei ole pelkästään staattinen malli.
Muutamaan kertaan katsottu, enkä mallista keksi moitittavaa; mutta onko lippu tehty esikuvan mukaan, sillä sininen näyttää liian kapealta? Hienosti vanhennettu työväline ja hyvät kuvat. Plussaa tulee oikean halkopinon tekemisestä eikä vain yhdestä kulissikerroksesta "tyhjän" päällä. Tästä on kyllä vaikea parantaa.
Neljätuhatta halkoa pelkästään kansilastiin..No huh. Sodan aikanhan tästä olisi saanut Mottitalkoiden Mestarikirvesmerkin rintapielukseen.
Voin hyvin ymmärtää, että Markolla on sormenpäät kipeät.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Mitähän työterveyslääkäri olisi sanonut, kun Markon kipeytyneitä sormia diagnosoidessaan olisi kuullut vaivan johtuneen yli neljäntuhannen halon tekemisestä.. Varmaan määräisi mielialalääkettä ja kehottaisi menemään johonkin terapiaan. :))
Malli on taas oikea kunnianosoitus vuosisadan alun tervahöyryn mallintamisesta tuleville sukupolville. Pala Suomen historiaa ja katoavaa/kadonnutta kansanperinnettä.
Lisäarvoa tuo se, että mallia voi uittaa oikeasti.
Olette kyllä minun mielestäni ansainneet tällä saitilla täydet tähtöset, mutta se lienee pienin kunnianosoitus tuollaisesta taideteoksesta.
-T-
AJ 27.5.2017 15:51 Vastaa lainauksella
Moi Anne ja Marko,
Vene- ja laivamallinne saavat aina synkänkin päivän näyttämään ihanan aurinkoiselta; tämäkään Ahto laivamalli ei tee poikkeusta. Todellista mestarimallausta ja erinomainen lisä suomalaisuus ryhmikseen.

Kuten Timo hienosti edellä jo toteaa: "Pala Suomen historiaa ja katoavaa/kadonnutta kansanperinnettä." Ja tietysti eritysplussaa siitä, että Tervahöyrylaivamalli Ahto on uiva.

Kyllähän tämä joutaisi museoon… LOISTAVAA TYÖTÄ ANNE & MARKO! Parhain terveisin, AJ
VilleH 27.5.2017 18:32 Vastaa lainauksella
Aivan mahtava malli, ja nimenomaan tuo Suomi-tyypillinen esikuva; Helppo on yhtyä muiden jo antamiin kehuihin!!

Onneksi olkoon taas yhden hienon mallin johdosta!

Olisiko mahdollista saada ensi vuonna Model Expoon vetonaulaksi (muutamaan muun mallisi kera)?

T:Ville H
VilleH 27.5.2017 18:35 Vastaa lainauksella
Niin, jäi vielä sanomatta, että 6 kk full scratch -mallin tapauksessa on todella tiivistä työskentelyä:)!
Monet kiitokset Risto Kuhno, Mika Kauranen, Pasi Ahopelto, Timo Rissanen, AJ ja Ville H. Kiitokset arvostamisesta :)

Sulkavan paikallishistoria , sekä Saimaa inspiroi Ahton tekoon. Ahtolla ja ylipäätään tervahöyryillä aikoinaan on ollut suuri merkitys Sulkavalle ja sulkavalaisille työllistävänä tekijänä, että porttina avarampaan maailmaan. Voi sanoa, että tervahöyryt toivat vaurautta pienen suomen pieniin sisävesikuntiin :) Täällä Sulkavalla elää vielä ihmisiä, jotka muistavat kaiholla tervahöyryjen aikaa ja monella heistä on suora kosketus johonkin useista Sulkavalla vaikuttaneista tervahöyryistä.

Ahtoa oli mukava ja erittäin antoisa rakentaa. Sulkavan lähihistoria avautui meille klapiklapilta. Arvostus menneisyyteen vain kasvoi sekä kunnioitus suomalaiseen sisuun ja yritteliäisyyteen syveni.

Osallistumme mielellämme erilaisiin näyttelyihin, jos vain aika sallii ja rahkeet riittää. Sulkavalta on kauas kaikkialle ;)

Vielä kerran lämmin kiitos kaikille kommentoijille ja kaikille teille, jotka arvostatte ilman kommentteja :)

Niin tuosta siniristilipusta..Voi olla että siniristin kuuluisi olla paksumpi mutta konkari asiantuntijamme kelpuutti lipun tuollaisenaan.

T: Anne ja Marko
Henkka H 27.5.2017 22:29 Vastaa lainauksella
Tämä on kyllä yksi sympaattisimman näköisiä laivamalleja mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Suomalaista kansallisromantiikkaa pienoiskoossa. Olen sen ikäinen että nämä halkolaivat ja hiekkajaalat on tullut nähtyä livenä ja tällainen malli tuo muistoja mieleen. Ja sitten vielä tuo kolmen kuukauden halkosouvi. Artesaanityötä hienoimmillaan, missään ei oiota. Onnittelut!
Taas on yksi taideteos tullut ulos Annen ja Markon veistämöltä! Vetää sanattomaksi työn laatu, ja 6 kk on mielestäni vielä lyhyt aika tällaisen savotan valmistumiseen. Museo olisi tosiaan oikea paikka tämän tasoiselle projektille.
Henry Hammar ja Janne Markkanen, iso kiitos :)

Meille pienoismallirakentelussa on erityisen tärkeää eettisyys. Rakentaa malli sen tiedon, taidon ja kokemuksen mukaan mitä meillä on mahdollisimman näköinen ja konkreettinen pienoismalli. Alkuperäistä mallia kunnioittaen :)

Puoli vuotta intensiivistä rakentamista meni yhdessä hujauksessa. Nyt Markolla hiukan tyhjä olo, ennen uuden malliprojektin aloitusta tai aikaisemmin aloitetun ja syrjään laitetun laivamallin jatkamista ;)

Museo olisi hyvä vaihtoehto Ahtolle, jos vain joku museo olisi kiinnostunut mallistamme. Asia ei taida olla meistä kiinni ;)

T: Anne ja Marko
Samaa mieltä kuin edellä, uskomattoman hieno malli taas ja pienessä ajassa! On hienoa että tehdään malleja myös tällaisista työlaivoista.
Rakennusblogia katsellessa minulle tuli sellainen tuttuuden tunne että olen tämän joskus nähnyt mutta tuon historiikin perusteella ei pitäisi olla minulle tuttu alus. Saattaa johtua siitä että Tampereella aikoinaan vaikutti hyvin samantapainen laiva, tervahöyry "Osmo" jota paikalliset laivamiehet sanoivat halkolotjaksi. Osmo makasi 70-luvulla maha pohjaa vasten hajoamassa vuosikaudet Ylöjärven Pimeesalmella josta se katosi jonnekin.
Juha Koskinen kirjoitti:
Samaa mieltä kuin edellä, uskomattoman hieno malli taas ja pienessä ajassa! On hienoa että tehdään malleja myös tällaisista työlaivoista.
Rakennusblogia katsellessa minulle tuli sellainen tuttuuden tunne että olen tämän joskus nähnyt mutta tuon historiikin perusteella ei pitäisi olla minulle tuttu alus. Saattaa johtua siitä että Tampereella aikoinaan vaikutti hyvin samantapainen laiva, tervahöyry "Osmo" jota paikalliset laivamiehet sanoivat halkolotjaksi. Osmo makasi 70-luvulla maha pohjaa vasten hajoamassa vuosikaudet Ylöjärven Pimeesalmella josta se katosi jonnekin.
Osmo on Kuopiossa. Oli muutaman vuoden kuivatelakalla, mutta nyt uiskentelee Kallavedellä. Liekö sittten sama, kos se on muistaakseni rautaa.
Googlen kuvahaulla se on tuo vihreä laiva, joka on risteily/ravintolakäytössä.

www.google.fi…sa=X&ved=0ahUKEwiekb3uk5XUAhWLhSwKHdfIBnoQsAQILg&biw=1366&bih=635
JJ Hilska 29.5.2017 18:58 Vastaa lainauksella
Tämä on aivan tolkuttoman hieno! Huippuesimerkki mitä mallinrakennuksella voi saada aikaan. Tässä mallissa historia konkretisoituu mahtavalla tavalla.
Upeaa nähdä lopputulos kun on ensin tutkittu referenssejä ja sitten saatu kovan työn jälkeen aikaan hieno lopputulos. Toivottavasti tällaisia nähtäisiin lisää aiheista, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikkein yleisimpiä mitä pienoismalleiksi tehtaillaan.
Timo Rissanen kirjoitti:
Juha Koskinen kirjoitti:
Samaa mieltä kuin edellä, uskomattoman hieno malli taas ja pienessä ajassa! On hienoa että tehdään malleja myös tällaisista työlaivoista.
Rakennusblogia katsellessa minulle tuli sellainen tuttuuden tunne että olen tämän joskus nähnyt mutta tuon historiikin perusteella ei pitäisi olla minulle tuttu alus. Saattaa johtua siitä että Tampereella aikoinaan vaikutti hyvin samantapainen laiva, tervahöyry "Osmo" jota paikalliset laivamiehet sanoivat halkolotjaksi. Osmo makasi 70-luvulla maha pohjaa vasten hajoamassa vuosikaudet Ylöjärven Pimeesalmella josta se katosi jonnekin.
Osmo on Kuopiossa. Oli muutaman vuoden kuivatelakalla, mutta nyt uiskentelee Kallavedellä. Liekö sittten sama, kos se on muistaakseni rautaa.
Googlen kuvahaulla se on tuo vihreä laiva, joka on risteily/ravintolakäytössä.

www.google.fi…sa=X&ved=0ahUKEwiekb3uk5XUAhWLhSwKHdfIBnoQsAQILg&biw=1366&bih=635
Kyllä Tampereen Osmo oli/on puurakenteinen ja saman näköinen ja värinen kuin tämä Ahto. Täytyypä käydä katsomassa Kuopion Osmoa kun sille suunnalle elämä kuljettaa.
Kyllä on taas aivan jäätävän hieno malli. Ei voi kun lähes sanattomana ihailla! Luulisi nyt jonkun museon kiinnostuvan!? Joka tapauksessa kiitos kun laitoitte tämänkin työn meille nähtäväksi!!!

Valoisaa Kesää teille Anne ja Marko
JJ Hilska, Juha Koskinen ja Seppo Valjakka Kiitos teille kommenteistanne :)

Sanattomaksi vetää arvostuksen määrä. On kuitenkin mukavaa, miten paljon ihmisiä kiinnostaa erilaiset pienoismallit. Me olemme täällä Sulkavalla kiitollisia kaikista kommenteista tällä palstalla sekä livenä tulleista keskusteluista :)

Kiinnostusta tuntuu riittävän eri tahoilta Ahton suhteen. Tiedä vielä minne ko tervahöyryn tie vie. Ei ainakaan ihan heti hyllyyn kotiin, vaikka se olisi Annen toive. Tuntuu tuota painetta olevan näytille laittamiseen, että pakko se on "maailmalle" päästää. Nyt Ahto tervantuoksuineen on toistaiseksi kuntamme kauniissa kirjastossa :)

Ja lopuksi erityiskiitos Rissasen Timolle infopaketista :)

T: Anne ja Marko
Nyt kävi vähän köpelösti kun klikkasin vahingossa 3 tähteä. Oli tarkoitus antaa 4,5 tähteä, mutta en osannut poistaa antamaani arvostelua, liekö edes mahdollista… Jos moderaattori siihen pystyy niin ystävällisesti korjatkoon virheeni. Malli on tosiaan hieno ja 4,5 tähden arvoinen!
t. Jari
Huikean hieno! Näyttää ihan oikealta :)
Jari Juvonen ja M. Pajulahti Kiitos Teille kommenteistanne. Intensiivisesti Marko paneutui Ahton rakentamiseen, tavoitteenaan mahdollisen näköinen ja tuoksuinen pienoismalli Ahto ;) (koivu ja terva)

T: Anne ja Marko
Kaapro.H 7.11.2018 20:15 Vastaa lainauksella
Hieno! Haluaisin tehä itekkin tommosen. Tosin höyryllä kulkevan.
Kuule Kaapro H.mekin olisimme halunneet tehdä Ahtosta höyryllä kulkevan,mutta tuo mittakaava ja laivan paino olisi tehnyt tenän.Ahto painaa jo nyt lähemmäksi 7 kiloa ja pituutta ei ole kuin reilu puolimetriä.Toisekseen sellainen höyrylaite olisi tullut varusteineen maksamaan toistatonnia euroissa.Täytyy muistaa että, tämä on vain harrastus,"joka ei siltä välillä tuntunut kun noita halkoja teki".vieläkin sormenpäät muistaa kivun.4000 klapia kannella yli 2000 kpl. sisäruumassa.

T.Marko ja Anne
Kaapro.H 8.11.2018 16:35 Vastaa lainauksella
[quote="Anne ja Marko"]
Kuule Kaapro H.mekin olisimme halunneet tehdä Ahtosta höyryllä kulkevan,mutta tuo mittakaava ja laivan paino olisi tehnyt tenän.Ahto painaa jo nyt lähemmäksi 7 kiloa ja pituutta ei ole kuin reilu puolimetriä.Toisekseen sellainen höyrylaite olisi tullut varusteineen maksamaan toistatonnia euroissa.Täytyy muistaa että, tämä on vain harrastus,"joka ei siltä välillä tuntunut kun noita halkoja teki".vieläkin sormenpäät muistaa kivun.4000 klapia kannella yli 2000 kpl. sisäruumassa.

T.Marko ja Anne
Ei, hinnaksi ei tule toistatuhatta euroa, jos käyttää WILESCON höyrukonetta malli: D 52. Ja mttakaavaahan voi aina säätää. Muuten oletko lukenut Pienoismalli lehden numero 7-8/2007. Siellä on juttua tevahöyryn pienoismallista. Jos lehteä ei ole teillä voitte lainata sen kirjastosta. Keski-Suomen kirjastoissa ainakin on lehteä. P.S. Sain höyrykoneen joululahjaksi.Hinta oli n 250€ T: Kaapro hintsa.
Kaapro.H 8.11.2018 20:59 Vastaa lainauksella
Anteeksi tuli klikattua 3,5 vaikka piti pistää 4,5
Kiitos tuo olikin mielenkiintoinen tieto,mutta meidän kirjastossa sulkavalla ei ole pienoismallilehtiä laisinkaan.Mutta tuo Wilesco on hyödyllinen tieto.Meillä onkin tulevaisudessa yksi höyrylaivaprojekti tulossa työnalle.Jos vain löytäisimme kustantajan tuolle projektille,kun laivan kuin laivan rakentaminen ei ole halpaa.Meillä on ikävästi sattunut jo muutaman kerran liikaa,että laivamalli on jäänyt käsiin.Eli,ei ole mennyt niinkuin strömsössä.

T.Marko ja Anne
Kaapro,ei tuo ole mikään moka.Ne ovat vain numeroita jotka ei pyydä leipää..;)
Kaapro.H 9.11.2018 20:43 Vastaa lainauksella
Kiitos, huh. Luulin jo tehneeni kamalan virheen. Muuten tuohon höyrykonejuttuun lisäisi vielä että SAITOlta saa myös hyviä höyrykoneita.
Kaapro.H 10.11.2018 15:40 Vastaa lainauksella
Muuten saisinko laivan mitat? kokeilisin sopiiko se höyrykoneeseen… pituus… leveys… korkeus… kiitos.
Siehän vaikeita kysyt.Ahto on 75cm pitkä ja 19cm leveä,painolastia on sepelisoraa 2kg sekä halkoja hyvin lakattuina.Korkeuden voi vain arvata,koska nyt on viikonloppu ja pienoismalli Ahto on Sulkavan kunnantalon aulassa.Emme muistaneet merkitä kaikkia tietoja ylös,johtuen siitä että meidän vene/laivamallimme ovat yleensä uniikkeja,eikä niitä yleensä kukaan muu tee.Emme pidä rakennus sarjoista koska saman mallin rakentaa aina joku muukin,joita on joskus kolmetoista tusinassa.Heh..:)Meidän facebookista löytyy kyllä lisäkuvia,ylhäällä profiilissa ja instasta löytyy myös "tervahöyry" haulla..

T.Marko ja Anne
Kaapro.H 12.11.2018 17:50 Vastaa lainauksella
Kiitos!
Kaapro.H kirjoitti:
Kiitos! Aikaisemmassa prototyypissäni höyrykone liikutti laivaa mukavalla vauhdilla.
Minkälainen höyrykone ja kattila sulla oli siinä paatissa?
Kaapro.H 13.11.2018 21:08 Vastaa lainauksella
WILESCON höyrykone malli D 52. Hobby point myy ainakin. Hintaluokka noin 250€.